Hideg napokra meleg reggeli, avagy minden rosszban van valami jó
Minden évben egyre korábban kezdik kipakolni az üzletekben a karácsonyi kollekciót, de szolgáljon ez figyelmeztetésül, ideje észbe kapnunk: ha kézzel készített ajándékot szánunk szeretteinknek, jó lesz megtervezni a lépéseket, hiszen lassú munkához idő kell! Márpedig manapság az az igazán jó ajándék, ami nyugalmat áraszt és megnyugvást kínál. Mostantól mi is igyekszünk ötletekkel szolgálni mindehhez; elsőként egy finom házi mogyorókrém receptjével rukkoltunk elő.
Talkerli reggelire
Ha lenne olyan orvos, aki a testi betegségek gyógyítása helyett kizárólag a kedélyjavításnak szentelné az életét, az hűvös hétfő reggelekre biztosan meleg reggelit írna elő. Milyen jó is lenne receptre felíratni egy jó könyvet, vagy egy szép zenét! Ha lenne „jószó-patika”, ahová betérhetünk néhány doboz derűért, vagy egy levél megnyugtató beszélgetésért! Mindjárt kevesebb dolguk akadna a háziorvosoknak…
Míg valaki feltalálja ezeket, nincs más lehetőségünk, mint kisütni magunknak valami jót. Például ezt a könnyen elkészíthető, finom cseh fánkot, amellyel a hasunkban egészen biztosan nagyobb kedvvel vágunk majd neki a hétnek.
Hozzávalók
6 dl tej
6 ek cukor
50 dkg liszt
2 dkg élesztő
4 tojás sárgája
2 csipet só
5 dkg vaj
A langyos tejet elkeverjük a tojások sárgájával, majd belemorzsoljuk az élesztőt is. Hozzáadjuk a lisztet, a csipet sót. Felolvasztjuk a vajat, végül ezt is belekeverjük a sűrű masszába. A tálat letakarjuk tiszta konyharuhával, és legalább fél órán át kelni hagyjuk a tésztát. Ezután serpenyőben kevés olajat hevítünk, és kisebb merőkanállal belemérjük a fánkokat, amelyeket mindkét oldalán aranyszínűre pirítunk. Baracklekvárral, még melegen tálaljuk!
Sárgalencse-krémleves
Remek érzés viszontlátni az ősz színeit az asztalon. Ilyenkor a sárga mintha sárgább, a vörös mintha izzóbb lenne, és a fáradt zöldek izgalmas kontrasztba helyeznek mindent, ami már lemondott nyári színéről. Ebben a levesben, amelyben az édes és a savanykás szépen kiegészíti egymást, ráadásul az indiai fűszerek még intenzívebbé teszik a lencse amúgy is vad színét.
Hozzávalók
½ kg sárga lencse
2 vöröshagyma
1 l csirkealaplé
4 gerezd fokhagyma
2 ek garam masala fűszerkeverék
2 tk őrölt kurkuma
lime
só, bors
A lencsét egy éjszakára beáztatjuk. A hagymát felkockázzuk, és kevés olívaolajon megdinszteljük, fokhagymanyomón áttörjük a fokhagymagerezdeket, és ezt is megpároljuk. Ezután jöhet a lencse! Összeforgatjuk a fűszerekkel, és amikor illatozni kezd, felöntjük az alaplével. Sóval, borssal igazítunk a fűszerezésén, végül hozzácsorgatjuk a lime levét is. Friss korianderlevelekkel díszítve tálaljuk!
Újhagymás szűz kéksajtos raguban
Az ember nem is gondolná, milyen rengeteget számít, hogy a sokféle hagyma közül melyiket választja alapanyagul egy-egy fogáshoz. Ehhez a dús, tejszínes raguhoz tökéletesen passzol az újhagyma. Frissé, izgalmassá teszi az ízhatást.
Hozzávalók
2 szép szűzérme
2 csokor újhagyma
1 szárzeller
18 dkg márványsajt vagy más kéksajt
1,2 dl tejszín
½ dl zöldségalaplé
cayenne bors, só
A húst lehártyázzuk, és ujjnyi szeletekre vágjuk, felkockázzuk. A hagymákat megtisztítjuk a zöldjüktől és a gyökerüktől, majd felkarikázzuk. Egy evőkanálnyi zsírt hevítünk egy serpenyőben, ezen pirítjuk meg a hagymát és a vékony szeletekre vágott zellerszárat. Ez különösen jó ízt kölcsönöz majd a fogásunknak. Ha a zöldségek összeestek, magasabb fokozatra kapcsolunk, és pár perc alatt lepirítjuk a húskockákat is, amelyekre közben cayenne borsot és sót hintünk. Ha a hús átsült, rámorzsoljuk a sajtot, megolvasztjuk, majd felöntjük a zöldségalaplével és a tejszínnel. Összerottyantjuk, és már kész is!
