Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Pályázat a vadgesztenyelevél-aknázómoly elleni védekezéshez (fainjektálással vagy permetezéssel)

2021. április 12-től lehet jelentkezni az önkormányzat Hegyvidéki Zöld Irodája által indított lakossági akcióra, ami a vadgesztenyefák fő kártevőinek (vadgesztenye-aknázómoly) visszaszorítására irányul.

A kertekben található vadgesztenyefák kártevő-mentesítése nélkül a levél károsodása miatt a fa legyengül, és akár el is pusztulhat. A vadgesztenyefa-levelet házilag nem lehet megfelelően komposztálni, mert a kártevő bábja a száraz levelekben, illetve azokból a talajba jutva telel át. A tapasztalatok szerint ahol – hagyományos módon – a fák körüli avart összeszedik és elszállítják, ott csökken a károsodás mértéke. Az aknázómoly elleni védekezés időpontja a lepkék kirajzásához igazodik.

Fainjektálás: a fainjektálás azoknál a fáknál javasolható, amelyek nehezen megközelíthető helyen állnak, vagy nagyon magasak, így a permetezés nem éri a teljes lombot. Az eljárás során nem kell számolni a vegyszer elsodródásával. A kezelés a lombfakadástól a kártevő első nemzedékének megjelenéséig optimális. A fák 2 éves védettséget kapnak.

Permetezés: az első rajzásra általában áprilisban kerül sor, míg a második nyár közepén várható, ezért a megfelelő hatékonyság érdekében legalább e két alkalommal célszerű elvégezni a fák permetezését, kártevő-mentesítését. A legfontosabb az első permetezés (április vége, május közepe) elvégzése. A permetezés során az aknázómoly kártevők mellett egyéb betegségek (gombabetegségek, eseti atkafertőzés) ellen is kezelést kapnak a fák, minden esetben kiegészítő lombtrágyázással. A permetszert a vállalkozó maximum 20 méteres magasságig tudja kijuttatni a fára. Az első és a második permetezést ugyanaz a vállalkozó végzi. A fák 1 éves védettséget kapnak.

A támogatás a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, a jelentkezés sorrendje alapján adható.

A pályázati támogatás részletei:

A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-át (a második rajzási időszakban esedékes permetezést vagy az egyszeri injektálás költségének felét) az önkormányzat átvállalja.

  • 1. Az egyszeri injektálás teljes költsége bruttó 33 020 Ft/gesztenyefa. A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-át az önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek 16 510 Ft-ot kell megfizetnie faegyedenként a vállalkozónak, a munka elvégzését követően.
  • 2. A kétszeri permetezés teljes költsége bruttó 10 600 Ft/gesztenyefa. A támogatás az összeg felére vonatkozik, az eljárás költségének 50%-át az önkormányzat átvállalja, így a támogatást igénybe vevő félnek 5300 Ft-ot kell megfizetnie faegyedenként a vállalkozónak, az első permetezés elvégzését követően. Az első permetezés elvégzése feltétele a második permetezésre vonatkozó támogatás elnyerésének.

A tulajdonos/közös képviselő a vállalkozónál található címlista aláírásával igazolja a munka elvégzését a második – támogatott – permetezés alkalmával és ugyanígy a fainjektálás esetében is.

A pályázaton csak Budapest XII. kerületi, magántulajdonú vagy gazdasági társaság kezelésében lévő társas- vagy családi lakóházak lakói vehetnek részt.

A jelentkezés módja MEGVÁLTOZOTT!

Kizárólag online lehet jelentkezni 2021. május 5-én 16.00 óráig a https://eugyintezes.hegyvidek.hu/ honlapon. A Hegyvidék Fiók létrehozását/bejelentkezést követően, csak azonosított ügyfélként (társasházak esetében cégképviselet létrehozását és elfogadását követően) lehetséges, a bal oldali sávban, a Zöld Iroda fül alatt.

Az azonosítás folyamata történhet interneten, a www.magyarorszag.hu oldalon keresztül, ügyfélkapus regisztrációval, vagy személyesen, a Hegyvidéki Önkormányzat ügyfélszolgálatán (XII., Böszörményi út 23–25.) ügyfélfogadási időben, a személyi igazolvány és lakcímkártya okmányok bemutatásával.

Közös képviselők számára cégképviselet létrehozása és elfogadása is szükséges a jelentkezés benyújtása előtt.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a fenti növényvédelmi munkák személyes kontaktus nélkül is elvégezhetők. A kialakult járványügyi helyzet miatt kérjük, kerüljék a személyes kontaktust, és tartsák be a biztonságos távolságot (minimum 1,5 méter) mind munkatársaink, mind az Önök érdekében.

További tájékoztatást a 06-70/938-8474-es telefonszámon és a hegyvidekzoldpont@hegyvidek.hu e-mail-címen nyújtunk.