Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egyedülálló műtéti megoldás a Budai Egészségközpontban

Statisztikák szerint Magyarországon több százra tehető azoknak a száma, akiknek ízületi kopás miatt nehezen vagy már alig mozog a bokája, és csak a bokaprotézis jelenthet számukra tartós, panaszmentes megoldást. A kopás oka az esetek 90 százalékában poszttraumás, tehát egyszeri baleseti eredetű, vagy sorozatos sérüléseket követő elváltozás.
A helyreállító műtét 2015 óta vehető igénybe hazánkban, azonban az implantátum 3D-nyomtatott sablonnal történő behelyezésére kizárólag a Budai Egészségközpontban van lehetőség. A Nyugat-Európában is csak három éve alkalmazott eljárást végző dr. Kynsburg Ákos, az intézmény baleseti sebész szakorvosa Ausztriából jött vissza egy nemzetközi projekt keretében, hogy részt vegyen a magyar bokaprotézis-program fejlesztésében. Osztrák típusú implantátumot ültet be 3D-nyomtatott sípcsonti célzósablon és magyar fejlesztésű, új ugrócsonti műszerek segítségével. Ezek a beültetéshez szükséges speciális eszközök teszik lehetővé, hogy a protézis az alsó végtag terhelési tengelyének megfelelően legyen beépítve.Egyedulallo_muteti_megoldas1A bokaprotézis-behelyezés még mindig viszonylag új típusú beavatkozásnak számít, mivel a bokaízület kopásánál a mai napig bevett módszer a felső ugróízület elmerevítése (artrodézis). Ezzel is jó eredmények érhetők el, ugyanakkor, bár megszünteti a fájdalmat, és lehetővé teszi a járást, nem jelent tartós megoldást, mivel a szomszédos ízületek (főleg az alsó ugróízület és a Chopart-ízület) túlterhelés miatt előbb-utóbb elkopnak. Ez adott esetben mozgáskorlátozottsághoz is vezethet, és újabb műtétekre lehet szükség.
Az ízületelmerevítéshez és a többi protézistípushoz képest a bokaprotézis-eljárás legnagyobb előnye, hogy a protézis jelentős mértékben alkalmazkodik a beteg bokájának adottságaihoz. A beültetése – más bokaprotézisekéhez képest – kevesebb csontveszteséggel jár, és a protézist az alsó végtag biomechanikai terhelési tengelyének megfelelően pozícionálják, hogy elkerülhető legyen a korai kilazulás.
A bokaimplantátumok többféle méretben érhetők el, ugyanúgy, mint a térd vagy a csípő esetén. Ahhoz, hogy az operációt végző orvos megtalálja a megfelelő méretű implantátumot, és tudja, pontosan hová kell azt minden szempontból megfelelően behelyeznie, egy háromszintű (csípő, térd, boka) CT-vizsgálat alapján speciális 3D számítógépes terv készül, majd pedig egy sablon. Ez csak az adott betegnél, egyetlen egy helyre illeszkedik, így biztosított a sípcsonti komponens helyes behelyezése.Egyedulallo_muteti_megoldas2Kynsburg Ákos elmondta, hogy a 3D-nyomtatott sablon garantálja a műtét legfontosabb részét, a sípcsonti komponens helyes elhelyezését, ami más módszerek esetén manuálisan történik, a hibalehetőséget növelve. Az eddigi tapasztalok szerint a protézis tartósan javítja az életminőséget, és panaszmentes mozgást tesz lehetővé a szomszédos ízületek túlterhelése nélkül.
A Budai Egészségközpont szakembere az elmúlt egy évben, a járványidőszakban 5 ilyen műtétet hajtott végre, de a jövőben évente akár 24 beavatkozás is elvégezhető. Jelenleg nincs várólista, ám a 3D-sablon tervezése és készítése miatt hathetes előkészület szükséges.

MM.