Nyári finomságok kicsiknek és nagyoknak
Kinyíltak a napernyők az erkélyeken, megteltek a balatoni üdülők. Aki teheti, vízpartra menekül, vagy a városban teremti meg magának a kikapcsolódás, a feltöltődés lehetőségét. Hegyvidékünk ilyenkor csendesebb, alábbhagy a nyüzsgés, és az itthon maradók ennek minden előnyét kiélvezhetik. Végre több idő jut magunkra, az otthonunkra is, és persze ne feledkezzünk meg a barátokról sem! Kicsit a századelő „carpe diem” hangulatában pótoljuk most a múlt év elmaradt találkozásait is, hiszen ki tudja, meddig tehetjük meg… A hangulatos összejöveteleket pedig ízletes, nyárias fogásokkal tudjuk még szebbé varázsolni.
Mentaleves friss borsóval
Bár forrón tálaljuk, mégis hűt: ez a mentás leves a meleg nyári napok ideális fogása. Ráadásul ragyogó zöld színével kívánatossá is teszi magát!
Hozzávalók:
50 dkg főtt csirke
2 liter csirkehúsleves
50 dkg friss póréhagyma, szeletelve
1,5 dkg vaj
15 ml olívaolaj
30 g friss menta, darálva
30 ml friss citromlé
1 kg zöldborsó
0,5 kg bébispenót
só, frissen őrölt fekete bors
friss menta, metélőhagyma a díszítéshez
A főtt csirkét apróra vágjuk, összeturmixoljuk egy kevés csirkehúslevessel. Felszeleteljük a póréhagymát. Felmelegítjük a vajat és az olívaolajat egy nagy serpenyőben, közepesen magas hőfokon. Hozzáadjuk a felszeletelt póréhagymát és az apróra vágott mentát, és körülbelül 3 percig pirítjuk, amíg a keverék áttetszővé válik.
Beleöntjük a csirkehúslevest, a friss citromlevet és a zöldborsót. Letakarva felforraljuk. Csökkentsük a hőt közepesen alacsonyra! Hozzáadjuk az őrölt csirkét és a spenótot, majd 3-5 percig pároljuk, amíg a spenót élénkzöldre vált. Turmixgépben készítünk belőle homogén lét, ha szükséges, felhígítjuk egy kevés vízzel. Sóval és borssal fűszerezzük, mentalevéllel vagy apróra vágott újhagymával díszítjük.
Kukoricacsuhéban sült pisztráng
Eredetileg ez egy mexikói recept. Az észak-amerikai országban, persze, fantasztikus halakból készítik el, de a pisztráng sem megvetendő, így én ezzel próbáltam ki, és mondanom sem kell, osztatlan sikert aratott. Nemcsak jól néz ki, de finom is.
Hozzávalók:
6 szelet pisztrángfilé
6 szelet cheddar sajt
2 marék kukorica
1 poblano vagy chilipaprika
3 ek tejföl
1 lime
só, bors, olívaolaj
A halfiléket kettévágjuk, meglocsoljuk lime-mal, sózzuk, borsozzuk, majd a kukoricacsuhékra helyezzük, és olívaolajat hintünk rájuk. Megkenjük a tetejüket tejföllel, rájuk fektetünk egy-egy szeletke sajtot és 2-3 darabot a vékony csíkokra vágott paprikából. Megszórjuk kukoricaszemekkel, ráhelyezünk még egy csuhédarabot, a hosszabbik felét ráhajtjuk a hallal töltött felére, majd átkötjük, és a tepsibe sorakoztatjuk a csomagokat. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percen át sütjük. Friss salátával, rizzsel tálaljuk.
Sült burgonya gombócokkal
A gyors és ízletes egytálételekért általában a családanyák és az egyedülállók is lelkesednek, igaz, más-más okból. Ezt a mediterrán, gombócos étket azonban mindenkinek érdemes megkóstolnia!
Hozzávalók:
400 g burgonya
500 g darált sertés- és borjúhús
4 evőkanál ketchup
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
400 g kockára vágott paradicsom
200 ml passzírozott paradicsom
4 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
szerecsendió
só, bors
bazsalikom
20 g vaj
8 szem koktélparadicsom
50 g reszelt sajt
Hámozzuk meg a burgonyát, és vágjuk kockára. Gyúrjuk össze a darált húst 2 evőkanál ketchuppel, egy tojással és a zsemlemorzsával. Ízesítsük szerecsendióval, sóval, borssal, és formázzunk belőle 12-15 húsgombócot. Pirítsuk meg ezeket néhány perc alatt vajban. Vágjuk fel a hagymát és a fokhagymagerezdeket, majd öntsük egy nagy tepsibe a kockára vágott burgonyával.
