Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Értékes munkát végeznek a fogyatékossággal élők

Aki már járt a hegyvidéki Bake My Day pékségben vagy az Ízlelő étteremben, tudja, hogy a fogyatékossággal élő emberek értéket teremtenek – mondta Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára, aki bejelentette: a kormány ebben az évben soha nem látott mértékben támogatja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását.

Magyarországon több mint 150 ezer megváltozott munkaképességű honfitársunk dolgozik, akinek a munka nemcsak megélhetést, hanem önbecsülést, a közösséghez való tartozás érzését is jelenti. Ezért is elkötelezett a kormány abban, hogy ezek az emberek munkából éljenek meg – fogalmazott Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a hegyvidéki Bake My Day pékségnél tartott sajtótájékoztatón. Bejelentette, hogy a kormány az idén 48,6 milliárd forinttal támogatja a fogyatékkal élők foglalkoztatását.
„Ebben a célcsoportban 18-ról 44 százalékra nőtt a foglalkoztatási ráta” – tette hozzá az államtitkár, aki arról is beszélt, hogy jól ismeri a pékséget és a Hegyvidéki Ízlelő éttermet, mindkét helyen profi kiszolgálással és magas színvonalú ételekkel, italokkal várják a vendégeket. Mint mondta, úgy gondolja, Pokorni Zoltán polgármester elköteleződésének is köszönhetően több olyan vállalkozás működik a tizenkettedik kerületben, amelyikben megváltozott munkaképességű emberek állítanak elő értéket.Ertekes_munkat_vegeznek_a_fogyatekkal_elok1A tavaly januárban megnyíló Bake My Dayt – akárcsak a tőle nem messze található Ízlelőt – már a kezdetektől örömmel fogadták a hegyvidékiek. „Közel egy évig készült a Böszörményi úti pékségünk, az emberek már nagyon várták a nyitás pillanatát. Büszkék vagyunk arra, hogy azóta is hűségesek hozzánk a vásárlóink” – mondta Takács Zoltán, a Bake My Day társtulajdonosa, aki szerint ez is azt bizonyítja, hogy versenyképes munkát végeznek a fogyatékossággal élők. „Mi nem teszünk különbséget a dolgozóink között. Persze a járvány miatt vannak olyan kollégáink, akiket féltünk, ezért nekik olyan feladatokat adtunk, amiket otthonról is el tudnak végezni” – fűzte hozzá.
„A megváltozott munkaképességű emberekben pozitív megfelelési kényszer van, kitartók, nyitottak, jó hatással vannak kollégáikra” – magyarázta Szabó Péter, a kézműves pékség társtulajdonosa. Azt is megemlítette, nagy könnyebbség számukra, hogy a kormány folyamatosan támogatja a fogyatékossággal élő emberek foglalkoztatását.

BM.