Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Végy egy csinos csillagtököt!

A csillagtök igazán szemrevaló zöldség. Hívják patisszonnak, püspökkalapnak is, de mi maradjunk ennél a szép elnevezésnél. Kedves, kerek „kobakjai” egész nyáron kelletik magukat a piacokon, de bármennyire is hívogató és olcsó, csak nem akar meghonosodni a magyar konyhában.

Jó néhány éve próbálkozom már különböző elkészítési módjaival, és igyekszem rábeszélni az ismerősöket, ám legtöbbjük csak a rántott változatig jut el. Pedig semleges íze miatt bátran házasítható szinte mindennel, a húsoktól a tojáson, tejtermékeken át a különböző zöldfélékig. Kitűnően ízesíthető a legtöbb szárított és zöld fűszerrel, nagyszerűen illik hozzá a kapor és a metélőhagyma.

Könnyen elkészíthető, könnyen emészthető, igazi meleg, nyári napokra való zöldségféle. Ráadásul energiaszegény: 10 dekányi csak 21 kcal értékű. Említésre méltó béta-karotin-, vas-, kalcium-, kálium- és foszfortartalma is. Hideg helyen még kánikulában is sokáig eláll. Akkor vegyük elő, amikor kedvünk támad valami egyszerűt főzni! Erre szolgálnak az alábbi receptek.

 

TÁRKONYOS CSILLAGTÖKLEVES

Az igazi nyári levesek közé tartozik, olyannyira, hogy langyosan, de akár hidegen is ehető. Könnyű, zöldséges, ízletes, a tárkonytól egyedi. Az ecetet csak cseppenként adagoljuk hozzá, és közben kóstolgassuk, mert pikáns, de nem savanyú levest kell kapnunk. A citromlevet nem szabad elhagyni a végén, az adja meg a végső karakterét! Akár turmixolhatjuk is, akkor krémlevesként lehet tálalni.

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 nagyobbacska, kb. 80 dkg-os csillagtök

1 nagy fej vöröshagyma

3 evőkanál olaj

1 csokor tárkony (4-5 nagy szál)

kiskanálnyi tárkony- vagy fehérborecet

2 dl tejföl

1 tojás sárgája

2 evőkanál liszt

kiskanálnyi cukor

citromlé

 

A hagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az olajon sóval megszórva üvegesre pároljuk. A csillagtököket félbehasítjuk, kimagozzuk, vastag szeletekre vágjuk, és meghámozzuk. Ezeket ezután könnyen körömnyi kockákra vághatjuk. A hagymára dobjuk, a tárkonyleveleket apróra vágjuk, és a felét a csillagtökre szórjuk. Néhány percig kevergetve együtt sütjük, majd bő egy liter vízzel felengedjük. Cukorral, pár csepp ecettel ízesítjük, lefedjük, és kb.10-15 perc alatt puhára pároljuk. Ezután a lisztet a fele tejfölben simára keverjük, és ezzel behabarjuk a levest. Ha felforrt, a maradék felaprított tárkonylevelet is beleszórjuk, és a citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. A levesestálban a maradék tejfölben elkeverjük a tojássárgáját, és arra szedve tálaljuk.Vegy_egy_csinos_csillagtokot3

 

TOJÁSOS CSILLAGTÖK FÉSZEKBEN

Tojással töltve a zsenge kis csillagtökökből mutatós vacsoraételt készíthetünk, amely egyben kiadós is, mert maga a tök a köret. Ráadásul jól előkészíthető, a tököcskéket előre meg lehet párolni, elég sütés előtt beleütni a tojást, és betolni a sütőbe. A nagyobb példányokba akár 3 tojást is üthetünk, a kicsikbe meg a gyerekeknek 1-et.

