Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ujraindul_az_elet_a_Hegyvideken_is_1

Újraindul az élet a Hegyvidéken is

Egyre többen kapják meg a koronavírus elleni védőoltást, ami lehetővé teszi, hogy lassan minden visszatérjen a megszokott kerékvágásba, és végre ismét a régi életünket élhessük. Első lépésben kinyithattak a hetekkel ezelőtt bezárt üzletek, újraindulhattak a személyes találkozást igénylő szolgáltatások, április 19-től pedig ismét benépesülhetnek az óvodák és az általános iskolák. Összeállításunkban a hegyvidéki újrakezdés legfontosabb tudnivalóit foglaltuk össze.

Alaposan felkészültek a gyerekek fogadására a Hegyvidéki Önkormányzat fenntartása alá tartozó óvodák. A pedagógiai és a tárgyi feltételek szempontjából egyaránt a lehető legjobb ellátás biztosítása mellett természetesen továbbra is a járvány megfékezése, a fertőzés megelőzése és a vírus továbbadásának megakadályozása a legfontosabb feladat. Sokat segít ebben, hogy az óvodák megnyitásáig a személyzet valamennyi tagja – ha kéri – megkapja a COVID-védőoltást.

Biztonságban a gyerekek

„Mindennél előrébb való a gyerekek, a munkatársak, a családok egészsége, ezért mindent megtettünk a megelőzés érdekében” – mondta el lapunknak Csepreginé Volosinovszki Mária, a polgármesteri hivatal oktatási és közművelődési irodájának vezetője. Az óvodákban megtörtént a fertőtlenítő-nagytakarítás, nemcsak a járófelületek és a mosható falak, hanem a bútorok és a játszóeszközök is fertőtlenítve lettek. Mindez később sem változik, azaz a normál működés során is fertőtlenítőtakarítást végeznek mindenhol.
„Ez fontos mozzanata a megelőzésnek, hiszen a vírus megtapadhat a felületeken, és bárkit megfertőzhet. Ezért mosnak kezet a gyerekek naponta többször, méghozzá fertőtlenítő hatású tisztálkodószerekkel” – folytatta az irodavezető, aki a további biztonsági szabályokról is szólt. Bár a kicsik nem viselnek maszkot, a szülők csak maszkban léphetnek be, és egy gyereket csak egy felnőtt kísérhet. Neki is kötelező a bejáratoknál elhelyezett fertőtlenítők használata.
Kifejezetten a gyerekekre vonatkozó óvintézkedés a lázmérés. Ez mindennap mindenkire vonatkozik, az óvodák rendelkezésére bocsátott érintésmentes műszer segítségével. Ha a testhőmérséklet magas, a kisgyerek nem léphet be az óvodába.
„Arra kérjük a szülőket, hogy ha gyermekük lázas, vagy a koronavírus-fertőzésre utaló egyéb tünetet mutat, ne vigyék óvodába, hanem azonnal forduljanak orvoshoz!” – hangsúlyozta az irodavezető. Hozzátette: ahhoz, hogy a betegségből felgyógyulók újból óvodába mehessenek, orvosi igazolás szükséges.
A beiratkozás még odébb van, ám az irodavezető már most emlékeztetett arra, hogy a szeptemberben kezdődő nevelési évre május elején lehet jelentkezni (lásd tájékoztatónkat a 4. oldalon – a szerk.). A törvény szerint kötelező óvodába beíratni azokat, akik augusztus 31-ig betöltik a harmadik életévüket, de a kormányhivatal hatósági osztályához benyújtott kérelemmel egy évvel eltolható a határidő. Az év közbeni beiratkozás február 28-ig volt lehetséges azok számára, akik addig a napig elérték a 3 vagy a 4 éves kort. Ezt követően egyedi esetekben, például a kerületbe költözéskor lehet felvételt nyerni valamelyik önkormányzati fenntartású óvodába. Ujraindul_az_elet_a_Hegyvideken_is_5

