Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ajandekok_gyerekeknek_gyerekektol_1

Ajándékok gyerekeknek gyerekektől

A két éve tartó járvány miatt sok család és gyerek került nehéz helyzetbe. A hegyvidéki iskolások rájuk is gondoltak, amikor csatlakoztak valamelyik országos adományozóakcióhoz, vagy épp saját gyűjtést szerveztek. Azért, hogy minél személyesebb legyen az ajándékozás, a csomagokat saját maguk állították össze, díszítették, és írták rá, hogy milyen korú gyereknek szánják a meglepetést. Az öröm pedig ilyenkor kölcsönös, hiszen az adományozók megélik az önzetlen segítés semmihez sem fogható érzését.

Akcióba lendültek a „MosolyManók” a Kós Károly Ének-zene Emeltszintű Általános Iskolában, és arra biztatták a diákokat, hogy állítsanak össze ajándékcsomagokat rászoruló családban élő kortársaik számára. A PontVelem Okos Program és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat felhívására mintegy hetven csomag gyűlt össze, tele már nem használt, de jó állapotú vagy új játékokkal és édességekkel.
A fiatalok az összes dobozra ráírták, milyen nemű és korú társuknak küldik azokat. Az ajándékokból jut a szeretetszolgálat iskoláiba és óvodáiba járóknak, valamint a máltai szervezettel kapcsolatban álló családoknak és a szolgálat partnerszervezeteinek is.
A diákok kezdeményezésére a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz-akcióját támogatta a Városmajori Gimnázium közössége. Mindenki egydoboznyi meglepetéssel, benne könyvekkel, színezővel, játékokkal, higiéniai felszereléssel, íróeszközökkel és egyéb iskolai felszerelésekkel kedveskedett az ismeretlen ajándékozottnak. A csomagra ráírták, milyen korú és nemű gyereknek szánják azt.Ajandekok_gyerekeknek_gyerekektol5Angyalbatyukat készítettek a Jókai Mór Általános és Német Nemzetiségi Iskolába járók. A Katolikus Karitász felhívására a csomagokba csupa olyan holmit tettek, aminek ők maguk is örülnének: játékokat, könyveket, színezőket, édességet, tisztálkodószereket, sapkát, sálat, iskolai felszereléseket – és jókívánságokat.
Az akció még tart, a www.angyalbatyu.hu oldalon meghirdetett gyűjtőpontokra december 19-ig lehet eljuttatni az előre összeállított ajándékdobozokat és a csomagolatlan ajándékokat. Az 1356-os adományvonal hívásával pedig 500 forinttal lehet támogatni a gyűjtést.
Az idén is csatlakozott a Szent László Társulat szervezéséhez a Diana utcai Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium. Az Összetartozásunk ajándékai elnevezésű felhívás keretében tartós élelmiszereket, édességet és tisztálkodási szereket gyűjtöttek a gyerekek határon túli gyermekotthonok, szórványközösségek részére. Részt vettek az ÁGOTA Alapítvány „Válts egy csokit mosolyra!” kezdeményezésében is. A finomságokat és a játékokat olyanok kapják, akik – még ha átmenetelig is – szülők, család nélkül maradtak.
Tavaly elmaradt, de most ismét – immár harmadszor – megszervezte a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium a „Göncölj a Földért” elnevezésű ruhagyűjtési kampányt. Közel 2,5 tonna ruhaneműt vittek be a tanulók. A jó minőségű darabok rászorulókhoz kerülnek, a maradék pedig használtruha-üzletekbe, míg a gyengébb állapotúakból géprongy és ipari textil készül.
Mint tizenhárom éve mindig, a Sashegyi Arany Iskolaalapítvány az idén is gyűjtést szervezett az alsós osztályok részvételével az erdélyi Mezőségen lévő válaszúti magyar szórványkollégium 4–11 éves gyermekei számára. Az alapítvány olyan ajándékokat kért, amiknek az adományozók is örülnének, és könyveket is várt, amelyek a válaszúti kollégium könyvtárába kerülnek.
