Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Parkot és utat nevezhetünk el

Immár évek óta zajlik a Normafa-rehabilitáció, amelynek keretében megújult sok kirándulóút és -ösvény, új padok, asztalok, szemetesek, egységes megjelenésű irányító- és tájékoztatótáblák készültek. Megszépült a Libegő felső állomásánál lévő játszótér, valamint teljesen újjászületett a népszerű Anna-réti játszótér is.

A munkálatokkal együtt jár, hogy új közterületek jönnek létre, amelyeknek még nincs hivatalos elnevezése. Most egy park és egy útszakasz nevét „keresi” a Hegyvidéki Önkormányzat, amihez a XII. kerületben élők segítségét kéri. A javaslatokat az onkormanyzat@hegyvidek.hu e-mail-címre lehet elküldeni június 30-ig.

 

A park

Többéves előkészítő munka után 2017 őszére befejeződött a Hotel Olimpia kisajátítási folyamata. A Hegyvidéki Önkormányzat 2018 januárjában vette birtokba az ingatlant, ezután megkezdődhetett a város legnépszerűbb és legszebb panorámájú kirándulóhelye mellett éktelenkedő, szebb napokat is megélt, menthetetlenül rossz állapotú szálló bontása. Erre azért volt szükség, hogy megújulhasson a Normafa különleges adottságú központi területe.

A bontás után park épül a területen, amelynek pontos kialakítását az ott élő lakóközösséggel közösen határozta meg az önkormányzat. Két lakossági fórumot is tartott, így alakult ki a végleges koncepció. Az egyik, amire az önkormányzat most várja az ötleteket, ennek a parknak az elnevezése.

 

Az útszakasz

A Normafa látogatottsága egy-egy nyári, napsütéses, vagy téli, havas hétvégén a több tízezret is meghaladja, ami jelentős számú gépkocsi ideparkolását jelenti. A Normafa Síháznál és a Konkoly-Thege Miklós úton található jelenlegi parkoló kapacitása nem tudja kielégíteni ezt az igényt. Az autók gyakran járdákon, természetvédelmi területen, az erdőben állnak meg szabálytalanul.

A fejlesztés részeként lezárják az Eötvös út legfelső, közel 200 méteres szakaszát. Ezzel együtt új út kialakítása szükséges a Távcső utcával párhuzamosan, a lebontott Hotel Olimpia vonalától a Konkoly-Thege Miklós útig. Ennek az új útszakasznak a régi/új nevére is várja a javaslatokat a Hegyvidéki Önkormányzat.

Az új útszakasszal párhuzamosan a fogaskerekű normafai meghosszabbításának is biztosítják a szükséges méretű területet. Megszűnik a Normafa Síháznál lévő buszforduló és parkoló, hogy ezt a részt visszaadják a turistáknak és a természetnek (zöld felület, kerthelyiség, büfé és ajándékbolt-pavilonok létesülhetnek itt). A Konkoly-Tege Miklós úton (amely a Normafa Síház felé zsákutca lesz), az új Eötvös út és a síház közötti szakaszon rendezett, modern parkoló épül. A kirándulók a „régi” Eötvös út felső szakaszát sétálásra használhatják.Parkot_es_utat_nevezhetunk_el