Virtuális locsolkodás

Ügyeleti rendszer működött a hegyvidéki óvodákban a veszélyhelyzet idején. Az önkormányzat így próbált segíteni azoknak a szülőknek, akik nem tudták megoldani gyermekük nappali elhelyezését. Két részre osztották a kerületet, a hegyvidéki területeken és a városközpont környékén kéthetente egy-egy óvodát jelöltek ki ügyeleti célra. E megoldás révén a szülőknek a lehető legkevesebbet kellett utazgatniuk. A Hegyvidéki Mesevár Óvoda, pluszszolgáltatásként, a János kórház munkatársainak gyermekeit is fogadta – mondta el Kovács Zsuzsa, aki a Süni Óvodák vezetése mellett a kerületi óvodai munkaközösség egyik irányítója.
„A mögöttünk lévő időszakban a Mackós, az Orbánhegyi és a Süni Óvodák voltak ügyeletesek, átlagosan tíz-tizenöt gyereket fogadtunk. Mivel bőven volt hely, a kicsik még nagyobb biztonságban lehettek a kis létszámú csoportokban – emelte ki az óvodavezető, hozzátéve, hogy az összes óvodástól azt hallja, nagyon szeretne ismét együtt lenni társaival. – Igyekeztünk a távolból is megtartani a gyerekek napirendjét, ami ebben az életkorban különösen fontos. Ezért az óvónőink naponta küldték a játékos feladatokat a családok számára a legkülönbözőbb témákban, ezzel egy kicsit az otthonokba költözött az óvoda, ami nagy könnyebbséget jelentett a szülőknek is.”
A gyerekek pedig nagy örömmel oldották meg a kapott feladatokat, sőt, arra is jutott idejük, maradt kedvük, hogy rajzokkal, videókkal kedveskedjenek óvónőiknek. Így tett Milán is, aki a húsvéti ünnep alkalmából az interneten keresztül locsolta meg a Süni Óvodák valamennyi dolgozóját.

Üzenőfal az óvodánál

A gyerekek és a nevelők is nagyon várják már, hogy kinyissanak végre az óvodák. „Amikor jönnek az ebédért, a kicsik mindig bekukkantanak, hiányzik nekik a második otthonuk – beszélt a tapasztalatairól Bálint Beáta, a Városmajori Óvodák vezetője. – Elég csak elolvasgatni a Csermely úti tagóvodánk kerítésére kihelyezett táblán megosztott üzeneteket.”
Az óvodavezető szerint azért némileg vegyes képet mutat a szülők hozzáállása: vannak, akik azonnal vinnék gyermeküket, mások kicsit tartanak attól, hogy sokan lesznek az óvodában. Abban viszont egyetértenek, hogy valóban itt az ideje a visszatérésnek.
Az óvónők és a személyzet mindenesetre megteszik a szükséges előkészületeket. Elvégezték a fertőtlenítőtakarítást, és már a csoportszobákat díszítik, hiszen a gyerekek számára nagyon fontos a megnyugtató, vidám környezet. A dajkák és az óvónők munkájának eredményeként megszépült a kert is. Az óvodacsinosításból a családok is kiveszik a részüket, a tornatermi padok csiszolását, festését egy apuka vállalta magára.
Annak érdekében, hogy könnyebb legyen a visszaszokás, eddig is hetente küldték a feladatokat az óvodapedagógusok. Ezekben külön hangsúlyt kapnak a néphagyományok és a környezettudatos nevelés, valamint megjelenik bennük az összes műveltségi terület, a matematika, a zene, a kézművesség is.
Az óvodavezető kiemelte, hogy egyelőre biztosan marad a „blokkosítás”, azaz nem keverednek a földszinti és az emeleti csoportok. Ez egy jól működő óvintézkedés, amellyel jelentősen csökkenthető a vírus átadásának esélye. Az elkülönített csoportok az udvaron sem találkozhatnak egymással. Nem lesznek közös programok sem, az óvoda életében megszokott eseményeket – amit lehet – csoportszinten tartják meg. Ujraindul_az_elet_a_Hegyvideken_is_3

Nagyobb odafigyelést!

