Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Az elhagyott dísztárcsák nyomában

„Szedjük össze!” elnevezéssel az év elején indult el egy Facebook-csoport, amelynek tagjai hétről hétre újabb helyszíneket próbálnak megszabadítani a szeméttől. Legutóbb, két részletben, a Budakeszi út menti zöldsávot takarították ki a Szépjuhászné és a városhatár közötti szakaszon.

„Ahogy az út melletti, avarral borított vízelvezető árokba léptünk, recsegtek-ropogtak alattunk az alumíniumdobozok és műanyag palackok, amiket az autókból dobált ki az »úri közönség«. Zacskókból, nejlonokból is sokat találtunk, a járművekről lehulló dísztárcsákból pedig egész kollekció gyűlt össze, közel ötven darab. Összesen huszonnyolc zsákot pakoltunk meg szeméttel” – összegezte az akció eredményét Fidy Béla, a főképpen idősekből álló csoport szervezője.Az_elhagyott_disztracsak_nyomaban

„Sokat biciklizünk az erdőben, ilyenkor azt is nézzük, hol lenne érdemes szemetet szedni” – adott választ arra a kérdésünkre, hogyan szokták kiválasztani a helyszínt. Mint mondta, így jutottak el néhány héttel ezelőtt a Széchenyi-hegyre is, ahol a gyermekvasút mellett, valamint a Kőbüfé mögött „fésülték át” a zöld területet.

Mások szemetének gyűjtéséhez kezdetben saját zsebből vásároltak FKF-es zsákokat, ezt azonban nem sokáig tudták finanszírozni, ezért az érintett önkormányzatoktól kértek segítséget. A II., a III. és a XII. kerülettel alakítottak ki együttműködést – legutóbb a Hegyvidéki Zöld Iroda biztosított zsákokat, és vállalta az elszállítást.

„Kulturális probléma, hogy megszokjuk a szemét látványát, illetve mindenki mástól várja a megoldást – véli Fidy Béla. – Pedig ez olyan ügy, amiben mi magunk is sokat tehetünk.”

d.