Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Környezetbarát tipp a téli síkosságmentesítésre: védje autóját, növényeit, házi kedvencét!

Az utak, valamint a járdák síkosságmentesítésére a legolcsóbb és a legelterjedtebb megoldás Magyarországon a só, amelynek rengeteg kellemetlen hatása van, és minden évben sok százmilliós kárt okoz. Erre kínál megoldást egy 100%-ban magyar fejlesztés. Az innovatív útszóró, amely csúszásgátló és jégmentesítő megoldás egyben, teljesen kloridmentes, így védi járdáját, növényeit, járművét, óvja házi kedvence tappancsát.
Több mint 10 éves az a kormányrendelet, miszerint a belterületi közterületen – az úttest kivételével – a síkosságmentesítésre csak olyan anyag használható, ami a leszórt terület közvetlen környezetében lévő fás szárú növények egészségét nem veszélyezteti. Ennek ellenére, sajnos, a mai napig a só a leggyakrabban használt síkosságmentesítő anyag, mivel sokan csak a konyhasót (NaCl) gondolják veszélyesnek, más ásványi sókat (Esi-tiger só, CaCl2), vagy kloridtartalmú útszórókat nem. A magántulajdonban álló ingatlanok előtti járda megtisztítása ráadásul nem a közterület-fenntartók feladata, hanem az ingatlan tulajdonosáé. Így, ha nem gondosan jár el, az esetleges balesetekért, például elcsúszás miatti végtagtörésért is ő tehető felelőssé.
A só leginkább akkor veszélyes, ha a vele kevert havat, latyakot az út, járda szélére toljuk, a füves, növényekkel, fákkal beültetett területre. A sószórás mentén található növények így nem képesek elegendő vizet felszívni, ezért könnyedén kiszáradhatnak, tápanyaghoz nem jutnak, mivel a só azokat is kiszorítja a földből. A betonutak, valamint az aszfaltterületek is károkat szenvednek, mivel a sós olvadék beszivárog a repedésekbe, a következő fagyáskor pedig szétrepeszti azokat. Érezhetjük a sózás negatív hatását akkor is, amikor például a kutyánk nem akar sétálni, mert szétmarja a tappancsát az útszóró, vagy amikor a cipőnket, vagy az autónk karosszériáját teszi tönkre tél végére. Az egyéni felelősségvállalásnak ebben a kérdésben is számottevő a jelentősége: válasszunk olyan alternatív megoldást, amivel óvjuk környezetünket!
A STOP-PER környezetbarát járdasó egy természetes vulkanikus kőzet, a perlit és egy jégoldó folyadék, a kalcium-magnézium-acetát (CMA oldat) egyesítésével jött létre. A duzzasztott perlit, fizikai tulajdonságai miatt, jégre szórva, rálépve összetörik, és homokszerű síkosságmentesítő anyagként viselkedik. A szemcsében lévő CMA oldat így kipréselődik belőle, és a jeget, havat felolvasztja. A STOP-PER-nek nincs korrozív hatása, így sem a fémekre, sem a betonra nem ártalmas. Alkalmazható járdán, fém- és vasbeton szerkezetű felületeken, hidakon, mólón és díszburkolaton is. Nem égeti ki a növényeket, mert összetevői tápanyagként beépülnek a talajba. Nem marja fel a járdát, nem korrodálja az autó karosszériáját, nem irritálja a háziállat tappancsát. A tél elmúltával besöpörhető a talajba, így használata kényelmes és praktikus egyben! További információ: www.stop-per.huStop-per

(x)