Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékére kiírt szoborpályázat eredménye

A Hegyvidék Önkormányzat a közelmúltban pályázatot írt ki azzal a céllal, hogy emléket állítson a második világháború XII. kerületi civil és katonai áldozatainak. A pályázati kiírás előírta, hogy a pályamű olyan absztrakciót valósítson meg, ami tágabb értelemben képviseli az érintetteket, befogadó legyen, amiben mindenki magára ismerhet vallásától, nemzetiségétől, társadalmi hovatartozásától függetlenül.

A pályázat országos, nyilvános, egyfordulós, jeligés volt, és a munkájukat hivatásszerűen végző szobrászok pályaműveit várta az önkormányzat. Kérés volt továbbá az is, hogy a pályázók tegyenek javaslatot 1556 áldozat nevének elhelyezésére az alkotáson. A felállítandó műalkotás helyszíne a Csaba utca és Maros utca kereszteződésénél, a Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom mellett található terület.

A határidőig 33 pályázó nyújtotta be pályázatát. A pályaművek több mint egyharmada újszerűen dolgozta fel a témát, a 21. századi emlékműszobrászat új szempontú megközelítését jelenítette meg terveiben.

A bírálóbizottság a teljes pályázati anyag áttekintését követően a benyújtott pályaművek közül nyolc legjobbnak ítélt pályaművet emelt ki. A kiemelt nyolc pályázat között az alábbi alkotók művei szerepeltek: Czér Péter (Budapest), Kelemen Zénó (Budapest), Lakatos Pál Sándor (Kecskemét), Mohácsi András (Budapest), Nagy Benedek (Mór), Párkányi Raab Péter (Budaörs), Rádóczy László (Pécs) és Stremeny Géza (Csobánka). A zsűri a nyolc pályamű közül szavazással választotta ki a megvalósításra ajánlott pályamunkát, Mohácsi András tervét.Szoborpalyazat_eredmenye

Mohácsi András Budapesten született, a Magyar Képzőművészeti Főiskolán 1986 és 1991 között Somogyi József tanítványaként végzett, majd 1993 és 1995 között a Pécsi Tudományegyetem Mesteriskoláján tanult, diplomáját itt 1998-ban kapta meg. DLA képzésen Bencsik István témavezetése mellett 1995 és 1998 között vett részt. DLA diplomáját 2005-ben szintén itt, a Pécsi Tudományegyetemen szerezte meg. 2000 óta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanít, először a Formatervező, jelenleg a Tárgyalkotó Tanszéken, a Tanárképző Tanszék vezetője is volt. 2018 óta a Doktori Iskola témavezetője. 2006 óta docens, 2018-ban habilitált. Budapesten, Pécsen, Kőszegen és Szentendrén is számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, valamint külföldön – Berlin, Lahr (Németország), Trenton (USA) – is bemutatta munkáit. Számos színházi előadás díszlettervezője.

Mohácsi András „Emlékkő” jeligéjű pályázatában az alkotás terve két hasábból álló gránittömb. A két tömb között alulról felfelé haladva egyre növekvő hiány emelkedik fel a két oszlop legfelső pereméig. A két oszlop között egy hiányzó alakzat képe jelenik meg. Az emlékmű terve a hiány és a remény szimbolikáját fogalmazza meg. Az alkotás a hiány ábrázolásán keresztül az egység megtörését jeleníti meg, a kioltott életek eltűnése fájdalmas hiányként él tovább bennünk.

Az emlékmű terve drámai ellentéten keresztül rajzolja meg a hiányt. Karaktere megtartja a templom harangtornyának felfelé törekvő jellegét, de a beton harangláb átirata itt negatív formában jelenik meg. A megjelenítendő nevek a két oszlopon, a felület síkjába süllyesztve, rozsdamentes acél fémelemeken, az oszlopok oldalán jelennek meg.

 

(Forrás: hegyvidek.hu. A többi kiemelt pályaművet is a Hegyvidéki Önkormányzat honlapján lehet megtekinteni.)