A szórványkollégiumot a Kallós Zoltán Alapítvány működteti, amely lehetőséget teremt arra, hogy a mezőségi magyarok anyanyelvi oktatásban részesüljenek. Több mint harminc faluból gyerekek százai Válaszúton járják ki az 1–4. osztályt, magyarul tanulnak, majd Szamosújváron járhatnak magyar iskolába az érettségiig. Szakmát is tanulhatnak magyarul, és egyetemre is mehetnek Kolozsvárott.Ajandekok_gyerekeknek_gyerekektol4A Gyakorlóiskolák Iskolaszövetsége Elnökségének támogatásával „Egy osztály – egy karácsony!” elnevezéssel zajlott a hagyományos ajándékgyűjtés az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskolában, hogy ezzel tegyék örömtelibbé a legkeletibb magyar nyelvterületen nehéz sorban élő moldvai csángó gyerekek karácsonyát. Minden cipősdobozba tartós élelmiszerek, tisztálkodószerek, édességek, könyvek, játékok kerültek, és a gyerekek néhány kedves gondolatot is írtak. Az osztályok gyermekruhákat, nagyobb kiszerelésben élelmiszereket és mosószereket is adományozhattak, amiket a csángó pedagógusok majd helyben csomagolnak be.
Az idén is csatlakozott a Szent László Társulat „Összetartozásunk ajándékai” gyűjtési felhívásához a Zugligeti Általános Iskola. Az adományozás Böjte Csaba két erdélyi gyermekotthona, egy kárpátaljai és három vajdasági gyermekotthon részére történik, a Rákóczi Szövetséggel együttműködve. A zugligetis gyerekek többdoboznyi jó állapotban lévő játékkal, társasjátékkal, mesekönyvvel, édességgel és tartós élelmiszerrel járulnak hozzá az otthon lakóinak ünnepéhez.Ajandekok_gyerekeknek_gyerekektol2Száz feldíszített zsákot küldött tartós élelmiszerekkel jászsági és északkelet-magyarországi kistérségek rászoruló családjainak a BGSzC Budai Gimnázium és Szakgimnázium. Az idei volt a jubileumi tizedik alkalom, és bővült az adományozók köre: az OTP Fáy András Alapítvány két mintaiskolája, a Budai Gimnázium, valamint a Jászárokszállási Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakgimnázium, továbbá az OTP Fáy András Alapítvány, az OTP Bank, a Budapesti és Nyíregyházi OK Oktatási és Innovációs Központok, valamint a Humanitas Szociális Alapítvány csatlakoztak a kezdeményezéshez.
A Budaiban 1000 diák és 70 tanár fogott össze a nemes ügyért. A zsákok összekészítésében mindenki részt vállalt, voltak, akik a zsákokat dekorálták, mások az adományok beszerzésében segédkeztek.Ajandekok_gyerekeknek_gyerekektol3Március 1-jén „nyitott ki” Márton ételládája a Bocskai út 10. szám alatt található kelenföldi evangélikus lelkészi hivatal bejáratánál. A Tamási Áron Általános Iskola, Gimnázium és Német Nemzetiségi Gimnázium diákjai, Vajda Bea tanárnő kezdeményezésére, most kapcsolódtak be a programba, és vitamindús finomságokkal teli bevásárlótáskákat vittek a szervező Budapest-Kelenföldi Evangélikus Egyházközségnek. Az ajándékokat rászorulók vehetik ki az adok-kapok dobozból. További információk a https://ujbuda.hu/ujbuda/marton-lada-a-bocskai-uton weboldalon olvashatók erről a nagyszerű lehetőségről.
Az iskola alsósai Fülöp Júlia tanítónő vezetésével Mikulás-napi gyűjtést tartottak szegénysorban élő kortársaik javára. Az összegyűlt sok finomság a „Help for fun" és Bérczes Nóra segítségével jutnak el a célállomásokra.
Még 2017. november elején csatlakozott a PontVelem Okos Programban megjelenő „Varázsolj mosolyt egy társad arcára” elnevezésű felhíváshoz a Virányos Általános Iskola, amely azóta is oszlopos tagja a kezdeményezésnek. Most sem volt ez másképp, a diákok szép számban gyűjtöttek használt, de jó állapotú játékokat, összesen 128 dobozt töltöttek meg plüssfigurákkal, könyvekkel, kirakósokkal, logikai játékokkal, kártyákkal és egyéb társasjátékokkal. A csomagolásban az iskola dolgozói is segítettek.Ajandekok_gyerekeknek_gyerekektol_2

MM.