Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közterület viselheti Polcz Alaine nevét a XII. kerületben

A Hegyvidéki Önkormányzat támogatja a főváros kezdeményezését, hogy közterület viselje dr. Polcz Alaine nevét a XII. kerületben. A képviselő-testület a Fodor utca és Tállya utca találkozásánál lévő, nemrégiben megújult parkot jelölte ki erre a célra. Amennyiben a főváros egyetért a javaslattal, a hivatalos névadás hamarosan megtörténhet. A változtatás nem érint lakóházat.

Polcz Alaine ezer szállal kötődik a kerülethez. A 20. század egyik legnagyobb hatású magyar pszichológusa, a tanatológia, azaz a halál és gyász kutatásának hazai úttörője férjével, a Kossuth-díjas Mészöly Miklós íróval több mint ötven éven át élt a Városmajor utca 48/a szám alatti lakásukban.
Polcz Alaine 1922-ben született Kolozsvárott, ott járt egyetemre, majd a háború után Magyarországra szökött. Akkori férje, aki magyar állampolgár volt, nem kapott többé munkát, számára sem volt biztosított a megélhetés, ezért úgy döntöttek, elhagyják Erdélyt.
Budapesten folytatta a kolozsvári Bolyai egyetemen megkezdett tanulmányait, és bár az akkori hatalom „át akarta képezni” kémiatanárrá, 1949-ben mégis pszichológusként végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán. Egy interjúban így emlékezik erre az időszakra: „A fellebbezőket egy bizottság elé állították, én azt mondtam, nézzétek, elvtársak, nekem már van egy tanítónői diplomám, kicsiket szeretek tanítani, nagyokat nem. Különösen kémiára nem. Utálom a kémiát. Nem megyek át kémiára. Nem volt mit csinálniuk, írjam alá, hogy nem vagyok hajlandó elfogadni, aláírtam. Erre képzeld el, mi történt, hagyták, hogy maradjak a pszichológián, tudósképzéssel kiemelve, kaptam erről egy papírt. Senki nem tudta, mi az a tudósképzés, sose tudtam meg én sem."Kozterulet_viselheti_Polcz_Alaine_nevetMég ebben az évben férjhez ment Mészöly Miklóshoz, akivel haláláig együtt élt. Bár Örkény István a valaha látott legszebb emberpárnak nevezte őket, kapcsolatuk meglehetősen viharos volt az író más nőkhöz fűződő viszonyai miatt.
Pályája elején Polcz Alaine elmebeteg felnőtteknek tartott művészeti terápiát. Később gyermek-ideggondozóban játékdiagnosztikával foglalkozott, számos játékteszt fűződik a nevéhez. Kevésbé közismert, hogy a gyermekpszichológia, különösen az általa kifejlesztett játékterápia terén is kimagasló eredményeket ért el. A SOTE Tűzoltó utcai II. számú Gyermekklinikáján a haldokló gyerekek és hozzátartozóik pszichológusaként dolgozott. Ott létesített Magyarországon elsőként játszószobát klinikai körülmények között, és biztosított külön szobát a szülők számára.
1991-ben hozta létre a Hospice Mozgalmat, valamint a Hospice Alapítványt, amely a gyógyíthatatlan betegeknek nyújt támogatást. Legfontosabb céljaik a végstádiumban lévők emberi méltóságának megőrzése, a testi és szellemi szenvedés enyhítése, a veszteségfeldolgozás megkönnyítése. Mindehhez kapcsolódik az ismeretterjesztés, hogy lehetőleg már gyerekkorban kialakuljanak ezek a kompetenciák és tudások, természetessé váljon a halálról való beszéd. Ezt a munkát a Hegyvidéki Önkormányzat a mai napig közös programokkal is segíti. Ilyen a gyerekek szemléletformálására hivatott hagyományos nárciszültetés a Királyhágó téren és az oktatási intézményekben, valamint a Nárciszfutás a Gesztenyés kertben.
Polcz Alaine íróként is maradandót alkotott. Számtalan könyve jelent meg, az Asszony a fronton című dokumentumregény 1991-ben elnyerte Az év könyve elismerést. Irodalmi tevékenységéért Déry Tibor-díjat kapott. Mészöly Miklóssal öt évtizedet átölelő személyes levelezése, ami A ​bilincs a szabadság legyen címmel nyomtatásban is megjelent, a kortárs irodalom fontos részévé vált.

mm.