„Most az a legfontosabb, hogy ne lankadjon a figyelmünk; még ha javul is a helyzet, ne higgyük, hogy minden rendben van! Továbbra is szigorúan tartsuk be a biztonsági előírásokat!” – figyelmeztet dr. Bernyák Adrienn, a Zugligeti Általános Iskola igazgatója, aki úgy gondolja, óriási lépés, hogy beoltják a pedagógusokat, ám ez nem jelenti azt, hogy a vírus eltűnik. Egy iskolába több száz diák jár, tehát egyszerre sokan tartózkodnak viszonylag kis helyen. Azért, hogy mindenki biztonságban legyen, a nyitást követően sem lazulhat a fegyelem.
Ezzel várhatóan nem is lesz probléma, az elmúlt egy évben a gyerekek és a pedagógusok is megszokták a „vírusszabályokat”. Nem bíznak semmit sem a véletlenre, a hegyvidéki iskolák felkészültek a tanulók ismételt fogadására. Mindenhol fertőtlenítő-nagytakarítást végeznek, a közösen használt eszközöket is igyekeznek vírusmentessé tenni.
„A több-bejáratos beléptetés, a mindenkire vonatkozó testhőmérséklet-mérés, a közös terekben kötelező maszkhasználat, a szociális távolságtartás természetesen továbbra is az életünk része marad. Arra kérjük majd a diákokat, hogy használják a közös terekben és a mosdókban kihelyezett fertőtlenítőket. A tantermeket folyamatosan szellőztetjük, az ebédeltetést időben »széthúzzuk«, az osztályok pedig nem »forognak«, hanem a saját helyükön maradnak. Ezekkel az intézkedésekkel minimális lesz a más osztályokba járó tanulók közötti kapcsolat” – sorolta a biztonsági előírásokat az igazgató. Mint hozzátette, a jó idő nagy segítséget jelent az iskoláknak a koronavírus elleni védekezésben, mivel a fiatalok sokkal több időt tölthetnek a szabad levegőn.
A jelenlegi terv szerint április 19-én kezdődik meg ismét a tantermi oktatás az általános iskolákban (a középiskolák érettségi után nyitnak meg – a szerk.), ami a legtöbb helyen a tudásszint felmérésével indul. Az első egy-két hétben a pedagógusok kitapasztalják, hol tartanak a diákok. Dr. Bernyák Adrienn szerint nem lesz probléma, mert mostanra kifejezetten hatékonnyá vált az online oktatás: „Kinőttük a kezdeti gyerekbetegségeket, az utóbbi hónap tapasztalatai is azt mutatják, hogy jól működik a rendszer. Az oktatás mellett a számonkérésről is elmondható ugyanez. Szeptemberben már átéltünk egy hasonló időszakot, akkor sem volt gond a gyerekek tudásával, nem kellett sok időt fordítani a felzárkóztatásra.”
Ami különösen fontos: az elsősök és a másodikosok sem maradnak le, ők is be tudtak kapcsolódni az online tanulásba. Ebben komoly szerepe volt a szülőknek, akik sokat segítettek a tananyag átadásában. A középiskolai felvételi a bezárás előtt lezajlott, és bár a szóbeli részt sok helyen online bonyolították le, jól teljesítettek a diákok. Ujraindul_az_elet_a_Hegyvideken_is_4

