Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Táltos Óvoda

Óvodavezető: Szabó Mónika

Székhely: 1124 Budapest, Lejtő út 41.

Telefonszám/fax: 319-3051, 319-3416

Tagóvoda: Csikó Tagóvoda – 1124 Budapest, Meredek utca 1.

Telefonszám/fax: 319-3196

E-mail: ovodavezeto.taltos@gmail.com

Honlap: www.taltosovoda.eu


Csoportok száma: 6 + 4

Csoportlétszám: 25

Óvodai férőhelyek: 150 + 100

A 6 csoportos Táltos Óvoda 1980-ban nyitotta meg kapuit a Lejtő úton, majd az épület 2004-ben teljesen megújult, bővült. Az egyik különlegessége, hogy a két szint között, a lépcsőházban csúszdán is közlekedhetnek a gyerekek. A Táltos Óvoda Csikó Tagóvodája 2009 szeptemberében jött létre a közeli Meredek utcában. Ott négy különböző színű csoportszoba, orvosi szoba és tornaterem kapott helyet, valamennyi csoportszobához játszógaléria, külön öltöző és fürdőszoba tartozik.
Játékokkal gazdagon felszerelt, tágas, világos termekben tölthetik a napot a gyerekek, a kertekben számtalan sporteszköz, tornaszer biztosítja a sokoldalú mozgást és testedzést. Nyáron hatalmas napernyők védik őket a káros sugaraktól.
Mindkét óvodában sószoba segíti a fertőzéses megbetegedések megelőzését. A sófalban sórögök találhatók, amik óriási felületen érintkeznek a szoba levegőjével, megtöltve azt jótékony hatású negatív sóionokkal. Ezek a légutak legmélyére lejutva fejtik ki tisztító-, fertőtlenítőhatásukat. Minden csoport heti 20-20 perces zenei és irodalmi foglalkozásokon vesz részt a sószobában.Taltos_Ovoda1„Pedagógiai programunk nevelés- és gyermekközpontú, az ismeretátadást a tevékenységeken keresztül, a tevékenykedtetésre támaszkodva valósítjuk meg. Célunk a három–hét éves korú gyerekek társadalmi gyakorlatra való felkészítése, teljes személyiségük fejlesztése, az iskolára, életre való felkészítés. A Táltos-programban hangsúlyosan jelenik meg az egészséges életmódra nevelés, mert azt valljuk, hogy az egészséges életvitel erőteljes hatással van a szellemi fejlődésre is” – mondta az óvoda szakmai munkájáról Szabó Mónika intézményvezető.
A gyerekek napirendjét a nyugalom és a biztonság jellemzi, erre nagy hangsúlyt helyeznek a Táltosban, mert így lehet leginkább eredményes a fejlesztőmunka. Lényeges a tehetséggondozás és szükség esetén a felzárkóztatás, amelyek az egyéni tulajdonságok maximális figyelembevételével történnek. Nagy segítséget jelentenek mindebben az óvoda huszonegyedik századnak megfelelő sport- és játékterületei – a gumitéglás sportpálya, a mászófal, a kosárlabdapálya –, valamint korszerű eszközállománya. A játszó- és fejlesztőeszközök mellett, a hagyományos játékokon túl, a számítógép óvodai felhasználása is támogatja a fejlesztőmunkát.Taltos_Ovoda2Az egészséges életmód népszerűsítését szolgálják a közös kirándulások, a kihívás napi rendezvény, továbbá a „Hat Próba” program mozgásos feladatai. A beszédhibás gyerekekkel külön logopédus foglalkozik mindkét óvodában, míg a táplálékallergiásoknak, gasztroenterológiai szakvélemény alapján, egyéni étrend biztosított.
A Táltos Óvodában fontosnak tartják a szülőkkel való jó kapcsolat kiépítését, az együtt nevelést. Ezt erősítik a közösen megtartott programok. Az őszi és tavaszi, egy-egy szombat délelőtti sportnapon játékos testnevelési feladatokat oldanak meg a családok az óvoda kertjében. A kertben rendezett gyermeknapon az ajándékozás sem hiányozhat. A hagyományos karácsonyi vásárra a gyerekek és az óvodapedagógusok közösen készülnek, együtt készítik el a meglepetéseket, amiknek aztán a szülőkkel együtt örülnek az egyes csoportokban.
Az óvoda egyik legnagyobb rendezvénye a „Tanévzáró Kerti Parti”. Ezt is a szabadban tartják, így köszönnek el a nagycsoportosoktól, akik búcsút mondanak addigi közösségi életüknek. Zárásként a szülők bevonásával vendégelik meg a gyerekeket.Taltos_Ovoda3