Adventi apróságok
Az ünnepi asztalra vagy az ajándékozásra szánt sütemények nagy részét már december elején elkészíthetjük. Az édes, illatos finomságok sütése az adventi készülődés örömei közé tartozik. Az idén a szokásosnál is többet süthetünk, hogy azoknak is küldhessünk, akikkel nem tudunk személyesen találkozni. A gyerekeket is bevonhatjuk a munkába, jó, ha megtapasztalják: öröm készíteni, öröm adni.
Mandulás-fenyőmagos kiflicskék
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz): 15 dkg hámozott mandula, 12 dkg porcukor, 1 tojásfehérje. A tetejére: 1 tojásfehérje, 10 dkg fenyőmag, porcukor
A mandulát nagyon finomra daráljuk, majd a porcukorral és a tojásfehérjével összekeverjük. A tésztából rudat formálunk, amit vékony szeletekre vágunk. A szeletkékből kifliket alakítunk, és egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. A tetejüket felvert tojásfehérjével megkenegetjük, a fenyőmaggal megszórjuk. 150 °C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt szép aranysárgára sütjük. Mielőtt tálra raknánk, porcukorral meghintjük.
Kókuszos gömbök
Hozzávalók (kb. 40 darabhoz): 20 dkg finomliszt, 1 csapott kiskanál sütőpor, 12 dkg vaj, 7 dkg porcukor, 1 tojás, 20 dkg kókuszreszelék. A tetejére: méz
A lisztet a sütőporral elkeverjük, és a margarinnal vagy vajjal elmorzsoljuk. A cukrot, a tojást és 10 deka kókuszreszeléket hozzáadjuk, és közepesen kemény tésztává gyúrjuk. Fóliával letakarva fél órára hűtőszekrénybe tesszük. A tepsit sütőpapírral kibéleljük. A tésztát elfelezzük, és belisztezett deszkán két hengerré formáljuk, ezeket 20-20 egyforma korongra szeljük, és golyókká gömbölyítjük. Tepsire rakosgatjuk, és 170 °C-ra (légkeveréses sütőben 160 °C-ra) előmelegített sütőben negyedóra alatt világosbarnára sütjük, majd hagyjuk kihűlni. A maradék kókuszreszeléket egy tányérba szórjuk. A gömbök egyik oldalát először a mézbe, majd a kókuszba nyomjuk, úgy rakjuk tálra.
Mandulás figurák
Hozzávalók (kb. 60 darabhoz): 25 dkg vaj, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 2 tojás sárgája, 45 dkg finomliszt, só, 2-3 evőkanál hideg víz. A tetejére: 1 tojás sárgája. A díszítéshez: színes díszítőcukorkák, szeletelt mandula, apró fenyőmagok.
A vajat a porcukorral, a vaníliás cukorral és a tojások sárgájával habosra keverjük. A lisztet egy csipetnyi sóval ízesítjük, és a vízzel együtt a vajas alapba dolgozzuk. A tésztát fóliával letakarjuk, és kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Közben a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A tésztát belisztezett deszkán 3-4 milliméter vastagra nyújtjuk, és különféle formákkal kiszúrjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és tojássárgájával megkenegetjük. A cukrokkal, mandulával, fenyőmaggal megszórjuk, majd 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.
Pákozdi Judit