Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Átalakuló kulturális intézmények a Hegyvidéken

Átalakuló kulturális intézmények a Hegyvidéken

Hatékonyabbá, átláthatóbbá és gazdaságosabbá tenné kulturális intézményeinek működését a Hegyvidéki Önkormányzat. Ennek megvalósítására előterjesztés is született, amelyről a képviselő-testület dönthet.

A Hegyvidéki Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait jelenleg a MOM Kulturális Központ, valamint a Virányosi Közösségi Ház közművelődési intézmény látja el. A MOM Kulturális Központ tevékenysége a 2010-ben nonprofit gazdasági társasággá történő átalakulása óta folyamatosan bővült. 2014-ben a főként konferenciák, művészeti programok, kiállítások, gyerekprogramok megrendezésére alkalmas Barabás Villát vette át, 2017-től pedig a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont, valamint a Hegyvidéki Kulturális Szalon is a kezelésébe került.
A rekonstruált zugligeti lóvasút-végállomás őrzi a régi korok hangulatát, miközben modern, világos, letisztult belső terek és korszerű szolgáltatások jellemzik. Akárcsak az épület kialakításánál, a programokban és a rendezvényekben is megfér egymás mellett a régi és az új, a nosztalgikus és a kortárs. A rendezvényközpontban működik a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény, amely ott rendezi kiállításait és helytörténeti programjait. Ezenfelül egyéb kulturális rendezvényeknek – kortárs színházi előadásoknak, zenei programoknak, ismeretterjesztő előadásoknak, vidám gyerekprogramoknak, fiataloknak szóló workshopoknak, körasztalos beszélgetéseknek – ad helyet az épület. Közművelődési feladatokat főként a jeles ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódóan lát el a Lóvasút.
A Hegyvidéki Kulturális Szalon alapvetően nem profitorientált intézmény, látogatói célcsoportja elsősorban kerületi lakosok, rendezvényei általában 100 fős létszám alattiak. Tevékenysége szempontjából kiemelten fontos a tudományos és kulturális értékközvetítés, a hagyományápolás, a generációk közötti kapcsolatépítés, a közösségépítés, az önkéntesek bevonása az intézmény működésébe és a napjainkban egyre szükségesebb mentálhigiénés tevékenység. Több mint 30 klub, kör, civil szervezet, egyesület, alapítvány tevékenységének ad otthont. 2018 őszétől a Törpe utca 2. szám alatt, új épületben, modern és igényes környezetben végzi tevékenységét, a kulturális és közösségi élet újabb színtereként szolgálva a hegyvidéki polgárok szórakozási, időtöltési, kapcsolatépítési lehetőségeit.
Míg korábban elsősorban kerületi nyugdíjasok látogatták a Hegyvidéki Kulturális Szalont, mára számos családoknak, gyerekeknek, fiataloknak is szóló program várja a látogatókat. Naponta átlagosan 15-18 eseménynek, éves szinten több mint 3000 rendezvénynek ad helyet, egy nap átlagosan 500-600 látogató fordul meg az épületben.
A polgármesteri hivatal a kulturális területen megtörtént beruházásokat és a szélesebb körű programkínálat kialakítását követően áttekintette a kerületben zajló kulturális tevékenységet, és megállapította, hogy a MOM Kulturális Központ és a Virányosi Közösségi Ház programjai között sok az átfedés. Az intézmény Virányosi úti épületében kevés az önállóan szervezett program, és az épület nem kellő kihasználtsággal működik. Ezért az önkormányzat a Virányosi Közösségi Házat a MOM Kulturális Központtal egységes irányítás alá tervezi vonni.
Az önkormányzat vezetése szerint e lépéssel javul majd a kötelező önkormányzati közművelődési feladatok ellátásának hatékonysága. Az átszervezésnek köszönhetően kiküszöbölhető lesz a párhuzamos feladatok ellátása, és a szabadtéri nagyrendezvények esetében egyszerűsödik a kapcsolattartás, az együttműködés. A munkaerő-gazdálkodás is hatékonyabb lesz, különösen a nyári és hétvégi rendezvények idején.
Az önkormányzat javaslata szerint tehát a Virányosi Közösségi Ház jogutód nélkül megszűnne, feladatait a MOM Kulturális Központ venné át. A régóta kulturális tevékenységnek helyet adó Jókai Klub, valamint a Hegyvidéki Barkácsműhely a MOM Kulturális Központ irányítása alá kerül, annak telephelyeként működik tovább.

(Forrás: www.hegyvidek.hu)