Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

A szent lótusz mint gyógynövény

A szent lótusz nevének kimondása azonnal egzotikus képzeteket szül. A nálunk leginkább virágkötészeti kompozíciókban előforduló növény elválaszthatatlanul kötődik a még ma is sok szempontból ismeretlen és vonzó kelethez, a hindu valláshoz és Kína rejtett életéhez.
Messziről nézve gondolhatnánk, hogy a tavakban, mocsarakban élő lótusz a mi tavirózsánk rokona, pedig rendszertanilag közelebb áll a hámló kérgű platánhoz. A földtörténet során voltak sikeresebb időszakai, ma csak egyetlen nemzetsége és két faja él. Nevét a görög mitológiából eredeztetik, amelyben a lótuszevők egy fa gyümölcseitől a feledés álomszerű világába estek. Bár a lótusz nem fa, valahogy mégis átragadt az elnevezés az ókori Egyiptomban is élő vízinövényre.A_szent_lotusz_mint_gyogynoveny1Kelet-ázsiai őshazájában a zavaros vizű mocsarakból hajtanak ki hatalmas, vízen úszó levelei, és itt nyílnak virágai is, amelyek minden reggel kiemelkednek az iszapos vízből, egész nap makulátlanul tündökölnek, míg este visszaereszkednek a sötétségbe. A feltámadás, a napi újjászületés, a sötétségből felbukkanás, a szennyből tiszta virág nevelése önmagában is elég lett volna az ismertséghez, népszerűséghez és a keleten szinte mindent átható szimbolikához, ám a lótusz további páratlan tulajdonságokkal is rendelkezik.
A száraz virágzatban csörgőként rabul eső magok akár egy évezreden át megőrzik csíraképességüket. Lehet, hogy a világ számtalan pontjára szállított dekorációk egyszer megfelelő körülményeket találnak, és kihajtanak. Elég nekik egy legalább arasznyi, de legfeljebb kétméteres tavacska, amelynek fenekét vastag iszapréteg borítja.
Szereti a meleget, de a gyenge fagyokat is túlélik az akár fél méter hosszú gyöktörzsei. Ezekből fejlődnek levelei, amelyek viaszos bevonatuknak köszönhetően lepergetik a rájuk eső vizet, így mindig a felszínen maradnak. A virágok robosztus szárukon a felszín fölé emelkednek.A_szent_lotusz_mint_gyogynoveny2Hazánkban csak nyáron nevelhető, sikeres tartásához a legnagyobb esély a melegházban van. Gyorsan, akár egy szezon alatt is kifejlődik, így kerti tóban gondozva sem esélytelen a tartása, de az odaadó ápoláson kívül szakértelemre és jó adag szerencsére is szükség van.
A lótusz minden része ehető, és fogyasztják is ezeket. Salátába is tehető vízhatlan levelébe gyakran csomagolnak élelmiszert, virágából tea készül, szára zöldségként kerül a tányérba. Magja nyersen és feldolgozva is kedvelt.
Nálunk legkönnyebben a gyöktörzsét lehet kipróbálni. Hámozva és keresztben szeletelve lyukacsos tallérok keletkeznek, ezeket lehet megvenni szárítva vagy fagyasztva. Az utóbbiakból hat szeletet kell 4 deciliter vízben 6-8 percig forralni, majd a kissé kukoricalére emlékeztető főzetet meginni.
A gyógytea, akár kúraként, a tüdőre fejti ki hatását, így nagyban segítheti a járványon áteső betegek – és a dohányosok – tüdejének gyorsabb regenerálódását. A szeletekből (akár a teafőzés után) keleties fűszerezéssel, más zöldségekkel együtt vagy önmagában használva, remek köret készíthető, amellyel egyébként legfeljebb a fine dining éttermek étlapján találkozhatnánk. A lótuszgyökérből készült köreteket a kedvező glikémiás index miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.A_szent_lotusz_mint_gyogynoveny3A legnagyobb lótusztermelőnek számító Kínában a rizsföldeken nevelik a növényt. A kora tavasszal elültetett gumókból fejlődő tövek rizómái nyárra már kitermelhetők. Épp elég idő marad, hogy októberig még a rizs is beérjen ugyanazon a táblán. Sőt, ha elég szorgalmas a földműves, akkor télen a nedves talajt kedvelő zöldséget, spenótot is arathat, mielőtt a következő évi lótuszszezon indul…
A lótusz azonban nemcsak az élelmiszertermelésben hajt gazdasági hasznot, hanem a szennyvízkezelésben is, mert sok szennyezőanyagot megköt, semlegesít. Hatalmas levelei beárnyékolják a vizet, így abban kevesebb lesz az alga, és több az oxigén, amitől gyorsabban tisztul. Mellesleg egy ilyen technológiával működő szennyvíztisztító páratlan vizuális élményt nyújt!
Ha nincs is lehetőségünk India nemzeti virágát saját kertünkben megcsodálni, vagy szárazvirágként ismerkedni vele, káprázatos virágaink képét nézegetve tehetünk egy kísérletet a vitaminokat, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmazó tüdőregeneráló főzet fogyasztásával.

B. I.