 

Hozzávalók (4 személyre):

4 tenyérnyi nagyságú csillagtök

5 dl zöldségleves (biominőségű leveskockából is készülhet)

vaj

só, frissen őrölt bors

maroknyi vegyes zöld fűszer (pl.: kapor, kakukkfű, oregánó, petrezselyem)

8 tojás

15-20 dkg reszelt sajt (legjobb a parmezán)

 

A csillagtökök tetejéről egy „kalapnyit” levágunk, és a magos belsejét kikaparjuk, eldobjuk. Ezután a zöldséglevesben kb. 10 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük, de a főzővizéből egy csészényit félreteszünk. A megpárolt tököcskéket kivajazott tepsibe vagy tűzálló tálba egymás mellé rakjuk, a belsejüket megsózzuk, megborsozzuk, egy kevés reszelt sajttal megszórjuk, és mindegyikbe két-két tojást ütünk, óvatosan, hogy egyben maradjanak. A maradék sajtot a tetejükre szórjuk, a félretett főzővizet köréjük öntjük, és a tepsit alufóliával letakarjuk.

Forró sütőben (220 °C-on, légkeveréses sütőben: 205 °C-on) kb. 20 percig sütjük, majd a fóliát levesszük, és a sütést még 10 percig folytatjuk. Ezalatt a csillagtökök megpuhulnak, még a héjuk is, annyira, hogy meg lehet enni, a tojások megszilárdulnak, a sajt a tetején megolvad, kicsit meg is pirul.Vegy_egy_csinos_csillagtokot1

 

SAJTOS, RÁNTOTT CSILLAGTÖK

Gyakorlott sütő-főző embereknek nem gond a csillagtök kirántása, annál nehezebb a megtisztítása és a mutatós felszeletelése. A receptben alább a megoldás. További fontos tudnivaló, hogy a kirántott szeleteket azon forrón tálaljuk, ne sajnáljuk mellőle a tejfölt, joghurtot, tartármártást, mert ezeket nagyon kedveli! A kapros vagy fokhagymás majonézzel pedig egészen „megszédíthető”.

 

Hozzávalók (4 személyre):

2 közepes, kb. 20 cm átmérőjű csillagtök

A bundázáshoz:

liszt, tojás, zsemlemorzsa

10 dkg reszelt sajt

A sütéshez: bőven olaj

 

A csillagtököket egy deszkára fektetjük, úgy, hogy a száruk felfelé nézzen. Ezután függőlegesen – ­így könnyebb bánni velük – ­héjastul ujjnyi vastagon felszeleteljük. Az ovális szeleteket vékonyan meghámozzuk, a magos belsejüket eltávolítjuk. Az így kapott csillagtökgyűrűket besózzuk, és legalább 15 percig állni hagyjuk. Ezután a nedvességet leitatjuk róluk, és bundázzuk, azaz lisztbe, felvert tojásba, majd reszelt sajttal kevert zsemlemorzsába forgatjuk. Bő olajban először fedő alatt, majd megfordítás után lefedés nélkül aranysárgára pirítjuk. Arra vigyázzunk, hogy az olaj kellően meleg legyen, de ne túl forró, mert a sajt könnyen megég! A megsült szeleteket papírtörölközőre szedjük, amely felitatja a lecsöpögő olajat.Vegy_egy_csinos_csillagtokot4

 

MARINÁLT CSILLAGTÖK

Pecsenyék, frissen sültek, grillezett húsok különleges körete lehet a marinált csillagtök, amely egyben helyettesíti a salátát, savanyúságot is. Jót tesz neki, ha áll, hogy az ízei összeérjenek.

 

Hozzávalók:

70 dkg csillagtök (tisztítás után mérve)

2 csomó újhagyma

2 szál szárzeller

4 fokhagymagerezd

6 evőkanál olívaolaj

2 citrom leve

2 dl száraz fehérbor

1 evőkanál szemes bors

1 babérlevél

2 ágacska kakukkfű

1 csokor petrezselyem

 

A csillagtököket félbevágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, majd 2x2 centis kockákra vágjuk. A megtisztított újhagymákat 3 centisre daraboljuk, a leszálkázott szárzellert fél centi vastagon felszeleteljük. A fokhagyma héját lehúzzuk, majd felaprítjuk. Az összes zöldfélét az olívaolajban kb. 10 percig pároljuk. Ezután a citrom levével és a borral felengedjük, megsózzuk, majd hozzáadjuk a borsot, a babérlevelet, a kakukkfüvet és a felaprított petrezselymet. Még 5 percig pároljuk; akár melegen is tálalhatjuk.Vegy_egy_csinos_csillagtokot2

 

TÖLTÖTT CSILLAGTÖK

A csillagtök formáját tekintve kínálja magát a megtöltésre. A töltelék általában hagyományos darált húsos, amelyet bátran fűszerezhetünk saját ízlésünk szerint akár bazsalikommal, kakukkfűvel, oregánóval, majoránnával vagy borsikafűvel, mivel, ugye, zöldségünk íze meglehetősen semleges. Tölthetünk egy nagy vagy több kisebb csillagtököt is – az utóbbiak előnye, hogy könnyebb meghámozni őket, és hamarabb megpuhulnak.

