Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Teljes átalakulás előtt a Szent János Kórház

Hogyan alakul centrumkórházzá a Szent János Kórház, miképpen biztosít teret a járóbeteg-rendeléseknek az intézmény vagyonkezelésébe kerülő Kútvölgyi-tömb? Erről adott tájékoztatást az új főigazgató, Takács Péter a Hegyvidéki Önkormányzat májusi képviselő-testületi ülésén, aminek napirendjén a térfigyelő kamerarendszer bővítése, a Fodor utca menti építési szabályzat megalkotása, valamint a sikeres zöldprogramok folytatása is szerepelt.

„Évtizedek óta nem látott lehetőséget kapott a kórház” – utalt a kormánydöntésekkel lehetővé váló fejlesztésekre Takács Péter, az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő február végén kinevezett főigazgatója az önkormányzati képviselők számára tartott tájékoztatójában a legutóbbi testületi ülésen. Mint mondta, a Semmelweis Egyetemtől már átvették a Kútvölgyi-tömb vagyonkezelését, ahol a régi szakrendelő megújult első emeletén három János kórházi járóbeteg-rendelés – a nőgyógyászat, a fül-orr-gégészet és a gasztroenterológia – kezdte meg működését vadonatúj műszerekkel, július 1-jétől pedig átveszik az eddig az egyetem által fenntartott szakrendeléseket is. A tervek szerint a kórház összes járóbeteg-rendelése a Kútvölgyi úti szakrendelő megújuló épületébe költözik, amelynek rekonstrukciójára hamarosan kiírják a tervezési közbeszerzést.

 

Családbarát kórház

Nemcsak a járóbeteg-, hanem a fekvőbeteg-ellátás reformja is folytatódik. A főigazgató arról is beszélt, hogy új sürgősségi és műtéti tömb építését tervezik. A kivitelezési közbeszerzés várhatóan 2021 végére lezajlik, és négy-öt év alatt elkészülhet az új tömb. A meglévő ellátásokat az átalakítások ideje alatt is biztosítani kell majd: ehhez segítséget jelent az intézmény számára, hogy jövő év január 1-jétől a Kútvölgyi-tömb toronyszárnya és a kórház területén lévő Pulmonológiai Klinika épülete is kiürül.

Az átalakítások egyik fontos célja, hogy családbaráttá váljon a Szent János Kórház. Ennek érdekében, mint elhangzott, a szülészeti osztály tetőterének beépítésével anyaszállásokat alakítanak ki, hogy a koraszülött babák édesanyáinak ne a nőgyógyászatról leválasztott kórtermekben kelljen megszállniuk. Az egyedülálló Együtt (Baba–Mama–Papa) programjukat is továbbfejlesztenék, ami a szülés előtti és utáni mentális zavarok kezeléséhez nyújt széles körű segítséget a családoknak.

Komáromi Zoltán független képviselő, háziorvos kérdései kapcsán Takács Péter kiemelte, megvizsgálják annak lehetőségét, hogy a Kiss János altábornagy utcai háziorvosi rendelő ismét működhessen vérvételi helyként, míg a kórházi vérvétel számára új helyet keresnek, hogy megszüntethessék a főbejárat előtt kígyózó sorokat. Azon is dolgoznak, hogy a háziorvosok online foglalhassanak időpontot betegeiknek a kórházi szakrendelésekre. Újraindulnak az úgynevezett fibroscanvizsgálatok a Szent János Kórházban: az Állami Egészségügyi Ellátó Központ közreműködésével hamarosan új gépet szereznek be a májkárosodások speciális vizsgálatára.

Tüttő Kata (MSZP) aziránt érdeklődött, hogyan kezelhető a kórház adósságállománya, ami miatt a kormány költségvetési felügyelőt is kirendelt az intézményhez. A főigazgató válaszában elmondta, hogy országos problémáról van szó, amelynek megoldásán közösen dolgozik az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Pénzügyminisztérium. A Szent János Kórházban is szükség van többletfinanszírozásra, de látnak lehetőséget a hiány csökkentésére. Ennek érdekében tovább növelnék a korlát nélkül finanszírozott egynapos sebészeti ellátások számát, felfuttatnák a kórház számára jelentős többletbevételt hozó meddőségi centrumot, az üzemeltetési kiadások csökkentése céljából pedig korszerűsíteni akarják az elavult fűtési rendszert.

Pokorni Zoltán polgármester megemlítette, a kormány jelentős anyagi forrást biztosított ahhoz, hogy a Semmelweis Egyetem megfelelő körülmények közé költözhessen a Kútvölgyi-tömbből, ahol a felújítást követően helyet kap majd a Szent János Kórház fizikailag elkülönült szakrendelője. Az orvosszakmai program kidolgozását az önkormányzat vállalta, hogy mielőbb megkezdődhessen az építészeti tervezőmunka, majd a kivitelezés.Teljes_atalakulas_elott_a_Szent_Janos_Korhaz

 

Bővül a kamerarendszer

A testületi ülésen nemcsak a Szent János Kórház, hanem a tűzoltóság működéséről is átfogó képet kaphattak a képviselők. A Közép-Budát ellátó II. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság beszámolójából kiderült, hogy 2018-ban 207 műszaki mentéshez és 210 tűzesethez riasztották egységeit. A Hegyvidéki Önkormányzattól tavaly ötmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, ebből az összegből szerelte fel klímaberendezésekkel a laktanyaépület hálókörleteit és irodahelyiségeit, valamint újabb sporteszközöket vásárolt. Szintén az önkormányzat támogatásával kapott az állomány huszonnégy tagja év végi pénzjutalmat.

