Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Cziffra_Gyorgy_Fesztival__egy_kicsit_maskent_1

Cziffra György Fesztivál – egy kicsit másként

A zene és a művészet ezúttal is utat talál a közönséghez – csak most a technika segítségével. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész a hagyományos Cziffra György Fesztivál megszervezése mellett hosszú ideje készül munkatársaival az idei Cziffra-emlékévre is. Bár a koronavírus-járvány közbeszólt, nem adták fel, áttervezték a programot és a lebonyolítás módját. A február 9-én kezdődő fesztivált online rendezik meg, és mint beszélgetésünkben elmondta, bíznak abban, hogy az emlékévre szervezett koncerteken már nézők is lehetnek.

Nemegyszer elmondta – ahogyan sok más művész is –, hogy az online előadások hangulata nem pótolhatja a nézőkkel teli termekét. A közönségnek és az előadóknak sem ugyanaz az élmény. Nem gondoltak arra, hogy elhalasszák, vagy kicsit később tartsák meg a hatodik Cziffra György Fesztivál koncertjeit?

– Sokat tanakodtunk, hogyan induljunk el. Különleges esztendő ez, nemcsak a hagyományos fesztivált rendezzük meg, hanem az emlékévet is. Ezért döntöttünk úgy, hogy a februárra tervezett programok nagy részét megtartjuk, akár online is. Mégiscsak ötéves hagyománya van ennek a koncertsorozatnak, nem akartuk megtörni. Másrészt, bár valóban nem az igazi az online tér, ezt művészként alá tudom támasztani, de az is biztos, hogy ha az elmúlt időszakban nem játszhatok koncerteken, még online sem, az borzalmas lett volna. Ezért szeretnénk akár ilyen módon is fellépési lehetőséghez juttatni magyar művészeket, főleg fiatal tehetségeket, biztosítva számukra így a kiszámíthatóságot és a folyamatos jelenlétet. Az élő előadások kisugárzása, hangulata, az igazi hangélmény természetesen nem jut át az online koncerteken, de rájöttünk, hogy van azért előnye is ezeknek. Először is sokkal többen élvezhetik, ráadásul bárhol a világon, mint ahányan beférnek egy nézőtérre. Éppen tegnap este volt egy online koncertünk a MÁV Szimfonikus Zenekarral a Vigadóban. Ma reggel megnéztem, és már most több ezer feletti az elérések száma. Az is fontos, hogy az előadások, amiket streamelünk, azaz online közvetítünk, megmaradnak az utókornak. Nemrég láttunk a feleségemmel egy fantasztikus felvételt, amelyben Vadim Repin, Evgenyij Kiszin és Maxim Vengerov tizenéves lurkókként együtt kamaráznak egy koncerten. Ma már mindhárman világhírű művészek. Ez az anyag egy kincs! Remélem, a Cziffra György Fesztivál díjazottjainak képei harminc év múlva szintén kincsnek számítanak majd, ráadásul egy korszak mementójaként, mert a felvételeken ott lesznek az üres koncerttermek, ami évtizedek múlva is emlékeztet minket erre a két nehéz évre. És arra, hogy volt egy Cziffra György Fesztivál, amelyet mindennek ellenére is megtartottunk.Cziffra_Gyorgy_Fesztival__egy_kicsit_maskent_2

Nehezebb megszervezni egy online fesztivált, mint az „élőt”?

– Más. Bele kellett tanulni, ez egy teljesen új műfaj, és nem volt sok időnk az átállásra. Azt gondolom, sikerült. A MOM Kulturális Központban és az összes többi helyszínen, ahonnan streamelünk majd, nagyon felkészültek a stábok. Minden egyes online koncertünket élőben közvetítjük, nem vesszük fel előre, ezzel is megadjuk a lehetőségét annak, hogy a közönség valóban azt élje át, ami az adott percben történik. Nem vágunk meg, nem kozmetikázunk, nem szerkesztünk át semmit.

A Cziffra György Fesztivál után a Cziffra-emlékév eseményeivel folytatódik a koncert- és előadás-sorozat. Mennyire befolyásolták a körülmények a programokat?

– A fesztiválnak volt egy felépített, bő kéthetes programja, ezt a járványügyi korlátozások miatt meg kellett változtatni. Azokat a koncerteket tartjuk meg online, amelyeken magyar művészek és fiatal tehetségek lépnek fel. A külföldi előadók és a hazai sztárok hangversenyeit tavaszra, nyárra időzítettük, abban a reményben, hogy akkor már személyesen átélhetik a nézők azt az élményt, amit ezek a művészek a kisugárzásukkal közvetíteni képesek. Az idei fesztivál első koncertje február 9-én lesz a Zeneakadémián – ez egyben az emlékév nyitóprogramja is. Eredetileg Borisz Berezovszkij játszott volna velem, most azonban Cziffra György öröksége címmel, Bősze Ádám moderálásával, Bogányi Gergelyt, Dráfi Kálmánt, Mocsári Károlyt hívtam el beszélgetni, és persze zongorázni. Ők mind kapcsolatban álltak Cziffra Györggyel, vagy ösztöndíjasai, vagy a tanítványai voltak, én pedig, bevallom, nagyon irigylek mindenkit, aki személyesen találkozott a mesterrel, akár csak egy kézszorítás erejéig is. Azt gondolom, az online térben ez az este is különlegesebb lehet, és hosszabb is, hiszen otthon, kényelmesen ülve, két-három órát is lehet élvezni nézőként, főleg ha műhelytitkokat, érdekességeket tudhatunk meg. Február 11-e és 14-e között rendezzük meg a szokásos mesterkurzust, amit Mesterakadémiának neveztünk át, és február 15-től kezdődnek a további programok, amik remélhetőleg ebben az évben is színesek, érdekesek lesznek – még online is. Csak néhányat kiragadva: fellép Pál István Szalonna és bandája, akik együtt játszanak majd a fesztivál díjazottjaival. A beszélgetős esten Bősze Ádám zenetörténész, Kozma Imre atya, Rudolf Péter színművész és jómagam veszünk részt, Lukács Miklós és Balogh Kálmán pedig cimbalmoznak.Cziffra_Gyorgy_Fesztival__egy_kicsit_maskent_3

