Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ha betegek vagyunk, maradjunk otthon – karácsonykor is!

A felelősségteljes magatartás nem zárja ki, hogy jól érezzük magunkat együtt – mondja dr. Rákay Erzsébet, a Szent János Kórház higiéniai osztályának vezetője, akivel a közelgő ünnepek kapcsán arról beszélgettünk, hogyan óvhatjuk meg egymást a fertőzéstől a jelenlegi járványidőszakban.

 • Az oltásoknak köszönhetően az idén jóval szabadabban ünnepelhetünk, mint egy évvel ezelőtt, de a koronavírus még mindig itt van köztünk. Higiénés szakemberként mit tanácsol azoknak, akik karácsonykor rokonlátogatásra indulnak?
 • Mindannyian örülünk, hogy újból együtt ünnepelhetünk – olyan nagy mértékű korlátozások, mint tavaly ilyenkor, feltehetőleg nem lesznek az elkövetkező hetekben. Örömünkben azonban ne felejtsünk el odafigyelni egymásra, családtagjainkra! Fontos, hogy oltottak legyünk – karácsonyig még van lehetőség az oltottság megszerzésére –, mivel kevesebben kerülnek kórházba súlyos szövődményekkel azok közül, akik megkapták a vakcinát. Éppen ezért arra buzdítok mindenkit, hogy aki még nem tette, vegye fel az oltást. Nagyon fontos továbbá, hogy a karácsonyi összejöveteleken ne legyen köztünk beteg. Akár oltottak, akár oltatlanok vagyunk, legyen annyi önkontrollunk a jelenlegi helyzetben, hogy ha bármilyen tünetünk van, nem találkozunk a többiekkel. Koronavírusos megbetegedés tünete lehet a nátha, vagy a torokkaparás is. Főleg oltottan, hiszen a fertőzés tünetei ilyen esetben általában csak enyhén jelentkeznek. Persze ha valaki nem érzi az ízeket, szagokat, egyértelműen gyanakodhat a COVID-ra, ez ugyanis nem jellemző más vírusfertőzésre. Azt tanácsolom tehát, hogy a betegségre utaló enyhe tünetek mellett is maradjunk otthon, ne menjünk társaságba, ne veszélyeztessük a rokonainkat, barátainkat!
 • Az idős, krónikus betegséggel élő szülők, nagyszülők esetében a vírusfertőzés az átlagosnál jóval nagyobb kockázatot jelent. Őket látogatva akkor is végeztessünk tesztet, ha oltottak vagyunk, és nem érezzük magunkat betegnek?
 • Ha tesztelünk, közvetlenül a találkozás előtt tegyük, mert ennek az eredménye csak egy pillanatnyi állapotot tükröz. Felső légúti tünetek mellett felesleges teszteltetni, ez önmagában is elég indok arra, hogy inkább hagyjuk ki a látogatást. Akkor se menjünk, ha tudjuk, hogy a napokban COVID-pozitív emberrel találkoztunk, mert nagyon nehéz pontosan belőni, mikorra válhatunk mi is pozitívvá, ezáltal fertőzővé.
 • Kisgyerekeknél gyakori, hogy egész télen folyik az orruk. Őket is otthon kellene tartani karácsonykor?
 • Ránézésre senki sem tudja megmondani, hogy a tüsszögés, köhögés, felső légúti tünetek COVID-ra utalnak-e, vagy sem. Ezt csak tesztekkel lehet ellenőrizni. Amennyiben a gyermek a tervezett karácsonyi program előtt lesz náthás, köhög, főleg ha hőemelkedése, láza is van, semmiképpen sem szabad közösségbe, rokonlátogatásra vinni, inkább tartsuk otthon.
 • Családi összejöveteleken is vegyünk maszkot?
 • Szűk családi vagy baráti körben nem szoktunk maszkot viselni, de ha egy picit is úgy érezzük, hogy szükség lehet rá, inkább tegyük fel, és védjük vele a többieket. Nem arra gondolok, hogy valaki betegnek érzi magát – ebben az esetben a legjobb, ha otthon marad! –, hanem például arra, hogy a munkahelyén találkozott a napokban egy olyan kollégájával, aki megbetegedett. Ilyenkor érdemes inkább felvenni a maszkot, lehetőleg úgy, hogy az szorosan takarja az orrot és a szájat. Ha csak félig húzzuk fel, és az orrunk kilátszik belőle, nincs semmi értelme a használatának. Természetesen ez csak az oltottakra vonatkozik. Ha oltatlanul találkozunk pozitív személlyel, akkor szoros kontaktként továbbra is otthon kell maradnunk karanténban tíz napig.
 • A járvány kezdetén, amikor a megelőzésről esett szó, sokkal többet beszéltek a szakemberek a fertőtlenítés fontosságáról. Azóta háttérbe került ez a szempont?
 • Egyáltalán nem! Bizonyos helyzetekben a felületek fertőtlenítése továbbra is rendkívül fontos. Most is ajánlom a rendszeres kézmosást, fertőtlenítést – ez ma már a legtöbb boltban, bevásárlóközpontban is megoldható. Az eddigi ismereteink, tapasztalataink szerint ugyanakkor a boltban vásárolt termékek csomagolásáról, felületéről csak nagyon kis valószínűséggel terjedhet tovább a vírus, úgyhogy nem kell minden hazavitt árucikket fertőtleníteni. Viszont ha a család COVID-fertőzés miatt tölti otthoni karanténját, abból a lakásból ne kerüljön ki semmi a fertőzéses időszak alatt, mivel ilyenkor magas a légtérben a vírus koncentrációja! A karantén végén pedig, mielőtt bárki vendéget fogadna, érdemes fertőtlenítőszeres nagytakarítást végezni.
 • Ahogy a karácsony, a szilveszter sincs már messze. Kerülnünk kellene a nagyobb bulikat?
 • Minél többen vagyunk egy helyen, illetve minél több az idegen, akiről nem tudunk semmit, annál nagyobb a kockázata, hogy van a társaságban valaki, aki terjesztheti a fertőzést, aki talán nem is tud róla, hogy hordozza a vírust. Ezt figyelembe véve tehát jobb, ha inkább szűkebb baráti, családi körben szilveszterezünk.
 • Ön hogyan búcsúztatja az óévet?
 • Van egy szűk, szoros baráti körünk, amelynek a tagjaival összejövünk nálunk. A barátainkról tudom, hogy háromszor oltottak, fertőzés gyanúja esetén pedig biztosan lemondanák a találkozót. A felelősségteljes, másokra odafigyelő magatartással tehetjük most a legtöbbet a vírus terjedésének megakadályozásáért – ez azonban nem zárja ki, hogy találkozzunk szeretteinkkel, barátainkkal, és jól érezzük magunkat együtt.

n.