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 db kb. 1 kg-os zsenge csillagtök

A töltelékhez:

20 dkg darált sertéshús

3 evőkanál szójagranulátum

5 dkg rizs

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olaj

só, őrölt bors

ételízesítő por

1 nagy csokor petrezselyem

A tál kikenéséhez: olaj

A tetejére:

0,5 dl tejföl

5 dkg reszelt sajt

 

A munkát azzal kezdjük, hogy a szójagranulátumot leforrázzuk ételízesítő porral kevert vízzel. A csillagtö­köt alaposan megmossuk. A szár felőli részéből egy kör ala­kú szeletet levágunk, majd a belsejét kikaparjuk: először a magos részét, amit kidobunk, majd a „húsát” is, úgy, hogy kb. fél centi vastag „fala” maradjon. Ezután a csillagtököt megpróbáljuk egy kis késsel meghámozni. Ezzel elérhető, hogy az egész tököt meg tudjuk enni. Ha nem hámozzuk meg, akkor a héja majd a tányéron marad.

A kikapart tökhúst kis koc­kákra vágjuk. A megtisztított hagymát az olajon megfuttatjuk, a zúzott fokhagymát belekeverjük, és a darált húst hozzáadva megsózzuk, megborsozzuk, megfűszerezzük. Kevergetve fehéredésig sütjük, végül az apróra vágott petrezselymet is beleszórjuk. Ezalatt a rizst egy másik edényben sós vízben megpuhítjuk, majd a hússal és a kinyomkodott szójagranulátummal összedolgozzuk, és a csillagtök üregébe töltjük.

Egy kiolajozott tepsibe állítjuk. Ujjnyi vizet öntünk alá, és fóliával lefedve forró sütőben 30-35 percig pároljuk. Ezután a fóliát lebontjuk róla, és a töltött tök tetejét megkenjük a tejföllel, megszórjuk a reszelt sajttal. Már csak annyi időre toljuk vissza a forró sütőbe, amíg a víz teljesen elpárolog alóla, és a sajt a tetejére olvad.Vegy_egy_csinos_csillagtokot5

 

CSILLAGTÖKLEPÉNYKÉK

Ennél egyszerűbben, gyorsabban elkészíthető zöldséges harapnivalót elképzelni is alig lehet. Eteti magát, de fontos, hogy a lepénykéket azon forrón tálaljuk, hidegen nem jók! Sok salátával, kovászos uborkával, savanyúsággal kínáljuk!

 

Hozzávalók (4 személyre):

3-4 közepes (összesen kb. 1 kg) csillagtök

4-6 evőkanál finomliszt

1 evőkanál teljes kiőrlésű vagy szójaliszt

3 tojás

20 dkg reszelt sajt

1 csokor kapor vagy metélőhagyma

A sütéshez: olaj

 

A csillagtököket kettévágjuk, kimagozzuk, meghámozzuk, és káposztareszelőn legyaluljuk. Besózzuk, és miután levet engedett, jól kinyomkodjuk. A kétféle liszttel, a reszelt sajttal és a simára kevert tojásokkal jól összedolgozzuk, megsózzuk megborsozzuk, és az apróra vágott kaprot, valamint a metélőhagymát is belekeverjük. 10-15 percig állni hagyjuk, hogy a liszt megduzzadjon, és ha kell, még annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk.

Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és a masszából egy-egy evőkanálnyit beleszedünk, majd evőkanállal nyomkodva kis, kerek lepényekké formáljuk. Mindkét oldalukat aranysárgára sütjük. Papírtörlőre szedve az olajat leitatjuk róluk. Minden újabb adag sütése előtt olajozzuk újra a serpenyőt!Vegy_egy_csinos_csillagtokot6Pákozdi Judit