Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Olimpikon házaspár a Diana Fesztiválon

Számos kiváló sportoló, olimpikon és válogatott versenyző nevelkedett a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskola és Gimnáziumban. Az iskola azonban nemcsak a sportra, hanem a kultúra és a művészetek népszerűsítésére is figyelmet fordít. Ennek része a hatéves múltra visszatekintő Diana Fesztivál, amelyen az idén ismét híres hazai sportolókról neveztek el osztálytermeket.

Minden évben valamelyik magyar sikersportágról és képviselőiről neveznek el egy termet a Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskola és Gimnáziumban, a hagyományos Diana Fesztiválhoz kapcsolódva. Korábban Greminger János Európa-bajnok kosárlabdázó, Kovács Antal olimpiai és világbajnok cselgáncsozó, Dömölky Lídia olimpiai bajnok tőröző, a kajakos Csipes család, Michelisz Norbert világbajnok autóversenyző, Nyilasi Tibor, a Ferencváros ezüstcipős, hetvenszeres válogatott labdarúgója, az évszázad kézilabdázójának választott Kovács Péter és a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás úszó nevét örökítették meg ily módon, és külön osztálytermet kapott a magyar vízilabda is.Olimpikon_hazaspar_a_Diana_FesztivalonAz idén az Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázóra, Kökény Beára, valamint a négy olimpiai, tíz világbajnoki és tizenkét Európa-bajnoki érmet szerző Imre Géza vívóra esett a választás. Kökény Bea neve így Kovács Péteré mellé került fel a Magyar Kézilabda Termének bejáratához. Az ezt követő beszélgetésben az olimpikon házaspár őszintén vallott ifjúkori élményeiről, a sporthoz, a tanuláshoz fűződő viszonyáról. Kökény Bea elmondta, hogy nem volt jó gyerek, sokat verekedett, amiért bőven kapott intőt.
„Fiúsítva voltam, úgyhogy a foci és a karate különösen érdekelt, viszont nem akart senki edzésre jönni velem, ezért maradt – a nővérem után – a kézilabda, amivel az Építőkben kezdtem el foglalkozni” – beszélt a kezdetekről a Ferencvárosban 1299 gólt szerző irányító, aki szerint a tehetség mit sem ér, ha nem párosul szorgalommal. Sőt, ha megvan a kitartás, az alázat a sport iránt, azzal ellensúlyozni lehet a képességbeli hiányosságokat. „Sok rendkívül tehetséges játékost láttam elkallódni, miközben közepes tehetséggel, de óriási elszántsággal és némi szerencsével a csúcsra lehet érni” – tette hozzá.Olimpikon_hazaspar_a_Diana_Fesztivalon2Fontos a tanulás, ami egy élsportolónak nem egyszerű. Így volt ez Kökény Beával is, ennek ellenére a négyes átlagot mindig elérte, pedig a középiskola utolsó két évében már sokat hiányzott. Később a TF sportmenedzser szakára járt, az államvizsgát viszont az olimpia miatt el kellett halasztania. „Utána jött egy sérülés, így volt időm felkészülni. Erre mondják, hogy minden rosszban van valami jó” – mesélte nevetve Kökény Bea, aki ma már a Ferencváros kézilabda-utánpótlásáért felel.
„Nekem talán kevésbé volt mozgalmas a gyermekkorom, inkább átlagosnak mondanám. A sport mindig érdekelt, de az úszás és a tenisz sem vált be, aztán egy reklám hatására lementem a vívóterembe, ami megváltoztatta az életemet – vette át a szót Imre Géza. – Nem voltam kiugróan tehetséges, de mindig jobb akartam lenni. Ez a kitartás, eltökéltség és némi szerencse kellett ahhoz, hogy tíz év alatt elérjem a válogatottságot” – foglalta össze sikerei titkát a négyszeres világbajnok vívó, hozzátéve, hogy számára az élsport nem jelentett lemondást, mert azt csinálhatta, amit igazán szeretett.
A házaspár egyetértett abban, hogy a legnagyobb élmény hazai közönség előtt jól szerepelni, még akkor is, ha az olimpia számít a versenyek versenyének. Szerencsére ez mindkettőjüknek megadatott, Imre Géza Budapesten csapatban lett világbajnok, Kökény Bea az osztrákokkal közösen rendezett Európa-bajnokságon szerzett ezüstérmet. Búcsúzóul azt tanácsolták a diákoknak, hogy soha ne adják fel az álmaikat. Legyenek kitartók, akkor az óhatatlanul bekövetkező hullámvölgyeket is könnyebben átvészelik, és elérhetik céljaikat.
A teremavatásokon kívül közel negyven program várta a hatodik alkalommal megrendezett Diana Fesztivál vendégeit. Aki a sportot részesítette előnyben, kipróbálhatta a bokszgépet, a csörgőlabdázást, az exathlont, az íjászatot vagy akár a mindent ellenkezőleg „csináló” trükkös bringát. Pihenésképpen kutyás bemutató, csigák és kagylók kiállítása, kézműves-foglalkozások, mozi, origamizás és szépségfarm várták a fiatalokat, akik az akrobatikus kosárlabdát bemutató Face Team csapatban szereplő dianás Hegyi Zsófinak is tapsolhattak.
Az irodalmi kávéházban felléptek az iskola tanulói, a kicsik körében pedig a meteoritsimogatás aratott különösen nagy sikert. A vállalkozó kedvűek leülhettek sakkozni vitéz Sinka Brigitta nagymesterrel. A 91 éves Bici néni nem mindennapi ellenfél volt, hiszen a világon senki nem játszott nála több szimultánpartit.

MM.