Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egyéni fejlesztés és folytonosság úszásban és vízilabdában

Csupán néhány év áll mögöttük, de már ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy a MOM Sport uszodában otthonra találó YBL-SWIM Team úszói és vízilabdázói, valamint a SOTE utánpótlás-pólócsapata beverekedjék magukat korosztályuk legjobbjai közé. Mindkét egyesület az alapoktól építkezik, és várja a versenysport felé kacsingató gyerekek jelentkezését.

Klasszikus utánpótlásnevelő klub az YBL-SWIM Team, amely szorosan együttműködik az úszótanfolyamait a MOM Sportban tartó Hegyvidéki Úszóiskolával. Megvan tehát a fokozatosság, hiszen a sportággal komolyabban foglalkozni akaró gyerekek a szó szoros értelmében házon belül folytathatják. Ez egy pluszlehetőség, ami nem azt jelenti, hogy csak a „MOM-os” úszók csatlakozhatnak, minden tehetséges gyereket szívesen fogad az egyesület.
„Van egy szintfelmérés, az alapszintű gyors-, mell- és hátúszástudással az előkészítő csoportba lehet kerülni – mondta Bencze András vezetőedző. – Akinek nagyobb a tudása, az ennek megfelelő képzéssel kezd, a lényeg, hogy a foglalkozások itt már teljes egészében személyre szabottak. A folyamatosságban és az egyéni fejlesztésben hiszünk, így tudunk előre lépni. Ahhoz, hogy országos versenyeken indulhassanak, meg kell szerezni a Magyar Úszószövetség engedélyét, amit egy felmérés keretében kapnak meg a növendékeink.”
Akik jó úton járnak, amire az eredményesség a bizonyíték. Az egyesület a nulláról indult – kezdetben mindössze hét versenyzője volt –, és alig nyolc év alatt a korosztályos országos ranglisták elejéig jutott. Szigorú szakmai rendszert követ, az oktatásban a már említett egyéni fejlesztés mellett a versenykövetelményekre összpontosít. Ennek egyik része – igaz, a legnagyobb – az úszás technikája és az erőnlét, de idetartozik a rajt, a forduló és a célba érkezés tökéletes elsajátítása is. Ezekkel értékes másodperceket lehet nyerni, vagy éppen veszíteni, ezért is kell tökélyre fejleszteni.
„Ahhoz, hogy valaki versenyszinten megállja a helyét, mindenképpen szükség van tehetségre. Önmagában azonban ez biztosan nem elég. Sokat kell tanulni, gyakorolni, csiszolni a tudást, ami meghozza a gyümölcsét. Mi ebben segítünk – folytatta Bencze András, aki az YBL-SWIM Team eredményeiről is beszélt. Jelenleg közel ötvenen képviselik a XII. kerületet a különböző versenyeken. A legjobbak rendszeres résztvevői az országos bajnokságoknak, minden évben legalább egy hegyvidéki úszó bekerül a ranglistákon a legjobb tízbe. – Kis klubként különösen büszkék vagyunk arra, hogy évről évre beverekedjük magunkat a nálunk jóval nagyobb egyesületek közé. Úgy látszik, ha anyagi lehetőségek terén nem is, de a szakmai színvonalat illetően már felzárkóztunk az élbolyhoz.”Egyeni_fejlesztes_es_folytonossag1Rácz Szonja személyében az idén először indult a felnőtt országos bajnokságon saját versenyző. A 15 éves tehetség nagyszerűen helytállt, 50 méteres mellúszásban a 23. helyet szerezte meg. Teljesítménye értékét növeli, hogy élete első ob-jén vállsérüléssel úszott.
Az YBL versenyzői jelenleg gőzerővel készülnek az ifi és a serdülő országos bajnokságra, ezeken korábban már számos kiváló eredményt értek el. Szappanos Kristóf 2019-ben 100 háton harmadik lett az ob-n, míg tavaly ranglistavezető volt 50 méteren a 2007-es korosztályban. Mint mondja, különösen büszke arra, hogy 100 gyorson 1 perc alatti időt ért el. „Sajnos az idei bajnokságról hiányzik az 50 hát, de 100 méteren megpróbálok érmet szerezni” – bizakodik az YBL-SWIM Teamhez hat éve csatlakozó úszó.
Sikeres tehát az utánpótlás, amit az is jelez, hogy az utóbbi időben három versenyzőt igazolt le a Jövő SC, az ország egyik legjobb utánpótlás-nevelő műhelye. Ez egyfajta elismerése a MOM Sportban folyó munkának. A lehetőség pedig mindenki számára adott, az egyesület egész évben várja a versenysport iránt érdeklődő 6–10 éves gyerekek jelentkezését. Elvárás a legalább alapszintű gyors-, mell- és hátúszás.Egyeni_fejlesztes_es_folytonossag2

*

Az YBL-SWIM Teamhez hasonló úton halad a SOTE–MOM Sport vízilabdacsapat Merkely István, az utánpótlásért felelős egyesületi elnök irányításával 2017 óta.
„Tizenkét éves korukig tanítjuk a gyerekeket, majd az YBL Waterpolo Club utánpótlásában pallérozódhatnak tovább. Azaz biztosított a folytonosság, ami ebben az életkorban rendkívül fontos” – foglalta össze a koncepció lényegét Merkely István, hangsúlyozva, hogy nem elsősorban eredményekben gondolkodnak, hanem az élmények átadását és a biztos alapok megtanítását tűzték ki célul maguk elé.
Győzni azért szeretnek, és most már egyre többször tudnak is. A 2010-es korosztály az idén a felsőházban játszik, jelenleg a 3. helyen áll. Ez pedig óriási dolog, hiszen a legjobb magyar egyesületek csapataival mérkőzik meg, elég csak a Fradi, a Honvéd vagy az OSC nevét említeni. Ez utóbbi kettőt, a Kecskeméthez vagy az UVSE-hez hasonlóan, le is győzte.
Szintén a 3. helyen tanyázik, ám ezt a középházban teszi az egy évvel idősebb korosztályú SOTE-csapat, amelyben viszont zömében fiatalabbak játszanak. Heti öt edzéssel készülnek a meccsekre, a szakmai munkát heti egy alkalommal a nemzetközi szövetség szaktekintélye, Szedlmayer Ildikó felügyeli.
A vízilabdacsapatokba egész évben jelentkezhetnek a 2013-ban és 2009-ben született gyerekek, feltétel az elhivatottság és a biztos úszástudás. Az augusztusi edzőtáborba szintúgy bárkit szívesen fogadnak.

sm.