Szilvás túrós lepény
Egy sokat koptatott, kis, kék füzetkében, megsárgult lapokon, szép, rendezett sorokban találtam rá erre a receptre nagymamám konyhaszekrényében. Egy élet alatt lejegyzett ételleírások hadát fedeztem fel, leginkább süteményekét, amikben mindig is a legjobb volt a nagyi. Csalhatatlan igényességében ezúttal sem csalódtunk. Ez a süti mennyiségben és minőségben is a régi idők vendéglátásának koordinátarendszerébe illeszkedik. A túrónak hála még másnap, harmadnap sem szárad ki, a rétegei állagának különbözőségében rejlő élmény pedig a legfinomabb új hullámos francia desszertek koncepcióját idézi. Nincs új a nap alatt. Van viszont régi!
Hozzávalók a tésztához (egy nagy tepsihez)
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
4 nagy tojás
35 dkg liszt
2 tk sütőpor
Hozzávalók a túróréteghez
75 dkg túró
2 tojás
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás pudingpor
1 citrom
2 kg félbevágott, magozott szilva
Hozzávalók a szórathoz
40 dkg liszt
20 dkg olvasztott vaj
20 dkg cukor
1 tk őrölt fahéj
A tésztához minden hozzávalót összedolgozunk, és elterítjük a sütőpapírral bélelt tepsi alján. A túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, a porcukrot, meglocsoljuk a citrom levével, végül hozzákeverjük a pudingport is, és egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetején. Erre jön a magozott, félbevágott szilva, amit tetőcserépszerűen rendezünk el, jó sűrűn, hogy mindenhol befedje az alatta lévő réteget. Vajat olvasztunk, és a lisztet alaposan elkeverjük az átszitált porcukorral és a fahéjjal.
Ha az apró szemcsék tökéletesen elvegyültek egymással, egy fakanál segítségével gyors mozdulatokkal belekeverjük az olvasztott vajat. Szemcsés, poros állagú tömeget kapunk, amit tiszta kézzel rászórunk a sütemény tetejére, szintén arra törekedve, hogy egészen elfedjük vele a szilvát. A süti 200 fokon körülbelül 40-45 perc alatt sül meg. Akkor jó, ha a szórat a tetején aranybarnára pirult. Érdemes megvárni, amíg kihűl – mint minden túrós sütemény, hűtve az igazi élmény.
Házi mogyorókrém
Az elmúlt években divatosak lettek a „mindenmentes” sütemények, a „hétszűkesztendős” paleokészítmények, a vegán étrend, de a Nutella népszerűsége töretlen! Hiába minden, a bioapukák haragja, az inkvizícióval vetekedő pálmaolaj-üldözés, a gyerekek ezer trükkel járnak túl üldözőik eszén…
Közkedvelt a felnőttek körében is, felhasználjuk sütemények töltéséhez, de ízesíthetjük vele fagylaltjainkat, vagy a forró csokoládét. Ráadásul csodás ajándék, ha magunk készítjük el! Ha a házi mogyorókrémet egy csinos üvegbe töltjük, szép, finom és saját készítésű ajándékot adhatunk családtagjainknak és barátainknak. Arra figyeljünk, hogy a házi verzió nem áll el olyan sokáig, mint a bolti! Legjobb, ha hűtőben tároljuk, és egy hét alatt elfogyasztjuk. Így időzítsük tehát a készítését is, ha valamely kedves alkalomra adjuk ajándékba!
Hozzávalók
22,5 dkg török mogyoró
3 ek mogyoróolaj (vagy semleges ízű olaj)
1 csipet só
1 ek kristálycukor
3 ek cukrozatlan kakaó
45 dkg tejcsokoládé
2 dl tej
10 dkg tejpor
A mogyorót száraz tepsibe tesszük, és kb. 10 percig pirítjuk, amíg a külső héja kezd elválni a magtól, és a mogyorószemek megpörkölődnek. Kivesszük, és konyharuhával ledörzsöljük a barna héját. A mogyorót késes robotgépben lágy vajállagúra őröljük. (Óvatosan a géppel, inkább pulzálva érdemes dolgoztatni, nehogy leégjen!) Fontos, hogy a mogyoró már önmagában is krémes állagú legyen! Ezt úgy tudjuk elősegíteni, hogy őrlés közben fokozatosan adagoljuk hozzá az olajat.
Ezután hozzáadjuk a cukrot és a sót, amivel tovább őröljük, végül beletesszük a kakaót is. További 2-3 percig járatjuk a gépet, hogy még finomodjon a mogyoró, és teljesen feloldódjon a cukor. Egy kis lábosban felmelegítjük a tejet, simára keverjük a tejporral. Vízgőz felett felolvasztjuk a csokoládét, és összekeverjük a tejes masszával. A mogyorókrémet kikeverjük a tejes-csokis masszával, üvegbe töltjük, és a csokis mogyorókrémet hagyjuk teljesen kihűlni. Tartsuk hűtőben, de számoljunk vele, hogy egy kicsit besűrűsödik, megszilárdul!
(Kövesdy)