Kinyitottak az üzletek

A kormánydöntés értelmében húsvét óta valamennyi üzlet reggel öt órától este fél tízig lehet nyitva, míg a kijárási korlátozás este nyolc helyett este tíz órától lép életbe. Az üzlettérben 10 négyzetméterenként egy vevő tartózkodhat. A valós vásárlói számot a rendőrség ellenőrzi, az önkormányzatnak nincs hatásköre ezzel kapcsolatban.
Mindez nem vonatkozik a szolgáltatókra, tehát egy fodrászat, vagy egy szolárium a rendelkezésre álló hely függvényében fogadhat vendégeket. Nagy könnyebbség ez a kényszerű zárás miatt nehéz helyzetbe kerülő boltosok számára, akik egyöntetűen üdvözlik a kormány lépését.
„Negyven éve vagyunk a Márvány utcában, és még sosem éltünk át ilyen nehéz időszakot. Már tavaly visszaesett a forgalmunk, ami igazából azóta sem állt helyre, a mostani bezárás pedig még rosszabbul érintett minket. Valahogy mégis átvészeltük, itt vagyunk, várjuk a vásárlókat!” – mesélte Szólik Árpád órásmester. Őt azért is érintették érzékenyen a korlátozások, mert a vevőinek, megrendelőinek egy része az idősebb korosztály tagjai, akik ebben a helyzetben különösen nehezen mozdulnak ki otthonról. Inkább elhalasztják a vásárlást, vagy a javításokat.
Hasonló gondolatokat osztott meg lapunkkal a Németvölgyi úti Mi a Szösz? gyermekruha-bizományi üzlet vezetője. Mint mondta, a vállalkozást rendkívül megviselte a járvány miatti visszaesés: „Sajnos nem tért vissza a vásárlási kedv, pedig korábban volt létjogosultsága ennek az üzleti modellnek. Jöttek a szülők a kinőtt vagy megunt ruhákkal, játékokkal, mások pedig örömmel megvették ezeket.” Ez azonban a múlt, ha pedig a jövőben nem változik érdemben a forgalom, akár a bezáráson is elgondolkodnak – tette hozzá.
Jobb helyzetben van a Bike art, a Kiss János altábornagy utcában található kerékpárbolt és -szerviz, amelyben csak kisebb forgalomcsökkenést tapasztaltak az eladók. Ez azért is lehetett, mert a szerviz nem zárt be, az értékesítést pedig megoldották az interneten keresztül. Ebben az időszakban az üzlet átvételi pontként működött, ám Durucz Tamás boltvezető úgy véli, a webshopos eladás nem az igazi. „Sok vásárló szeretné a saját szemével megnézni az árucikket, megfogni, beszélni róla az eladóval. Már nagyon hiányzott ez a személyes kapcsolat” – mondta, hozzáfűzve, hogy örülnek a szomszédos vállalkozások nyitásának, hiszen így visszatér az élet a környékre, ráadásul a kisebb hegyvidéki boltok egymást is erősítik.Ujraindul_az_elet_a_Hegyvideken_is_2A Szendrő utcában működő Egocentrum szépségszalonnak az elmúlt egy évben voltak jobb és rosszabb periódusai, összességében azonban megmaradt az állandó vevőköre. A biztonság érdekében légtisztítót működtetnek, és a folyamatos fertőtlenítésről is gondoskodnak.
Az üzletek, szolgáltatók tehát nagy várakozásokkal tekintenek a következő időszak elé, ami pedig a hivatalos ügyeket illeti, számíthatnak a Hegyvidéki Önkormányzat szakmai támogatására, amely segíti őket a gyakran változó jogszabályok értelmezésében, továbbá hasznos tanácsokat ad a működéssel és az üzemeltetéssel kapcsolatban. Érdemes felkeresni az önkormányzatot, mert egy rossz döntés, például az elhibázott funkcióváltás, vagy éppen a termékkör bővítése akár nem várt negatív következményekkel is járhat.

sm.

Tesztelik az óvodai dolgozókat

„Nagy öröm, hogy a pedagógusok soron kívüli oltása is megkezdődött április elején. Azt is tudjuk ugyanakkor, hogy az első oltás után kell még néhány hét egy bizonyos szintű védettség kialakulásához, ezért az óvodák április 19-i nyitása előtt minden dolgozónkat leteszteljük” – mondta el lapunknak Fonti Krisztina alpolgármester. Hozzátette: gyakorlatilag már egy éve folyamatosan tesztelik az óvodai dolgozókat, de most nem „turnusokban”, hanem mindenkin egyszerre végeztetnek tesztet.
Az alpolgármester szerint az egyidejű teszteléssel tudják „tiszta lappal”, a lehető legnagyobb biztonságban újraindítani az intézményeket, minimálisra csökkentve a tömeges megbetegedések, fertőzéses gócpontok kialakulásának kockázatát. Fonti Krisztina arra biztatja az összes intézményi dolgozót, és persze mindenki mást is, hogy amennyiben még nem tette meg, regisztráljon az oltásra, hiszen a koronavírus brit mutánsa minden eddiginél agresszívabban terjed, a leghatékonyabb védelmet pedig továbbra is a vakcinák nyújtják.