Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gordulekenyen_halad_a_hegyvideki_egeszsegugyi_dolgozok_beoltasa

Gördülékenyen halad a hegyvidéki egészségügyi dolgozók beoltása

A Nemzeti Népegészségügyi Központ tervei alapján január 8-án megkezdődött a XII. kerület egészségügyi dolgozóinak koronavírus elleni védőoltása. Az eddigi tapasztalatokról és a szervezés részleteiről kérdeztük dr. Varga-Kovács Emesét, a Hegyvidéki Önkormányzat népjóléti irodájának vezetőjét.

– Hány ember kapott oltást eddig a Hegyvidéken?

– Első körben a Hegyvidék egészségügyi alapellátásában dolgozók kapták meg a koronavírus elleni vakcinát. Az 51 felnőtt- és gyermekháziorvos, valamint fogorvos közül 47-en, az 51 asszisztens közül 31-en, a Hegyvidéki Egészségügyi Központ 36 alkalmazottjából – köztük vannak a védőnők és a szakápolók – 33-an már beoltatták magukat. Az egészségügyisek többsége fontosnak tartja, hogy mihamarabb védve legyen a vírus ellen. Akik nem kapták meg az oltást, főleg egészségügyi okok vagy várandósság miatt nem tudtak élni a lehetőséggel. A COVID-19-fertőzések megelőzésére szolgáló Pfizer–BioNTech készítményéből kettőt kell beadni – a második kör már elkezdődött, így várhatóan két héten belül minden beoltott egészségügyi dolgozót sikerül immunizálni.

Tapasztaltak bármilyen nem várt mellékhatást?

– Zökkenőmentesen halad a védőoltások beadása, semmilyen rendellenesség nem történt. Az egészségügyi dolgozók a Kútvölgyi Klinikai Tömb oltóközpontjában kapták meg a vakcinát. Mindenki időpontra érkezett, és maximum egy órát vett igénybe a procedúra. Többen enyhébb izomfájdalomról, fáradékonyságról számoltak be, ami teljesen természetes, hiszen általában hasonló mellékhatások jelentkezhetnek az influenza elleni vakcina beadása után is. Most következnek a szociális dolgozók, elkészült az ehhez szükséges pontos ütemterv.

– Az ő esetükben mekkora az oltási hajlandóság?

– Az idősellátásban részt vevő Hegyvidéki Szociális Központ 41 dolgozójából 31, a Családsegítő és Gyermekjóléti Központ 51 munkatársa közül 41, valamint a Fejlesztő Napközi Otthon mind a 11 alkalmazottja jelentkezett már az oltásra. A célunk az, hogy minél többen megkapják a vakcinát, hiszen kollégáink egészsége mellett a szépkorúak védelme is rendkívül fontos.

– A koronavírus-fertőzés leginkább az idősekre veszélyes. Az ő beoltásuk mikorra várható?

– Az oltási terv szerint a szociális dolgozók után a 89 éven felülieket kell immunizálni a vírussal szemben. Őket a háziorvosok oltják be; február 4-én kezdődik a már regisztrált szépkorúak oltása, akiket háziorvosaik értesítenek majd.

– Óriási felelősséget és rengeteg energiát igényelhet az oltások gördülékeny lebonyolítása.

– A bölcsődei és óvodai dolgozókat is heti rendszerességgel teszteljük, miközben a Hegyvidéki Segítő Központ koordinálja a kerületben élő idősek ellátását. A vakcinának köszönhetően azonban egy kicsit fellélegezhetünk, hiszen csak így szabadulhatunk meg attól a borzasztó tehertől, amit a koronavírus-járvány ránk rótt.

B. M.