Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Újra nyitva a Budakeszi Vadaspark

A kényszerű szünet után végre ismét fogadhatnak látogatókat a Budakeszi Vadaspark két- és négylábú lakói. A már jól ismert és kedvelt látnivalók mellett sok újdonság várja a vendégeket.

A karantén heteiben, hónapjaiban sem állt meg az élet a Budakeszi Vadasparkban. Egyrészt az idén is óraműpontossággal érkezett a szokásosnak mondható tavaszi szaporulat, így a látogatók megismerkedhetnek a racka- és cigájabáránykákkal, a kecskegidákkal, a kis nyuszikkal, a nagyvadak közül pedig a muflonbárányokkal és a nemrégiben világra jött szarvasborjúkkal. A gím-, a dám- és a szikaszarvasok kifutójában is vannak „újoncok”.Ujra_nyitva_a_Budakeszi__Vadaspark1Bár nem a vadasparkban születtek, rendkívül népszerűek a kéthetesen érkező mókusgyerekek. A mostanra alaposan megnőtt Robin szürkés színéről ismerhető fel, Manó olyan, mint a mesekönyvek vörös bundás mogyorópusztítója, Lily pedig azzal tűnik ki a társaságból, hogy szokatlanul szelíd. Ő elviseli a pórázt, hagyja magát megsimogatni ezért közkedvelt szereplője az állatbemutatóknak.
Essék szó a már elkészült fejlesztésekről is! A legtöbb lakó új, színesebb és sok képet is bemutató táblát kapott. A sorból az egész állatseregletnek otthont adó erdő sem maradhatott ki, a négy nagyobb táblából álló ismertető az őzek és muflonok kifutója között látható. Újdonságokkal gazdagodott a Dínó Park bejáratánál található erdészeti tematikájú játszótér. A gyerekek által már megkedvelt eszközök mellett egy árnyas homokozó is várja a legkisebbeket – igaz, a dagonyában osztozni kell két csíkos (persze nem élő) vadmalaccal is.Ujra_nyitva_a_Budakeszi__Vadaspark2Várhatóan a meleg nyári hónapokban lesz nagyon népszerű a mezítlábas ösvény, amely különböző természetes anyagokkal feltöltött szakaszokból áll. Ezeken végigsétálva bárki megtapasztalhatja, milyen lenne a puha szőnyeg és a parketta helyett az erdő alján sétálgatni. Kitűnő szórakozásnak ígérkezik családok, netán a homokvár elkészültét váró szülők számára. Nehezített programként meg lehet próbálni csukott szemmel lépkedni, és kitalálni, hogy éppen mi simogatja, vagy akár nyomja-szúrja elkényelmesedett talpunkat.
Az állatok és a látogatók szempontjából is talán a legnagyobb változás az a nyolc röpde, amely szintén a játszótér mögött épül. Ezek a korábbiaknál sokkal tágasabb házikók adnak otthont a park madarainak. A legszerencsésebbek az éppen költő hóbaglyok, ők már be is költözhettek. A fák lombkoronája által védetten elhelyezett röpdék egymástól is távolabb vannak, ezért a vendégek kényelmesebben figyelhetik a madarakat, és a szárnyasok sem zavarják majd egymást. Igaz, zárás után a napi eseményeket így csak kicsit hangosabban tudják megbeszélni egymással…Ujra_nyitva_a_Budakeszi__Vadaspark4A töretlenül népszerű nyári táborok két turnusban, egész nyáron zajlanak majd. A helyek, persze, körülbelül olyan gyorsan fogytak el, ahogy a fociválogatott hazai Eb-meccseire felkínált jegyek. A mindennap megtekinthető látványetetések hétvégenként „Állatijó” bemutatókkal egészülnek ki, amiknek a színpad ad otthont.
A tavaszi időszakban az éjszakai túrák elmaradtak, de most be lehet pótolni ezeket. Június 25-én Szent Iván-éji programokkal várja a vadaspark az érdeklődőket. Az állatbemutatók mellett ekkor lesz az első alkonyati szakvezetés. Nyáron nem lehet megvárni a napnyugtát, ezért nem is a sötét éjjel, hanem az esti órák életébe enged bepillantást a túra, amelyből több is indul nyáron.Ujra_nyitva_a_Budakeszi__Vadaspark3Egy biztos: amennyiben valaki mindent szeretne kipróbálni, és az összes újdonságot szemügyre akarja venni, korán kell érkeznie a Budakeszi Vadasparkba. Mivel folyamatosan bővül a napi programok kínálata, ezért érdemes előbb a honlapon (budakeszivadaspark.hu) tájékozódni, vagy letölteni az okostelefonos alkalmazást. Ha a gyerekek kíváncsian, a felnőttek pedig védettségi igazolvánnyal érkeznek a parkba, akkor garantált a tartalmas szórakozás és a látogatás végére a jókedv mellé egy kis jóleső fáradtság is.

B. I.