Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Megújult a Svábhegyi Bölcsőde

Állami és önkormányzati együttműködéssel, európai uniós támogatással kibővült a Svábhegyi Bölcsőde. A közel hatszázmillió forintos beruházás során két új épületszárnyat alakítottak ki, a régi épületrészeket és a játszóudvart pedig teljeskörűen felújították a kivitelezők.

„Bízunk abban, hogy a kiépülő családtámogatási rendszer, amelynek fontos elemei most július elsején, majd jövő év január elsején lépnek hatályba, azzal az eredménnyel jár, hogy minél többen döntenek a gyermekvállalás mellett” – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Hegyvidék országgyűlési képviselője az átadóünnepségen. Kiemelte: a kormány 2022-ig mindenki számára biztosítani kívánja, hogy bölcsődébe írathassa gyermekét. Ezt a kormányprogramot előzte meg a Hegyvidéki Önkormányzat döntése a Svábhegyi Bölcsőde bővítéséről.

Pokorni Zoltán polgármester arról beszélt, hogy a XII. kerületben évente mintegy hatszáz baba születik, a bölcsődei felvételt pedig tavaly százhetven gyermek számára kérték a szülők. Őket, akárcsak az óvodába jelentkezőket, az elmúlt évek szisztematikus fejlesztéseinek köszönhetően mind fel tudják venni. A Svábhegyi Bölcsődében már tavaly lezajlott egy jelentős energetikai beruházás, az idén pedig a bővítés eredményeképpen háromról ötre nőhetett a csoportok száma. A polgármester kitért rá, hogy az óvodai fejlesztésekkel sem áll le az önkormányzat: most az Orbánhegyi tagóvoda bővítését tervezi, és keresi a forrást ahhoz, hogy jövőre megvalósulhasson a beruházás.Megujult_a_Svabhegyi_Bolcsode

A Svábhegyi Bölcsőde bővítési és felújítási munkái idejére – tavaly áprilistól ez év februárjáig – két csoport a Zugligeti, egy pedig a Krisztinavárosi Bölcsődében kapott helyet. „Bár a szülők kissé tartottak a költözéstől, ám végül sikerült problémamentesen átállni” – idézte fel az átmeneti időszakot Szick Zsuzsanna intézményvezető, aki megköszönte a családok türelmét, valamint kollégái segítségét. Mint elmondta, az alkalmazotti létszám is bővül: eddig 24-en voltak, hamarosan pedig 38-an dolgoznak majd együtt.

A bölcsőde eredetileg U alakú épületének északi és nyugati irányba történő bővítésével 72-ről 120-ra nőtt a férőhelyek száma. A két új csoport a szükséges kiszolgálóhelyiségek mellett összesen négy – teraszokra nyíló – szobát kapott. Annak érdekében, hogy a régi és az új épületbelső között ne legyen minőségi különbség, az önkormányzat az eredeti épület felújítását is elvégeztette. A kivitelezők lecserélték a szerelvényeket, világítóberendezéseket, burkolatokat, álmennyezeteket, emellett kifestettek, valamint modernizálták az öltözőket, a vizesblokkokat és a konyhát.

A fejlesztés részeként teljesen megújult a kert és a játszóudvar, ahol a meglévők mellett két új homokozó és játszószerek is helyet kaptak. Ütéscsillapító gumiburkolat került a homokozókhoz és a csoportok előtti teraszokra, amik közvetlenül kapcsolódnak az új játszókertekhez.Megujult_a_Svabhegyi_Bolcsode2

A bölcsőde bővítéséhez a kormány és az Európai Regionális Fejlesztési Alap 376 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosított. A meglévő épület felújítására és a kert átépítésére több mint kétszázmillió forintot költött az önkormányzat.

A Svábhegyi Bölcsőde régi épületében tavaly fejeződött be egy nagyszabású energetikai fejlesztés: 110 millió forintos állami és uniós támogatással nyílászárókat cseréltek, homlokzati falakat és tetőt szigeteltek. Kiépítettek továbbá egy 22,3 kWp teljesítményű, 86 napelemből álló fotovoltaikus rendszert, amely az intézmény közel teljes áramszükségletét fedezi.

A korábbi években a Hegyvidéki Önkormányzat másik két bölcsődéjében is jelentős fejlesztések zajlottak. A Zugligetiben uniós forrásból napelemes rendszer épült, valamint nyílászárócsere és homlokzatszigetelés történt, míg a Krisztinavárosiban, szintén EU-s támogatással, az energetikai korszerűsítés mellett a kapacitás is bővült, 72-ről 96-ra nőtt a férőhelyek száma.

sz.