Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Elhunyt Fehér Anna nővér

Elhunyt Fehér Anna nővér, a Hegyvidék díszpolgára, aki a XII. kerületi Vakok Batthyány-Strattmann László Gyermekotthonának vezetőjeként évtizedek óta gondozta a látássérült gyerekeket.

Fehér M. Anna gyógypedagógus, szerzetes nővér 1947-ben született Vértesacsán, ahonnan 1959-ben a családjával együtt Budapestre költöztek. Iskoláit – látássérültként – a Virányos úti iskolában, majd a Táncsics Mihály Gimnáziumban végezte. A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán tanult tovább, de egyházi kapcsolatai miatt kizárták, így diplomáját csak később, 1979-ben szerezhette meg. Pedagógusként hét évet dolgozott a Vakok iskolájában, időközben titokban szerzetesi fogadalmat tett.
A Felsővízivárosi Szent Anna-templomban 1977-ben kezdődött meg a látássérültek lelki gondozása, ebbe a munkába Fehér Anna is bekapcsolódott. Vezetésével 1982-ben alakult meg a látássérült gyerekek Szent Anna Otthona a Batthyány téren, az alig 100 négyzetméteres lakás azonban hamarosan szűknek bizonyult. Az otthon 1989-ben átköltözött a XII. kerület, Mátyás király út 29. szám alá. Itt alakult meg a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, amelyhez ma már óvoda és iskola is tartozik. Az országban egyedülálló módon mozgásszervi fogyatékossággal élő látássérült gyerekeket is befogad az otthon.
Anna nővér 2011-ben lett a Hegyvidék díszpolgára. „Nem az én érdemem, mindenkié, aki tett valamit az életemben” – fogalmazott a kitüntetésről a vele készült akkori interjúnkban.
Kis védenceiről pedig így beszélt: „Itt élek közöttük, együtt éljük az életüket. Olyan biztos és állandó pont vagyok számukra, amit másoknak a család, a szülő jelent. Örömeiket és bánataikat is együtt éljük át, érzik, hogy értük vagyok itt, érezniük kell, hogy lélekben erős vagyok – sokszor helyettük is. Amikor nehéz helyzetbe kerülnek, csak így támaszkodhatnak rám. Ezt a határtalan odaadást követelő hivatást csak Istennek szentelt élettel lehet felvállalni.”
Anna nővér kedves személyisége és mérhetetlen szeretettel végzett munkája pótolhatatlan űrt hagy maga után. Távozása hatalmas veszteség mindnyájunk számára.