Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Latin-amerikai fasor a Normafánál

A nemzetek közötti barátság jelképeként latin-amerikai országok budapesti nagykövetei fákat ültettek el a Normafánál Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármesterrel és Fürjes Balázzsal, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárral közösen. A növények melletti kis táblákon az egyes országok nagy költőitől, íróitól, nemzeti hőseitől származó idézetek olvashatók.

„Ha valahova fát lehet ültetni, ültesd el te magad. Ha valahol van egy hiba, melyet ki lehet javítani, javítsd ki te magad. Ha valahol van egy akadály, mely elől mindenki kitér, győzd le te magad. Légy te, aki elmozdítja a követ az útból” – olvashatók Gabriela Mistral, az első irodalmi Nobel-díjjal kitüntetett latin-amerikai költőnő sorai a chilei nagykövetség által elültetett fa előtti új emléktáblán a Normafánál. Chile mellett Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia, Kuba, Mexikó, Peru és Uruguay nagykövetei helyeztek el egy-egy fát a Normafa Síház előtt nemrég kialakított parkoló középső zöld sávjában. Kis táblákon az érintett nemzetek nagy gondolkodóitól származó, általános érvényű idézetek is helyet kaptak.Latin-amerikait_fasor_a_Normafanal

„Fából sosem elég” – fogalmazott Pokorni Zoltán polgármester, miután köszönetet mondott a latin-amerikai országoknak. Hozzátette: meg kell védeni, és ha lehet, ápolni, fejleszteni kell természeti örökségünket. Kitért arra is, hogy a Hegyvidék a legzöldebb kerület a fővárosban, Budapesten ugyanis egy főre átlagosan hat négyzetméter zöld terület jut, itt viszont több mint a duplája. Ha nemcsak a parkokat, út menti zöld sávokat, hanem az erdőket is számítjuk, a Hegyvidék „verhetetlen”, mert 170 négyzetméternyi zöld terület jut minden lakóra.

„Buda zöldje egész Budapest tüdeje, örülünk, ha hozzájárulhatunk, hogy még zöldebb legyen” – jelentette ki Fürjes Balázs. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerint fontosak a szimbolikus faültetések, de még fontosabbak az olyan nagy ívű fejlesztések, mint a Normafa rendbetétele, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kampuszán létrehozott új, 15 ezer négyzetméteres közpark, valamint a Városmajor tervezett felújítása, aminek során két hektárral bővül a zöld terület.

„A faültetéssel kapcsolatot teremtünk a természettel az élet alkotásának csodájában. A fa meghálálja ültetőjének igyekezetét: erősre, magasra nő, jobb levegőt, árnyékot ad, gyönyörködtet, nyugalmat és támaszt biztosít” – mondta Raul Salazar Cosio perui nagykövet, aki arról is szólt: az ültetés ötlete David Nájera korábbi mexikói nagykövettől származik, míg a megvalósítás, a latin-amerikai országok képviseleteinek összefogása Alicia Corredera Morales kubai nagykövet szervezőmunkáját dicséri.

Hazájában mennyire fontos az embereknek a környezetvédelem ügye? – kérdeztük a mexikói nagykövetség jelenlegi képviselőjét, César Oscar Ocaranza Castañedát, aki szerint a mexikóiakat egyre inkább foglalkoztatják a környezetvédelmi kérdések. Ezt igazolja, hogy jelentősen megnőtt a Mexikói Zöld Párt támogatottsága, amely a legutóbbi választáson az eddiginél jóval több képviselőt juttatott be a parlamentbe.

„Apránként, lépésről lépésre kell előrehaladni a környezetvédelem területén, a legfontosabb pedig az, hogy már gyermekkorban elültessük a környezettudatos gondolkodást” – vélekedett az ügyvivő. Arról is beszélt, hogy a mexikói fiatalokat nagyon foglalkoztatják a „zöld” problémák, és tudatosan fordulnak a környezetbarát megoldások felé. Sokan bicikliznek, így egyre több kerékpárút épül Mexikóvárosban. Ahol egyébként, a levegőminőség javítása érdekében, drákói intézkedések vannak érvényben: például nem lehet a nap minden órájában autót vezetni.

Mexikó budapesti képviselete és a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésének első lépéseként Pokorni Zoltán polgármester és David Nájera korábbi nagykövet tavaly szeptemberben ültetett el egy fát a Libegő János-hegyi állomása előtt kiépített pihenőhelyen. Miután nyolc másik latin-amerikai ország is jelezte hasonló szándékát, a mexikóiak fája átkerült a Konkoly-Thege Miklós út felső részén létrehozott parkolóba, ahol a kilenc Magyarországon őshonos mezei juharból álló Latin-amerikai fasor kapott helyet.

n.