Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Madárinfluenza miatt baromfizárlat

Ha nem is sokan, azért vannak a Hegyvidéken is baromfitartók, akik részéről most fokozott óvintézkedésekre van szükség a madárinfluenza veszélye miatt. Több európai országban tapasztalt eset után az év elején magyarországi állományokban is igazolták a vírus jelenlétét: a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Komárom-Esztergom megyei pulykagazdaságokban azonosította a kórokozót.

A betegség fokozott veszélyt jelent a szárnyasokra, ezért az országos főállatorvos még tavaly novemberben elrendelte a baromfik zártan tartását. Ennek értelmében, amennyiben a kifutó felülről és oldalról nem védett megfelelő erősségű madárhálóval, az állatokat épületbe zártan kell tartani. Etetés, itatás csak a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen történhet, és az almot, takarmányt is zárt, fedett helyen kell tárolni.

A jellemzően vonuló vadmadarak által terjesztett H5N8 vírustörzs először 2014 elején Ázsiában okozott járványt a baromfiállományokban, majd 2014 novemberében megjelent Európában is. Magyarországon utoljára 2020 első félévében kellett megküzdeni a betegséggel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint a most is kimutatott H5N8 altípus kapcsán eddig még nem fordult elő emberi megbetegedés Európában, a baromfitermékek továbbra is biztonsággal fogyaszthatók.

k.