Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hideg napokra meleg reggeli, avagy minden rosszban van valami jó

Minden évben egyre korábban kezdik kipakolni az üzletekben a karácsonyi kollekciót, de szolgáljon ez figyelmeztetésül, ideje észbe kapnunk: ha kézzel készített ajándékot szánunk szeretteinknek, jó lesz megtervezni a lépéseket, hiszen lassú munkához idő kell! Márpedig manapság az az igazán jó ajándék, ami nyugalmat áraszt és megnyugvást kínál. Mostantól mi is igyekszünk ötletekkel szolgálni mindehhez; elsőként egy finom házi mogyorókrém receptjével rukkoltunk elő.

„Legyetek angyalok!” – harmincéves az Angelica Leánykar

A Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett Angelica Leánykarra nemcsak mi, hegyvidékiek, hanem az egész ország büszke lehet. A Városmajori Gimnáziumban alakult kórus a világ számos pontján fellépett már: Japánban, Amerikában, Argentínában és Európa szinte mindegyik országában felejthetetlen koncerteket adott. A sikerekben és élményekben gazdag elmúlt harminc esztendőről Gráf Zsuzsanna, az Angelica Leánykar megálmodója beszélt lapunknak.

Díszbokor Új-Zélandról a Hegyvidékre

Nem bővelkedünk olyan növényekben, amik a világ túlsó felén lévő szigetekről „érkeznek” a kertünkbe. Az Új-Zélandról származó veronikacserje egyre népszerűbb, nem kis mértékben azért, mert sokoldalúan hasznosítható.

Sérülések, törések, otthonápolás

Rándulások, húzódás, ficam bárkivel előfordulhat, és sajnos a töréseket sem lehet biztosan elkerülni. Ezekről az igencsak gyakori sérülésekről beszélt az Egészségesen a Hegyvidéken – Szabadegyetem legutóbbi előadásában dr. Lajos Éva ortopéd szakorvos.

Hogyan építsünk zöldtetőt?

A zöldtető temperálja az alatta lévő helyiségeket, óvja a tetőszigetelést, megfogja a rövid idő alatt lezúduló, nagy mennyiségű csapadékot, és nem utolsósorban csökkenti a biológiai lábnyomunkat. Egyebek közt ezekről esett szó a polgármesteri hivatalban lévő zöldtetőn megtartott szakmai bemutatón, amin kulisszatitkokról is hallhattak az érdeklődők.

Történelmet írt a Svábhegy FC

A negyedik fordulóig jutott a labdarúgó Magyar Kupa idei kiírásában a Svábhegy FC, ami a hegyvidéki labdarúgás eddigi legnagyobb sikere. A Budapest I. osztályban vitézkedő csapatot a legjobb 128 között az NB II-es Kazincbarcika búcsúztatta. Az alig néhány éve létező egyesület kapusával, Nándori Márton Lászlóval beszélgettünk.

Ismét izmosra sikerült a Fitparádé

Óriási érdeklődés kísérte az immár tizenhetedik alkalommal megrendezett Fitparádét, amelynek ezúttal is a MOM Sport adott otthont. Közép-Európa egyik legnagyobb nemzetközi multisportfesztiválján nemcsak a versenyzés, hanem az egészséges életmód népszerűsítése is főszerepet kapott.

Gyakorlat teszi a mestert

Nagyszerű eredményt ért el az egyik legjelentősebb országos tanulmányi megméretésen Szőllősi Gergely. A Városmajori Gimnázium diákjával beszélgettünk, aki egész éves eredményei alapján a legjobbnak bizonyult a 9. évfolyamosok számára kiírt G-jelű fizikagyakorlatok versenyén.

Megkezdődött a Bárányfelhő építése

Hosszas tervezés és tárgyalások után megkezdődött a Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda építése. A 120 gyermek számára férőhelyet biztosító intézmény a tervek szerint 2021 szeptemberében nyitja meg kapuit a Svábhegyi Református Templom szomszédságában, a Felhő utca 8. szám alatt.

Még több kamera a biztonságunkért

Tovább bővítette a XII. kerületi térfigyelő rendszert a Hegyvidéki Önkormányzat. A már meglévő nyolcvan mellé ezúttal nyolc helyszínre került ki kilenc új kamera. A közterületek biztonságát növelő eszközök hivatalos beüzemelésén Pokorni Zoltán polgármester és dr. Váczi János alpolgármester is részt vett.

Kádból zuhanyzó, kamrából illemhely

Újabb lakásban fejeződtek be az igényelt akadálymentesítési munkák az „Otthon megöregedni” program keretében. Ezúttal a 78 éves Salati Irén Piroska otthonát tette biztonságosabbá és komfortosabbá a Hegyvidéki Önkormányzat.

Megújult az istenhegyi Szendrő utca

A Szendrő utca 380 méter hosszúságban újult meg, ennek során 2300 négyzetméteren aszfaltoztak, 760 méter hosszon szegélyt építettek, és a páratlan oldali járdát is teljesen felújították a szakemberek. A járda kialakításánál mindenütt figyelembe vették a telekkapcsolatokat, valamint a megfelelő vízelvezetésre is nagy gondot fordítottak.

Megszépült a Beethoven utcai rendelő

A Hegyvidéki Önkormányzat által három évvel ezelőtt elindított rendelőfelújítási program részeként a Beethoven utcai háziorvosi rendelő a tizedik, amelyik megszépült. A betegfogadó terek nemcsak szebbek, hanem jóval tágasabbak is lettek; a bővítésre a központi háziorvosi ügyelet kiköltöztetése teremtett lehetőséget.

Bízom a békés egyet nem értés kultúrájában

Az önkormányzati választáson kiemelkedő részvétel mellett jelentős, közel húszszázalékos előnnyel Pokorni Zoltán kapott arra lehetőséget a XII. kerületben, hogy a következő öt évben is folytassa polgármesterként a tizenhárom évvel ezelőtt megkezdett munkáját. Bár új politikai helyzet alakult ki a fővárosban, az egyetlen lehetőség szerinte továbbra is az együttműködés, hiszen – ahogy fogalmazott – „a valóság kényszerítő erővel elénk tolakodik, a feladatokat meg kell oldani”.

Ünnepi megemlékezés október 23-án

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére 2019. október 23-án 10 órakor ünnepi megemlékezést tart a Hegyvidéki önkormányzat a MOM Kulturális Központ színháztermében.

Hasznosítsuk helyben, amit lehet! - Lakossági ágaprítási program

Elindult a jelentkezés a Hegyvidéki Zöld Iroda lakossági akciójára, az ingyenes ágaprítási programra. Az akció keretében a Hegyvidéki Zöld Iroda által megbízott vállalkozó a helyszínen felaprítja a kerti munkálatok során keletkezett ágakat, gallyakat. Az apríték a darálást követően helyben marad, így helyben felhasználható, hasznosítható (talajtakarás, komposztálás).