Kinek pótcselekvés, kinek relaxáció a sütés-főzés
Ki örömében eszik, ki bánatában, van, aki jókedvében süt-főz, és van, aki ezzel vigasztalja magát. A bezártság és az aggodalom nehéz heteiben mind rászorulunk egy kis boldogságforrásra, nem csoda, ha sokan a konyha felé fordulunk. Unaloműzésre, figyelemelterelésre, kreatív energiák felszabadítására, sikerélmények kiváltására egyaránt alkalmas ez a terep. Ehhez igyekszünk ötleteket adni a következőkben.
Dulce de leche, argentin módra
Attól függetlenül, hogy pálmaolajjal készülnek-e, sajnos be kell ismerni, hogy a forgalomban lévő mogyorókrémek egytől egyig dugig vannak olajjal. Akármilyen finomak is, nehéz megfeledkezni erről a tényről, miközben a kenyerünkre kenjük ezeket. Itt az ideje tehát, hogy előrántsunk egy latin-amerikai klasszikust, amibe ugyan nem kerül kevesebb cukor, mint a Nutellába, mégis nagyobb lelki nyugalommal fogyaszthatjuk, hiszen nincs benne más, mint jó minőségű tej és nádcukor! No meg egy kis vanília…
Hozzávalók:
1 l tej
350 g nádcukor
½ kiskanál szódabikarbóna
1 rúd vanília kikapart magja
A tejet egy lábosba öntjük, majd folyamatos kevergetés mellett feloldjuk benne a cukrot és a szódabikarbónát. Belekaparjuk a vaníliamagokat, és a rudat is utánahajítjuk, kis lángra tesszük, és forrás határán jó három órán át főzzük. A cél, hogy minden fölösleges víz elpárologjon, a tej besűrűsödjön, s nem mellesleg közben halvány karamell színbe hajoljon a massza. Lezárt, steril befőttesüvegben két hétig is elállna hűtőben, ha nem járna rá orvul a család. Pazar töltelék kekszekbe, palacsintába, de kenyérre is kenhetjük, vagy forró tejben feloldva is fogyaszthatjuk.
Rozmaringos brokkolikrémleves
Forró, fűszeres krémleves, amely üdítő zöld foltot képez az őszi tarkaságban. Tökmagolajjal az igazi!
Hozzávalók:
1 nagy fej brokkoli
2 rozmaringág
4 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
kovászolt kenyér
olívaolaj
tökmagolaj
só, bors
A brokkolit sós, borsos vízben megfőzzük a rozmaringágakkal, beletörünk négy gerezd fokhagymát, és ha a zöldség megpuhult, az egészet leturmixoljuk, vagy botmixerrel pürésítjük. Felhúzzuk tejszínnel, ízlés szerint sóval, borssal fűszerezzük. A kovászos kenyeret felkockázzuk, és bőven adagolt olívaolajjal, sóval és néhány felszeletelt fokhagymával ropogósra pirítjuk. A levest a krutonnal és tökmagolajjal, forrón tálaljuk.
Jakiszoba
(avagy sült tészta, ahogy Tokióban készül)
Ez a jellegzetes japán ételként számon tartott sült tészta egzotikus szószának köszönheti különleges ízét. A friss zöldségekkel, ízletes shiitake gombával megbolondított egytálétel könnyen, gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók:
150 g szobatészta
300 g sárgarépa
300 g kelkáposzta
100 g shiitake gomba
30 g pirított földimogyoró
20 g friss gyömbér
3 cl szezámolaj
2 ek szójaszósz
1 dkg bacon
só, bors
cukor vagy méz
Forraljunk vizet egy edényben. A sárgarépát vágjuk julienne-re, mossuk meg a káposztaleveleket, és szeleteljük vékony csíkokra. Hámozzuk meg, reszeljük le a gyömbért. Törjük durvára a földimogyorót, és pirítsuk meg egy tiszta serpenyőben, majd tegyük félre. Melegítsük fel a szezámolajat egy wokban vagy egy nagy serpenyőben. Ezzel egyidejűleg a szobatésztát dobjuk a forrásban lévő vízbe 6 percre. Miután megfőtt, pár percre tegyük jeges vízbe (így elkerülhetjük, hogy összetapadjon), majd alaposan csepegtessük le.
A forró wokban nagy lángon 4-5 perc alatt pirítsuk meg a káposztát, a sárgarépát és a gyömbért. Sózzuk, borsozzuk, és adjunk hozzá kevés cukrot vagy mézet (1 teáskanálnyit 2 fő részére). Amíg a zöldségek főnek, gyorsan öblítsük le a shiitake gombát – vigyázzunk, hogy ne érje hosszan víz a gombafejeket, mert könnyen megszívják magukat! Törjük le a szárukat, és vágjuk nagy darabokra. Dobjuk ezeket is a wokba a szójaszósz felével, és folytassuk a főzést 3-4 percig.