Keverjük össze a felkockázott paradicsomot a passzírozottal és 2 evőkanál ketchuppel. Fűszerezzük bazsalikommal, és forgassuk össze a burgonyával. Terítsük az egészet egy tepsibe, helyezzük a húsgombócokat a tetejére, és süssük ki 200 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt. Félidőnél mindent jól keverjünk össze, és adjuk hozzá a felezett koktélparadicsomot. Szórjuk meg reszelt sajttal, díszítsük néhány bazsalikomlevéllel.
Mediterrán zöldséghadsereg
Ez a színes, illatos fogás egytálételként és köretként is beválik. Úgy szép igazán, ha a hagyományostól eltérő színű paradicsomokat is csatasorba állítunk.
Hozzávalók:
2 kis padlizsán
2 cukkini
1 gerezd fokhagyma
2 csésze olívás tapenád
2 csésze szeletelt fekete olajbogyó
250 g fehér munster sajt (vagy valamilyen ízletes lágy sajt)
1 olívaolaj
3 hagyma
1 marék sült fenyőmag
néhány friss bazsalikomlevél
só, bors
4-5 paradicsom (sárga és piros)
Melegítsük fel a sütőt 180 Celsius-fokra. Hámozzuk meg a hagymát, vágjuk ketté, majd vékony szeletekre. Hevítsünk fel egy evőkanál olívaolajat egy serpenyőben. Öntsük bele a hagymát, sózzuk, és pároljuk üvegesre. Hámozzunk meg egy gerezd fokhagymát, vágjuk ketté, és ezzel dörzsöljük meg a tepsit. Ezután aprítsuk fel, és keverjük össze a hagymával, majd húzzuk le a tűzről.
Vágjuk fel a padlizsánt, a cukkinit és a paradicsomot azonos vastagságú (kb. 5 mm) vékony szeletekre. Terítsük szét a hagymát a tepsi alján, oszlassuk el rajta a tapenádot, és hintsünk rá felszeletelt fekete olajbogyót. Ezután élére állítva sorakoztassuk az edénybe a zöldségszeleteket olyan sorrendben, hogy minél tarkább összképet kapjunk. Sózzuk, borsozzuk. Helyezzünk sajtszeleteket a zöldségszeletek közé. Locsoljuk meg olívaolajjal, hintsünk rá porított fenyőmagot, és süssük körülbelül 45 percig.
Virágos mező pite
A gyerekekkel főzni mindig nagy élmény, őket pedig a legkönnyebb olyan fogásokkal inspirálni, amikben fantáziát látnak, netán valami többet is, mint egy ételt, amit elfogyasztunk. Ez a pite olyan, mint egy hímzőráma, amit úgy díszítünk ki, ahogy nekünk tetszik.
Hozzávalók a pitéhez:
1 csomag leveles tészta (vagy omlós tészta)
3 tojás
25 cl friss tejszín
3 evőkanál tej
10 dkg sajt
20 dkg sonka vagy főtt hús
2 teáskanál mustár
só, bors, szerecsendió
…a díszítéshez:
néhány szál spárga
½ lilahagyma vagy újhagyma
½ kis brokkoli
petrezselyem
spenót- vagy rukkolalevelek
cukkini vagy répa
Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius-fokra. Béleljünk ki egy tortaformát leveles tésztával, az alját szurkáljuk meg villával, és süssük körülbelül 10 percig. Egy tálban keverjük el kézi habverővel a tojásokat, a tejszínt, a tejet és a mustárt, majd ízlés szerint ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval. Adjuk hozzá az apró csíkokra vágott sonkát és a reszelt sajtot. Öntsük a készítményt a tésztára, díszítsük ki a zöldségekkel és a baconnel, tegyük a sütőbe, és főzzük körülbelül 30 percig. Forrón tálaljuk!
Bögrés ribizlis
Tortaként is elkészíthetjük, de vendégváró süteménynek szintúgy kiváló ez a desszert, amely a forró nyári körülményekhez méltó módon alaposan behűtve tálalandó. Akkor lesz igazán szép, ha a szögletes (vagy kerek) tortaformába visszatéve töltjük meg a piskótalapokat, és a tetejét alaposan lenyomkodjuk, hogy szép, egyenletes, egyenes felületű sütit kapjunk.
