Sült gyümölcsök illatát viszi az őszi szél
Tartósítunk, dunsztolunk, fagyasztunk, bespájzolunk télire minden jót, amit még kínál az októberi piac. A kamra megtelik befőttekkel, a pince krumplival, hagymával, hiszen a hideg hónapok most a szokásosnál is nagyobb bezárkózást hoznak. Bár az élelmekkel való feltankolás kényszer is, ez nem von le semmit a jóleső érzésből, hogy üvegbe zártuk, zacskóba kötöttük télire a nyár és az ősz zamatát.
Töltött alma sajttésztában
Néha a téboly szélére kerülök attól, hogy amit reggel gondosan becsomagoltam a gyerekeknek, az délután szinte érintetlenül vagy félig megrágva „jön vissza”. „Nem volt elég az uzsonnaidő” – hangzik ilyenkor, de persze a csoki vagy a müzliszelet mindig eltűnik, azokra mindig marad idő, csak a zöldségekre, a gyümölcsökre fogy el. Hát, most túljártam az eszükön! Egybecsomagoltam a gyümölcsöt a desszerttel…
Hozzávalók:
6 alma
…a tésztához:
37 dkg liszt
1 kk só (opcionális)
18 dkg vaj
12 dkg cheddar sajt
8-10 ek hideg víz
…a díszítéshez:
1 tojás
6 szem szegfűszeg
..a töltelékhez:
8 dkg barna cukor
3 dkg mazsola
3 dkg dió
6 dkg vaj
1 kk fahéj
… az öntethez:
3 dl almalé
2 ek méz
Először a tésztát készítjük el. Ehhez a lisztet, a sót, a vajat és a reszelt cheddar sajtot összegyúrjuk annyi hideg vízzel, amennyivel szépen összeáll. Cipót formázunk belőle, és félretesszük. A töltelékhez összetörjük a diót, megtisztítjuk a mazsolát, összeforgatjuk a puha vajjal és a barna cukorral. Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a csumájukat, és a helyüket megtöltjük a mazsolás keverékkel. A tésztából félreteszünk 5 dekányit, a maradékot kinyújtjuk, és hat négyzetet metszünk ki belőle. Megkenjük őket tojással, a közepükre helyezzük az almákat, és felhajtjuk a csücsköket, majd eldolgozzuk a találkozásoknál, vagy egyszerűen rányomkodjuk az almára.
A maradék tésztát is kinyújtjuk, és tizenkét levelet metszünk ki belőle, erezetet „faragunk” beléjük, és feltesszük őket az almákra, majd a tetejükbe egy-egy szegfűszeget állítunk, ezek jelképezik az almák szárait. Az egész tésztát lekenjük tojással, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 35 percre. Amíg sül, az almalét elkeverjük a mézzel. Ha megsültek az almák, meglocsoljuk őket a mézes sziruppal, és még 15 percig sütjük, időnként újra meglocsolva a lecsurgó lével. Az időközben besűrűsödő sziruppal tálaljuk, melegen.
Kolbászos sütőtökkrémleves
Ez a pikáns krémleves méltó nyitánya a sütőtökszezonnak. A csípős kolbász kellemesen ellenpontozza a tök édességét, a tejszín selymessé és könnyűvé teszi.
Hozzávalók:
1 sütőtök
4 sárgarépa
150 g csípős kolbász
1 liter csirkealaplé
1 dl tejszín
Az alaplé használata nem kötelező, de erősen javallott, hiszen sokkal ízletesebb lesz tőle a leves. A sütőtököt 220 fokon megsütjük. Nem baj, ha a teteje kissé karamellizálódik. Amíg megsül, az alaplében megfőzzük a megpucolt és négyrét vágott répát. A tök magjait kikaparjuk és eldobjuk, a húsát pedig kimerjük a héjból, és a répához adjuk.
Kevés olívaolajon megpároljuk a felkockázott hagymát, és ha már üveges, rákarikázzuk a kolbászt, amelynek előzőleg bevizeztük és lehúztuk a héját. Ha megpirult, a zöldségekhez adjuk, felengedjük tejszínnel, és az egészet turmixgépbe öntve krémesre pürésítjük. Sűrű, krémes állagú levest kapunk, amelyet tetszés szerint hígíthatunk vízzel vagy alaplével. Forrón, tökmagolajjal vagy paprikával meghintve tálaljuk.
