Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Jó tanácsok szünidőre az autós utazásokhoz

Vakáció! Ez a szó hamarosan valamennyi iskolai osztály táblájára felkerül, a nyári szünetet hirdetve, ami minden diák számára, korosztálytól függetlenül, egyet jelent a kikapcsolódással, a kalandokkal. Nyáron sok család indul útnak, van, aki rövidebb autós kirándulásokat tesz, azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre többen veszik igénybe a gépkocsit a külföldre történő utazások során is.

Annak érdekében, hogy a szünidőre mindenki örömmel emlékezzen vissza, a Budapesti Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel az autóval útnak indulók figyelmét.

  • A leggondosabban előkészített nyaralás is meghiúsulhat, ha az utazáshoz szükséges okmányok érvényessége nem megfelelő, ezért indulás előtt fordítsunk kiemelt figyelmet mind a saját, mind járművünk okmányainak érvényességére. Sok esetben évente csak egyszer kerül elő, de a „schengeni övezeten” kívülre utazók indulás előtt ellenőrizzék útleveleik érvényességét is.
  • Egy esetleges baleset miatt keletkező kár érzékenyen érintheti a nyaralásra szánt családi költségvetést, ezért indulás előtt javasolt a meglévő biztosítások érvényességének ellenőrzése és akár egy kiegészítő baleset-biztosítás megkötése is.
  • Az idejében megkötött assistance biztosításoknak legfőképpen a külföldön bekövetkező közlekedési balesetek, vagy műszaki meghibásodások esetén vehetik hasznát a gépjárművel utazók.
  • A közúti közlekedés szabályai országonként kisebb-nagyobb mértékben eltérhetnek a hazai KRESZ-től, ezért indulás előtt érdemes előre tudakozódni például a sebességhatárokról, a parkolással kapcsolatos korlátozásokról vagy a behajtási övezetekről.
  • Az utazáshoz szükséges csomagokat elsősorban a gépjármű csomagtartójában szállítsuk. Amennyiben ennek kapacitása nem elég, használjunk zárható tetőcsomagtartót. A gépjármű utasterében kizárólag a legszükségesebb tárgyakat helyezzük el.
  • A szerencsésebb házi kedvencek is a családdal tarthatnak az útra, ezért róluk se feledkezzünk meg. A kisebb testű kutyákat az erre rendszeresített ülésekben helyezhetjük el, míg nagyobb társaikat a már könnyen beszerezhető „kutyabiztonsági övvel” célszerű rögzíteni.
  • Őrizetlen járműben se kisgyermeket, se állatokat ne hagyjunk még rövid időre sem!