Végül adjuk hozzá a tésztát is, és forgassuk össze a zöldségekkel. Öntsük hozzá a szójaszósz többi részét, a zúzott földimogyoró felét, borsozzuk, és óvatosan keverjük össze. Tálalás után hintsük meg a maradék pirított földimogyoróval.
Kolbászos koszorú
Unom a felvágottas vacsorákat! Talán nem vagyok ezzel egyedül. Időről időre igyekszem tehát újítani. Ha ezt a fokhagymás, kolbászos kelt tésztát akarjuk feltálalni este, időben észbe kell kapnunk, de megéri előre gondolkodni.
Hozzávalók:
50 dkg kenyérliszt
1 burgonya
2 dl a burgonya főzővizéből
3 ek olaj
1 tk cukor
2 dkg élesztő
½ szál csípős kolbász
2 gerezd fokhagyma
2 tk só
frissen őrölt bors
1 tojás a kenéshez
A burgonyát meghámozzuk, sós vízben puhára főzzük, majd összetörjük, és hűlni hagyjuk. Az élesztőt elmorzsoljuk, és egy teáskanál cukorral összekeverjük. A kolbászt felkarikázzuk, konyhai robotgépbe tesszük, és ledaráljuk. A lisztet átszitáljuk, a kupac közepére mélyedést készítünk, ebbe jön az élesztős keverék, az áttört fokhagyma, a ledarált kolbász, a só, az olaj, a burgonya és a lé, amiben főtt.
Meghintjük kevés frissen őrölt borssal, és lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Egy óra alatt a duplájára kelesztjük, majd maréknyi adagokat szaggatunk belőle, ezekből kerek lapokat nyújtunk, amelyeket pizzaszeletelővel vízszintesen bemetszegetünk úgy, hogy a vágások és a tészta széle között körben maradjon egyujjnyi sértetlen terület. Ezután kissé elforgatjuk a lapokat, és alulról felfelé feltekerjük. A végeket összeragasztjuk, a koszorúkat lekenjük tojással. Még negyedórán át hagyjuk kelni sütőpapírral fedett tepsire helyezve, majd 200 fokra előmelegített sütőbe tolva húsz perc alatt aranybarnára sütjük.
Mákos-áfonyás tarte
Sokrétű és dekoratív desszert egyszeri, soha vissza nem térő alkalmakra. A mák és az áfonya boldogító találkozása a lemon curddel Ötvös Zsuzsanna receptje alapján valósult meg, és tett felejthetetlenné egy fontos születésnapot.
Hozzávalók a mákos piskótához:
110 g vaj
45 g tojássárgája
95 g porcukor
120 g liszt
30 g darált mák
1 citrom héja
3 g sütőpor
1 csipet só
…az áfonyás réteghez:
250 g áfonya
50 g cukor
5 g pektin
…a citromkrémhez:
2 egész tojás
80 g citromlé
1 citrom héja
60 g cukor
1 lapzselatin
80 g vaj
…a mákos namelakához:
50 g tej
10 g darált mák
1 lapzselatin
100 g fehér csokoládé
1 csipet só
100 g habtejszín
Először a mákos alapot készítjük el. Ehhez a tojássárgájákat a porcukorral fehéredésig verjük, majd beleforgatjuk a kihabosított vajat. Végül hozzáadjuk a lisztet, a sütőport, a mákot és a sót. Két sütőpapír között kinyújtjuk, hűtőbe tesszük két órára, majd tortagyűrűvel kiszúrjuk, és 180 fokon 10-16 perc alatt kisütjük.
Az áfonyás réteghez a cukrot elkeverjük a pektinnel, majd a felforrósított gyümölcspüréhez adjuk. Két percig főzzük, utána sütőpapírral bélelt tortakarikába öntjük, és kifagyasztjuk. A citromkrémhez lereszeljük a citromhéjakat, kifacsarjuk a levüket, felkockázzuk a hideg vajat, hideg vízbe áztatjuk a zselatint. A tojásokat, a cukrot, a citromlét és -héjat alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Feloldjuk benne a zselatinlapokat, és átszűrjük. Ha kissé lehűlt, belekeverjük a vajat is, majd botmixerrel egyneműsítjük, hűlni hagyjuk, és habzsákba töltjük.
A mákos namelakához először hideg vízbe áztatjuk a zselatinlapokat, majd felforrósítjuk a tejet, és feloldjuk benne. Az egészet a csokoládéra öntjük, alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a hideg tejszínt és a mákot. Ha kihűlt, ezt is habzsákba töltjük, de másmilyen nyomófejet válasszunk hozzá! A tésztát tortatálra helyezzük, és rátesszük a fagyott áfonyás réteget. Ezután a habzsákokból a tortára nyomjuk a citromkrémet és a mákos namelakát. Jól lehűtve tálaljuk.
Sashegyi Zsófia