Hozzávalók a tésztához:
3 csésze liszt
2 és ¼ csésze cukor
1 csésze tej
2 kiskanál sütőpor
½ csomag vaníliás pudingpor
1 csésze olaj
4 tojás
1 zacskó vaníliás cukor
…a krémhez:
0,5 liter tej
250 ml tejszín
25 + 50 dkg friss ribizli
0,25 kg fagyasztott eper
5 ek cukor
1 zacskó expressz zselatinfix
1 zacskó expressz tortazselé (színtelen, cukrozott)
1 zacskó vaníliás pudingpor
ribizlilekvár
Előbb a tésztát készítjük el. Ehhez egy-egy csészényit összekeverünk a lisztből, a cukorból és a tejből, majd hozzáadjuk a többi összetevőt is: a lisztet, cukrot, sütőport, a vaníliás pudingpor felét, a tojásokat, az olajat és a vaníliás cukrot. Kivajazott-lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben, 175 Celsius-fokon körülbelül 20 perc alatt sütjük ki.
A krémhez fél liter tejben megfőzzük a pudingot, majd belekeverjük a 25 dkg áttört, magjaitól megszabadított ribizlivelőt. Ezután keverjük hozzá az expressz zselatinfixet. Egy percig keverjük géppel, majd hozzáadjuk az öt evőkanál cukrot. Keményre verjük a tejszínhabot, és beleforgatjuk a krémbe.
A piskótát 2-3 lapra vágjuk, ha kihűlt, minden réteget vékonyan megkenünk ribizlilekvárral, majd visszatesszük a tortaformába, ráöntjük a krém felét, erre jön a piskótalap, lekvár, a krém másik fele, majd ismét piskóta. Hagyjunk egy kevés krémet a süti tetejére is. A friss ribizlit megmossuk, megtisztítjuk, ezzel díszítjük a süti tetejét. Készíthetünk még áttetsző tortazselét is, amit 3 dl forró vízzel elkeverünk, majd bevonjuk vele a gyümölcsöket. Jól lehűtjük, mielőtt szeleteljük, majd feltálaljuk.
Ötperces citromos desszert
Ez a könnyű, nyári desszert gyorsan elkészül, és nagyon üdítő hatást kelt, hála a citrusosságának. Az egyetlen fontos szempont, hogy a tálalás előtti napon készítsük el, így a piskótának lesz ideje megszívnia magát, és persze jól lehűlhet. Öt perc, amíg elkészül, és általában ennyi idő alatt el is fogy a vendégek között…
Hozzávalók:
450 ml tejszín
150 g porcukor
450 g tejföl
1 citrom héja és leve
½ dl limoncello (opcionális)
24 db piskóta
citromos cukor a díszítéshez
Lazítsuk fel a mascarponét az átszitált porcukorral és a citrom levével. Reszeljük bele a héját is. Verjünk lágy habot a tejszínből, és forgassuk össze a mascarponéval. Fektessünk egy réteg krémet egy üvegtál aljára, helyezzük rá a piskótákat, locsoljuk meg limoncellóval, majd fedjük be gondosan a krém másik felével. Hagyjuk állni a hűtőben legalább egy éjszakán át, majd hintsük meg a tetejét citromos cukorral, és tálaljuk.
Hozzávalók a citromos porcukorhoz:
4 kezeletlen héjú citrom
200 ml víz
200 g + 3-4 ek cukor
1 tk kukoricakeményítő
A citromos cukor így készül: a kezeletlen héjú gyümölcsök héját alaposan megmossuk, megtöröljük, és krumplihámozóval levágjuk, úgy, hogy a fehér részük ne kerüljön bele. 2 dl vízből és 20 dkg cukorból szirupot főzünk. A héjdarabokat vékony csíkokra vágjuk, és a szirupba dobjuk, 2 percig főzzük, majd leszűrjük (a szirupot zárt befőttesüvegben eltároljuk, később süteményekhez, teákhoz, fagylaltokhoz használhatjuk). A héjról papírtörlővel felitatjuk a nedvességet.
A sütőt 100 fokra kapcsoljuk, és sütőpapíron 1 órán át szárítjuk benne, majd fakanállal kitámasztjuk a sütő ajtaját, és további másfél órán át szárítjuk. Ha kész, kihűtjük, és a porcukorral együtt kávédarálóban finomra őröljük. Végül hozzákeverjük a keményítőt is, ezzel elkerülhetjük, hogy később összetapadjon a cukor. Felhasználásig légmentesen záródó üvegedényben tároljuk.
Sashegyi Zsófia