Konyakos kacsasült áfonyachutney-val
Ünnepi fogás, remekül illik hozzá a bor, mint minden gyümölcsös szárnyas húshoz. Frissen jó elkészíteni és azon nyomban tálalni, mert a forró kacsamellből, bizony, gyorsan elpárolognak a jótékony nedvek. Köretként kacsazsírba forgatott tört krumplit kínáljunk mellé, ez a konyakos zsírral még ízletesebb lesz!
Hozzávalók a kacsasülthez:
3 kacsacomb
1 fél kacsamell
1 citrom reszelt héja és leve
1 tk méz
bors, só
1 kupica jó minőségű konyak
1 hagyma
3-4 kisebb körte
1,5 dl víz, vagy ha van otthon, alaplé
…az áfonyachutney-hoz:
30 dkg kék áfonya
1 lilahagyma
1 teáskanál méz
1 gerezd fokhagyma
1 tk olívaolaj
1 körte
1 ek almaecet
1 ek víz
fahéj
1 csipet szerecsendió
1 csipet kardamom
¼ tk szegfűbors
só, bors
A kacsamell bőrét óvatosan beirdaljuk, úgy, hogy a kés ne érje el a húst. A citrom héját lereszeljük, kifacsarjuk a levét, ezekkel összekeverünk egy kiskanál mézet, egy áttört fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és a keverékkel alaposan bedörzsöljük a hússzeleteket. A hagymát megpucoljuk, és négyfelé vágjuk, a körtéket kétfelé, és a húsokkal együtt ezeket is elrendezzük a kacsasütő tál alján.
Felöntjük egy kis pohár konyakkal és egy kevés vízzel, még egy kis sót hintünk rá, és az edény fedelét feltéve az egészet betoljuk a sütőbe, majd 180 fokon sütjük két órán át, vagy amíg meg nem puhul. Ha omlós, leemeljük a fedőt, feltekerjük a sütőt maximum hőfokra, grillsütőre kapcsolunk, és megpirítjuk a húsok bőrét. Ha tört krumplit készítünk, ezen a ponton kimerjük a húsok mellől a szükséges mennyiségű zsírt, és azon pirítjuk meg hozzá a hagymát.
Az áfonyachutney-hoz apróra kockázzuk a lilahagymát, megpároljuk kevés olívaolajon, hozzáadjuk az összetört fokhagymát, a mézet, majd meghámozzuk, kis kockákra vágjuk a körtét, és az áfonyával együtt ezt is beleszórjuk az edénybe. Egy evőkanál almaecettel és ugyanannyi vízzel hígítjuk. Miközben a gyümölcsök felforrósodnak, meghintjük őket fahéjjal, szegfűborssal, kardamommal, egy csipet szerecsendiót reszelünk rájuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A húsok mellé melegen tálaljuk.
Vöröslencsecurry
A vöröslencse nagy előnye, hogy gyorsan fő. Ez a curry pedig kókusztejjel, kókuszreszelékkel, korianderrel egy csapásra egy másik világba repít.
Hozzávalók:
20 dkg vöröslencse
2 kis csilipaprika
0,5 citrom
koriander
4 evőkanál napraforgóolaj
3 evőkanál kókusztej
1 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál currypor
só, bors
Öblítsük le a lencsét, és főzzük 15 percig egy lábosban, forró, sós vízben. Keverjük össze a kókusztejet, az olajat és a citromlevet egy tálban. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lencsét, összekeverjük, és hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk az apróra vágott madárpaprikát, a curryt és a kókuszt. Összekeverjük, és apróra vágott korianderrel megszórva azonnal tálaljuk.
Rumos fügetarte
A fordított torták királynőjét csak ilyenkor lehet elkészíteni, friss fügéből, amelyet némi karamellizálás után jócskán meglocsolunk jó minőségű rummal.
Hozzávalók:
10 dkg cukor
20 dkg vaj
30 dkg liszt
1 tojás
35 dkg friss füge
8 dkg cukor
1 rúd vanília
1 dl rum
A tésztához minden hozzávalót alaposan összegyúrunk, kerek formában kissé kilapogatjuk, és lezárt dobozban hűtőbe tesszük fél órára. A cukrot egy tűzálló serpenyőben karamellizáljuk, és amikor még világos, belekaparjuk a vanília magjait. Szépen elrendezzük rajta a félbe-, esetleg negyedbe vágott fügéket, és hagyjuk, hogy a gyümölcs leve feloldja a karamellt. Körülbelül 15-20 perc után lehúzzuk a tűzről a serpenyőt, és befedjük a kerekre nyújtott tésztával, majd a 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Melegen, tejszínes fagylalttal tálaljuk.
Sashegyi Zsófia