Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Támadnak a szúnyogok

A csapadékos tavasz, a bőséges májusi eső nemcsak a gazdáknak ér aranyat, de a szúnyogok is „díjazzák”. A törékeny rovarok ilyenkor milliószám rakják le petéiket, amelyek pocsolyákban, kerti tavakban kelnek ki és fejlődnek. A meleg hónapokban elég egyetlen hét, hogy a tetszhalott petéből repülő rovar legyen.
A Hegyvidék ebből a szempontból felemás kerület, mert egyrészt itt nincsenek nagyobb folyó- vagy állóvizek, ahol a szúnyoglárvák fejlődése zavartalanul folyhatna, másrészt viszont a XII. kerületi erdők, bozótosok (kertben és azon kívül) remek rejtekhelyet biztosítanak a kifejlett állatoknak. Innen indulnak napnyugtakor vadászni – de a történetnek erről a részéről már mindenkinek van személyes élménye. Az utóbbi hetekben a szabadban tartózkodást rendre megkeserítették a vérszívók, amelyek olyan tömegben vannak jelen, hogy ott is előfordulnak, ahol a 2013-as, legendássá váló invázió óta nem jutottak el.Tamadnak_a_szunyogokA nyári meleg beköszöntével általánosan szükségessé vált a lakások kiadós szellőztetése, ami éppen a szúnyogok mozgásával egy időben, estefelé a legkézenfekvőbb. Az ablakon át a lakásba jutó rovarok, persze, kihasználják az éjszakát, és alaposan belakmároznak, amit a reggel kellemetlenül viszkető csípések hoznak az áldozatok tudtára. Pihenésünk megzavarásával, kellemetlen jelenlétükkel vagy a frissítő szellőztetések kényszerű elhagyása miatt a szúnyogok – bár nem terjesztenek súlyos betegségeket – jelentősen rontják életminőségünket.
A szúnyogfelhők gyarapodását láthatólag a gyérítés sem befolyásolja. A fővárosi hatáskörben lévő munkálatok egy szerződött partner által valósulnak meg, de az idén még nem érezni a lakott területeken gépjárművekről történő permetezés jótékony hatását. A gyérítés két módszerrel zajlik: egyrészt a lárvák irtásával konkrétan a víz által borított területeken, másrészt a kifejlett állatok elleni permetezéssel. Településeken a légi irtás nem engedélyezett.

(b.)