Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közlekedési baleset az iskolaudvaron

Csoportos garázdaság, súlyos baleset, verekedés, helyszínelés és előállítások – mindez csupán néhány óra alatt történt a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum Budai Középiskolájában. A nyomozás gyors volt, az elkövetőket már át is vették a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai.

Szerencsére mindez csak egy rendőrségi bemutatón történt, aminek éppen az volt a célja, hogy tudatosítsa a fiatalokban a rájuk leselkedő veszélyeket. Ezeket hozza testközelbe a Re-Akció országos interaktív bűnmegelőzési program, amely arra figyelmeztet, hogy egy rossz döntés egy életre szólhat.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával, a Budapesti Polgárőr Szövetség, a Zuglói Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, az Erzsébetvárosi Polgárőrség Kutyás Szolgálata, a Magyar Vöröskereszt, az ORFK és a BRFK, a XII. kerületi rendőrkapitányság, a katasztrófavédelem, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, valamint a Than Károly Ökoiskola és ifjú polgárőrök segítségével tartott egész napos rendezvény a gyakorlati útmutatókra és a diákok bevonására épült. A 9–10. évfolyamokról közel négyszázan vettek részt a különösen mozgalmasra sikeredett rendezvényen.

Két tanórában a különböző bűnmegelőzési technikákra ráhangoló, interaktív foglalkozások zajlottak. Szó esett az internet veszélyeiről, a jogos önvédelemről, a döntések kockázatairól, a börtönvilágról, az elsősegélynyújtásról, a felelős állattartásról és a vagyonvédelemről.Kozlekedesi_baleset_az_iskolaudvaronAz iskola udvarán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tonfa Csoportja tartott bemutatót, amely nemcsak látványos volt, hanem nagyszerűen érzékeltette azt is, mit jelent a kollektív felelősség, és mire számíthatnak a garázda elkövetők egy rendőrségi akció során. A tornateremben megtartott élménypedagógiai foglalkozás pedig a közösségfejlesztésre, a csoportos tanulási folyamatokra helyezte a hangsúlyt.

A szituációs gyakorlatokon kiemelt szerepet kapott a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények ismertetése és ezek felderítése, valamint az iskolai erőszak, amit az önvédelmi bemutatók egészítettek ki. A „szereplők” rendkívül életszerűen ismertették a letartóztatás folyamatát és a büntetés-végrehajtás működését, külön kitérve a zárkákban előforduló visszaélésekre. Végezetül egy szimuláción keresztül egy közlekedési baleset következményeit is bemutatták mentősök, rendőrök és tűzoltók közreműködésével.

„Rájöttünk arra, hogy az üzenet átadásának feltétele a bevonás. Úgy tudjuk felkelteni a diákok érdeklődését, ha aktív részesei lehetnek a történéseknek” – mondta el lapunknak Topa Zoltán őrnagy, aki kiemelte, hogy mindig olyan iskolát választanak, ahol jó munkát végez a helyi bűnmegelőzési szakember.

A szervezők a középiskolai korosztályt leginkább érintő elkövetési módokra vagy kiváltó okokra, kommunikációs ütközésekre, főleg a korosztálybeli fiúkra jellemző dominanciára törekvésre fókuszálnak. Ilyen az iskolai konfliktusok erőszakos megoldása, a kábítószer-birtoklás és -kereskedelem, a verekedés, a rongálás, egymás megfélemlítése, zaklatása, lelki bántalmazása, a verbális agresszió.

„A programban részt vevők teljesen biztonságos körülmények között, ugyanakkor érzékletesen tapasztalhatják meg ezeknek a cselekményeknek a súlyát. Könnyebben megértik, hogy a törvények átlépése, a konfliktusok erőszakos megoldása nem vezet sehová” – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kiemelt főelőadója, hozzátéve, hogy nem győzik elégszer elmondani a fiataloknak: mindenért, amit tesznek, a döntésekért, amiket hoznak, ők maguk a felelősek!

M.