Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A Normafa megközelítése közösségi közlekedéssel

A Hegyvidéki Önkormányzat számára a Normafa-rehabilitáció keretében fontos cél a parkolás, közlekedés szabályozása és a védett erdő besorolású területek megóvása. A fejlesztés részeként épült meg az „új Eötvös út”, amely elhúzza a gépkocsiforgalmat a gerincről. A Konkoly-Thege Miklós úti parkoló kialakításával pedig megszűnik a védett erdőben lévő, a síház melletti aszfaltos parkoló és buszforduló, a területet visszazöldítjük, illetve közösségi térré alakítjuk. A „régi” Eötvös út felső néhány száz méteres szakaszát is a gyalogosoknak, kirándulóknak kívánjuk átadni.

A Konkoly-Thege Miklós út az átalakítás kapcsán a síház felé zsákutcává válik. Így lehet kialakítani egy olyan kulturált, bekerített parkolót a régi helyett, ami nemcsak távolabb kerül a Normafa legszebb, panorámás, védett részétől, de egyúttal megszünteti a jelenlegi rossz gyakorlatot is: nem lesz lehetőség az Eötvös út szélén szabálytalanul, valamint a Konkoly-Thege Miklós úton szintén szabálytalanul és az erdőt károsító módon parkolni.

Az „új Eötvös út” a Normafa Gyermekvasút állomás és a Konkoly-Thege Miklós út között már elkészült, és megkezdődött az új parkoló kialakítása a Konkoly-Thege Miklós úton (amit a régi parkoló felszámolása, ligetes pihenőhellyé alakítása és a régi Eötvös út felső szakaszának rehabilitációja követ majd). Az új útpálya üzembe helyezésével egy időben a Konkoly-Thege Miklós út „új Eötvös út” és Eötvös út közötti szakaszát építkezés miatt lezárjuk, ezért a 21-es autóbuszok útvonalában 2020. október 10-től a következő módosítások történnek:

• Csillebérc, KFKI felé: az Eötvös úton a Normafa Gyermekvasút megállóhelyig a busz változatlan útvonalon közlekedik, majd balra fordul az „új Eötvös úton”, a Konkoly-Thege Miklós úthoz érve ismét balra fordul, és onnan tovább változatlan útvonalon halad. E változás kapcsán a Normafa megállóhely kimarad.

• A Széll Kálmán tér felé: a Konkoly-Thege Miklós úton a busz a Csillagvizsgáló megállóhelyig változatlan útvonalon halad, majd jobbra fordul az „új Eötvös útra”, amelyen tovább változatlan útvonalon közlekedik. A Normafa megállóhely ebben az esetben is kimarad.

A 21A jelű és hétvégenként a 212-es autóbuszok a Normafa Síháznál jelenleg meglévő buszforduló megszűntéig egyelőre változatlanul közlekednek a Normafához.

A fenti időponttól a Csillebérc, KFKI felé tartó autósok is az új útvonalon közlekedhetnek.

(A Hegyvidéki Önkormányzat közleménye)