Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Miért szeresselek? – durumbúzaliszt

Bár a boltok polcain régóta elérhető, nálunk mégsem igazán elterjedt a legkeményebb búzafajtából őrölt liszt használata, jóllehet, a durumliszt lassú felszívódású tápanyagnak számít magas, de nehezen lebontható fehérjetartalmának köszönhetően. Épp emiatt fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a fogyasztása, továbbá a koleszterinszegény étrendbe is bátran beilleszthető.

Minél délebbre megyünk, annál elterjedtebb a használata. Afrikában és a Közel-Keleten búzadara formájában, kuszkuszként vagy bulgurként fogyasztják szívesen, az olaszok pedig fantasztikus tésztákat készítenek a lisztjéből, amely béta-karotin-tartalmának köszönhetően általában kissé sárgás színű. Tulajdonképpen a durumliszt az egyik titka annak, hogy az olaszok körében, habár sok tésztát fogyasztanak, nem jellemző az elhízás. A durumlisztből készült tészták összetevői közül ugyanis még a tojást is nyugodtan ki lehet hagyni, az állaga így is ruganyos, jól feldolgozható lesz, az íze pedig teljes.Durumbuzaliszt

Egyetlen ételhez nem ajánlott tisztán a durumbúzából készült lisztet használni, ez pedig a kenyér. Nem véletlen, hogy a lepénykenyerek országaiban annyira elterjedt a használata. Ez a lisztfajta ugyanis magasabb és kötöttebb gluténtartalmának köszönhetően nem engedelmeskedik olyan könnyen az élesztő kelesztőhatásának. Ha mégis kenyér készítéséhez akarjuk felhasználni, érdemes más, szabadabb gluténtartalmú lisztekkel keverni.

Kövesdy Zsuzsanna