– A programsorozat az évek során összművészeti fesztivállá vált, nem csak a zenéről szól. Ilyen körülmények között is tudják folytatni ezt a hagyományt?

– Valóban törekszünk erre, hiszen Cziffra György is minden művészetet pártolt, képviselt. Tartjuk magunkat ehhez most is, csak másképpen. Három képzőművészeti tárlat nyílik: Pagels-Tóth Anna alkotásaiból és Sebestyén Sára fotóiból a MOMkult-ban, valamint a Cziffra-ösztöndíjas aatoth franyo munkáiból a Hegyvidék Galériában. Ezeket szintén virtuálisan láthatják a nézők, ami még hozzá is ad majd a kiállításokhoz, mivel a technika lehetőségeit a művészeti élmény eszközévé tesszük pluszinformációkkal, értékekkel. Igyekszünk tehát színesek lenni, miközben bízunk a nyitásban: abban a pillanatban átállunk az élő koncertekre, továbbá élőben tekinthetik meg a látogatók mindhárom tárlatot!

– Hogyan lehet kapcsolódni nézőként a fesztiválhoz? Meddig és hogyan lehet megvenni a jegyeket az előadásokra?

– Nem kell jegyet venni! A Cziffra György Fesztivál online programjai ingyenesen tekinthetők meg. Így döntöttünk, hogy ne legyen semmi gátja az élményszerzésnek. Ezért is hálás köszönet illeti támogatóinkat, a kormányt, a Hegyvidéki Önkormányzatot, a MOM Kulturális Központot, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-t és még sokakat. Az online közvetítéseket a honlapjainkon és a Facebook-oldalunkon lehet majd figyelemmel követni. Bízunk abban, hogy minél több emberhez jut el így Cziffra György művészete, öröksége.

– Ma egész nap stúdióban volt. Megkérdezhetem, mi készül?

– Igen, nemrég értem haza. A klasszikus zene világhírű lemezkiadójánál, a Naxosnál készíthettem el életem első nemzetközi nagylemezét. Most volt a felvétel lehallgatása a zenei rendezővel. Az anyagot a Zeneakadémia Nagytermében vettük fel, egy-két hónapon belül meg is jelenik. Természetesen ez nemcsak hatalmas munka volt, hanem óriási lehetőség is. Az album reflektál a Cziffra-emlékévre, és egyfajta új irányvonalat is mutat, mert a lemez koncepciója nagyon szép íve annak a tradíciónak és hagyománynak, ami a romantikus gondolkodásmód és az improvizáció művészetét ötvözi kétszáz évre visszamenőleg. Liszt Ferenc, Ferruccio Busoni, Cziffra György és a saját átirataim szerepelnek a CD-n. Ezek ismert melódiákra készült parafrázisok, improvizációk, amelyek azt az utat követik, amit Cziffra György is képviselt, és amit Liszt Ferenctől kaptunk ajándékba. Ennek lényege, hogy az előadóművész, aki egész életében azokat a hangokat játszotta, amiket más leírt, alkotóművésszé válik, a zeneszerző alkotótársává. Azokat a darabokat ugyanis, amelyeket a szerző szimfonikus zenekarra, énekhangra vagy kamaraegyüttesre komponált, átírja, vagy improvizálja zongorára, ezáltal új mű jön létre. Ezt próbáltam úgy megtenni, hogy Liszt és Cziffra nyomdokain haladva valami teljesen sajátot mutassak meg magamból. A szerzeményeket eddig maximum ráadásképpen hallhatta a közönség a koncertjeimen, hivatalosan még sosem, mert ez azért óriási felelősség ilyen zeneszerzők, zongoragéniuszok után. Most megpróbálkoztam ezzel. Nagyon várom, milyen fogadtatása lesz a lemeznek. Ahogy azt is várom már, hogy újra közönség előtt játszhassak! Az egy újraértékelt pillanata lesz az életemnek.

K. A.

A 2021-es Cziffra György Fesztivál és az emlékév programjai, továbbá a legfrissebb információk a www.cziffrafesztival.hu, a www.cziffra100.com weboldalakon, valamint a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán találhatók meg. Lapunk 10–11. oldalán is a fesztivál eseményeiről olvashatnak.Cziffra_Gyorgy_Fesztival_-egy_kicsit_maskepp