A Hegyvidéken élők biztonságához nagyban hozzájárul az önkormányzat finanszírozásában kiépülő térfigyelő kamerarendszer, ami a képviselők jóváhagyásával – a XII. kerületi rendőrkapitánysággal egyeztetve – tovább bővül. Új kameraegységek kerülnek a Magas út Konkoly-Thege Miklós út felőli végéhez, a Gesztenyés kert futóköréhez, a Mindszenty-szoborhoz, a Városmajor utca–Diós árok sarkára, a Diós árok parkolóihoz, a Zugligeti úton a Lóvasút épületéhez és a Libegő-parkolóhoz, a Zugligeti Általános Iskola mellé, továbbá az Orbánhegyi út és a Stromfeld Aurél út kereszteződéséhez. A rendszer bővítéséhez kapcsolódóan új központi rögzítőt is üzembe helyeznek majd.

Módosította a testület a közterületek használatáról szóló rendeletet. A jövőben hozzájárulást kell kérni a futóversenyek és a hasonló méretű sportesemények megrendezéséhez. A díjszabás kiegészült a kereskedelmi célú alkalmi szállásnyújtással kapcsolatos tevékenységgel (ilyen például a sátor, lakóautó, tárolóhely, kemping), valamint a választási kampányt szolgáló önálló hirdetőberendezésekkel, utóbbiakért azonban az egyéb hirdetésekre vonatkozó díjtételekhez képest kedvezményes összegek fizetendők. Választások idején az önkormányzat a továbbiakban is ingyenesen biztosít hirdetőoszlopokat a jelölőszervezeteknek.

 

Új építési szabályzat

Új építési szabályzat készült a Fodor utca menti területekre. A Pagony utca–Nárcisz utca–Vöröskő utca–Zulejka utca által határolt tömbben a hatályos két építési övezetet egységesítették, mivel a meglévő beépítés nem indokolja a különböző építési övezetek fenntartását. A kerítés vonalát figyelembe véve pontosították a Barta utcai szabályozási vonalat, a Nógrádi utca–Szendrő utca sarkán pedig új, feltételes szabályozási vonalat jelöltek ki. Az Istenhegyre, valamint a Kalóz utca–Pinty utca környékére vonatkozó meglévő építési szabályzatokban kisebb módosítások, hibajavítások történtek. A tervezetek véleményezésére korábban lakossági fórumot szervezett az önkormányzat.

Elfogadta a képviselő-testület a Hegyvidéki Önkormányzat 2018. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámolót, valamint azt a javaslatot, ami alapján ezután is a 100%-os kerületi tulajdonban lévő Fáber Kft. kap megbízást a parkolási közszolgáltatás ellátására. Pokorni Zoltán polgármester elmondta, hogy a XII. kerületben kifizetődő a parkolás üzemeltetése.

A kormány által kiírt pályázaton a kerület támogatást igényel a Zugliget Óvoda és a Zugligeti Bölcsőde konyhafejlesztésére. Ennek összköltsége 95 millió forint, az igényelt támogatási összeg 40 millió forint.

 

Folytatódó zöldprogramok

Két jelentős, a Hegyvidéki Zöld Iroda által koordinált európai uniós támogatású projekt is lezárult május végén, ezek tapasztalatai alapján döntött a képviselő-testület a további teendőkről. A Together nemzetközi program részeként a Hegyvidék kilenc középületében (a polgármesteri hivatalban, irodaházakban, óvodákban, a Budai Rajziskolában, a MOM Sportban és a MOM Kulturális Központban) úgynevezett okos mérőeszközöket szereltek fel, továbbá különféle programokkal arra irányították rá az épülethasználók figyelmét, hogyan tudják mindennapi szokásaik megváltoztatásával, akár apró lépésekkel számottevő mértékben csökkenteni az energiafelhasználást. Az eddigi eredmények alapján az önkormányzat azt tervezi, hogy a többi épületében is hasonló mérőket szerel fel, folytatja szemléletformáló tevékenységét, valamint energiamenedzsert alkalmaz az épületek hatékonyabb energiamenedzsmentje érdekében.

Az Urban Green Belts (UGB) – Városi zöldövezetek címmel meghirdetett közép-európai projektben a Hegyvidéki Önkormányzat vezetésével olyan innovatív módszereket dolgoztak ki a résztvevők, amikkel a meglévő városi zöld területeket fenntartható módon, a helyi közösségek bevonásával lehet megőrizni, kezelni és fejleszteni. Így indult el a Hegyvidéken az önkéntesek részvételére építő Zöldfelület Gondnoksági Program, valamint a Hegyvidéki Csemete- és Suhángprogram. Ezeket a nemzetközi projekt zárását követően is folytatni akarja az önkormányzat.

z.