Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Egészségügyi dolgozók kaptak díjat

Az egészségügyben 24 órás a szolgálat. Tudtuk ezt korábban is, a vírushelyzet azonban mindenki számára nyilvánvalóvá tette, mennyire fontos és pótolhatatlan munkát végeznek a szakemberek. Erről is beszélt a Semmelweis-nap alkalmából megrendezett ünnepségen Fonti Krisztina hegyvidéki alpolgármester, aki személyesen adta át az önkormányzati díjakat a XII. kerületi alapellátásban részt vevő dolgozóknak.

Évről évre nagyszabású program keretében köszöni meg a Hegyvidéki Önkormányzat az egészségügyben dolgozók egész esztendei munkáját, tavaly azonban közbeszólt a vírus. Habár ma már, szerencsére, sokkal jobb a helyzet, most még nem volt lehetőség a korábban megszokott módon ünnepelni.
„Ez talán nem olyan nagy baj, hiszen ebben a családias légkörben is alkalom nyílik a megbecsülésünk kifejezésére” – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester az idei ünnepségen. Mint mondta, a Semmelweis-nap mindig különleges jelentőséggel bír az önkormányzat számára, mert valamennyi egészségügyi kollégának jár a hála.
„Amikor nincs baj, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, milyen nagy érték az egészségünk. A járvány egyértelművé tette, hogy azok a szakemberek, akik ezért nap mint nap szívüket-lelküket kitéve dolgoznak, minden elismerést megérdemelnek. Az utóbbi fél év rendkívül nagy megterhelést jelentett a kerületi háziorvosokra, asszisztensekre, ápolókra, védőnőkre, az egészségügyi központ munkatársaira, akik kivétel nélkül helytálltak ezekben a nehéz időkben” – folytatta az alpolgármester, hozzátéve, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat eddig is megbecsülte egészségügyi dolgozóit, és öröm látni, hogy mára ez a hozzáállás össztársadalmi szinten is megmutatkozik.
A rövid köszöntőt követő díjátadón Hegyvidék Egészségügyi Ellátásáért Díjat vehetett át dr. Hámori Jánosné, aki közel negyven éve dolgozik a XII. kerületben. 1974-ben végzett ápolónői szakon, első munkahelye a 3-as számú sebészeti klinika volt. Nem sokkal később került a Kiss János altábornagy utcai körzeti orvosi rendelőbe, dr. Hamvas József mellé. Folyamatosan képezte magát, 1984-ben körzeti nővéri oklevelet szerzett, elvégezte a foglalkozás-egészségügyi üzeminővér-képzést és az emelt szintű körzeti közösségi klinikai szakápolói tanfolyamot.Egeszsegugyi_dolgozok_kaptak_dijatA körzeti ápoló több mint tíz éven át segítette dr. Szilágyi Dezső főorvos munkáját a Városmajor utcai rendelőben, 1989 óta pedig a Fodor utcai rendelőben dr. Szolnoki Lajossal dolgozik. A háziorvos éppen akkoriban fejlesztette ki az első magyarországi orvosi informatikai rendszert, így Hámori Jánosné az elsők között sajátíthatta el az X-doki program használatát. Kiemelkedő munkáját 2013-ban Polgármesteri elismerő oklevéllel köszönte meg a kerület vezetése.
Az idén is ketten érdemelték ki a Polgármesteri elismerő oklevelet. Endersné Petrovics Erika harminchét éve dolgozik védőnőként ugyanabban a körzetben. Az évek során számtalan főiskolai hallgatót segített és tanított gyakorlatukon a szakma szépségeire. Védőnői munkájában kiemelt figyelmet fordít az egészségnevelésre, személyes tanácsokkal látja el a szülőket és az ifjúságot.
Steuer Róbert szakápoló 1995 és 2014 között több kórház klinikai osztályán gazdagította szakmai tapasztalatait. Jártasságot szerzett a sürgősségi belgyógyászati és kardiológiai betegek ellátásában és rehabilitációjában. 2017 óta az önkormányzat által biztosított otthoni szakápolás keretében dolgozik. Szabad idejében a krónikus vesebetegek számára szervezett programokkal és a transzplantációval kapcsolatos oktatással foglalkozik.
A szakápoló részt vesz a XII. kerületi prevenciós szűrések lebonyolításában is. A járványidőszakban a kezdetektől jelentős szerepet vállal az önkormányzat és az önkormányzati intézmények dolgozóinak körében végzett vírustesztelésben.
Zárásként következett a címzetes főorvosi címek átadása. Ebben az esztendőben dr. Hufnágl Ágnes és dr. Turnai Diána háziorvosok vehették át az elismerést.

-os