Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Díjat kapott a kardioösvény

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete 2016-ban indította útjára a „Nekem szól!” Egészségértés Díjat, hogy évről évre jutalmazza, és minél több emberhez eljuttassa az egészségértéshez kapcsolódó legjobb kezdeményezéseket. Az egészségügyi intézmények és szakemberek kategóriájából ezúttal a Budapesti Szent Ferenc Kórház „Út az egészséghez” prevenciós és edukációs programja került ki győztesként.

„A legjobban működő kardioösvényünk a Normafán található, így a most kapott díj a tizenkettedik kerületnek is szól, amely a technikai hátteret biztosítja a leglátogatottabb helyszínen” – mondta el lapunknak dr. Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója. Szerinte a normafai kardioösvény mintaértékű: azt igazolja, hogy országszerte olyan helyeken érdemes működtetni a programot, ahol sokan megfordulnak, és az adott területnek „jó gazdája” van.

Az intézményvezető arról is szólt, hogy az „Út az egészséghez” program normafai állomásának célközönsége három csoportra osztható. Az egyik a kórház rehabilitációra szoruló fekvőbetegei, a helyszín ugyanis kis terhelhetőséggel is bejárható. Ide jönnek továbbá azok a – főként Budán élő – betegek is, akik az intézményben nappali ellátásban részesülnek. A harmadik csoportot azok alkotják, akik még nincsenek az egészségügy látóterében, és önállóan veszik igénybe a kardioprogramot. Utóbbiak közül sokan itt szembesülnek azzal, hogy magas kockázatúnak minősülnek, emiatt keresik fel a Budapesti Szent Ferenc Kórházat. „Jó pár pacemaker-várományos, infarktus előtti állapotban lévő és szívritmuszavaros beteg jutott el hozzánk ily módon” – tette hozzá dr. Toldy-Schedel Emil.Dijat_kapott_a_kardioosveny

A kórház vezetője kitért arra is, hogy tavaly tavasszal, a koronavírus-járvány első hulláma idején, amikor sokan ki sem mozdultak otthonról, az „Út az egészséghez” program Facebook-oldalán oktatóvideókat tettek közzé. Ezek a videók – amiket a „Nekem szól!” díj szakmai zsűrije szintén innovatív megoldásként értékelt – az otthon is végezhető, egészségmegőrzést szolgáló mozgásformákat mutatták be, és a nézettségi adatok szerint tízezrekhez jutottak el.

Az első kardioösvény 2015-ben készült el a Hárs-hegyen, a Budapesti Szent Ferenc Kórháztól kiindulva. A tapasztalatokat felhasználva jött létre 2018-ban a normafai útvonal, másodikként. Ma már Újpesten, Veresegyházán és Miskolcon is működnek hasonló tanösvények. Ezek célja, hogy segítsék a szív- és érrendszeri betegséggel, a magas vérnyomással élők, valamint a cukorbetegek rehabilitációját, és „megmozgassák” az egészségeseket, felkeltsék figyelmüket az egészséges életmód, a mozgás fontosságára.

A túrán néhány alapvető egészségügyi mutatót is mérni lehet, amit szakemberek értékelnek ki. Az eddigi tapasztalatok alapján a résztvevők öt százalékánál szűrnek ki komolyabb bajt vagy betegséget.

sz.