Megkésett kora nyári kóstoló
A szakemberek szerint az idén két hetet késett a természet az időjárásban. Elmúlt a május anélkül, hogy a kora nyár „szele” meglegyintett volna minket. De ami késik, nem múlik! Június van, és szinte egyszerre megjelentek a friss zöldségek, gyümölcsök, a málnától a zöldborsóig, a spárgától a zsenge karalábéig, már-már elérhető áron. Nehéz választani, mert egyszerre szeretnénk bepótolni az elmaradt tavaszi primőrkóstolót. Úgy vagyunk ezzel, mint a pandémia utáni napokkal: alig lehet betelni a szabadság lehetőségeivel. Receptjeink is ezt tükrözik, többféle idényhozzávalóhoz igyekeztünk ötletet adni. A magyar konyhában régen jól ismert puliszka felelevenítésére különösen bátorítunk mindenkit. Néha kiderül, hogy nincs korszerűbb, mint a hagyományok követése.
TEJSZÍNES ZÖLDSÉGLEVES
Ez egy „négy az egyben” nyár eleji leves. A zöldborsólevesbe egyébként is való a sárgarépa, ezúttal az újkrumpli tartalmasabbá, a karfiol ízesebbé teszi. A tejszín és a tejföl a lágy, selymes ízről gondoskodik. A sok-sok üde zöld petrezselyem pedig a korona rajta.
Hozzávalók (4 személyre):
25 dkg kifejtett zöldborsó
2-3 zsenge sárgarépa
4 nagyobb újburgonya
1 kis fej karfiol
só
1 csapott kiskanál cukor
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 csapott evőkanál finomliszt
1 nagy csokor petrezselyem
A zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát kis hasábokra, a burgonyát körömnyi kockákra vágjuk. A karfiolt kisebb rózsáira bontjuk. Mindezeket a zöldborsóval együtt fazékba szórjuk, bő 1 liter vízzel (még jobb, ha szűrt húslevessel) felöntjük, és felforraljuk. Megsózzuk, a cukorral ízesítjük, és lefedve, kis lángon, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára keverjük, és ezzel besűrítjük a zöldséglevest. Tálaláskor felaprított petrezselyemmel gazdagon meghintjük. Aki szereti a pikáns ízeket, egy kevés citromlével savanykásra ízesítheti.
VAJAS SPÁRGA GRILLEZETT PAPRIKÁVAL
Spárga csak ilyenkor, nyár elején kapható, most kell hát a lehető legtöbbet enni belőle. A fehér spárgát nagyszerűen kiegészíti a zöld, amit könnyebb tisztítani és főzni, s néha olcsóbb is. Érdemes tehát társítani őket!
Hozzávalók (4 személyre):
2-2 piros és sárga húsú paprika
40-40 dkg zöld és fehér spárga
só, cukor
10 dkg vaj
őrölt bors
A paprikákat elfelezzük, a magházukat kimetsszük, és héjjal felfelé egy gyengén kiolajozott tepsire fektetjük. 15-20 percig grillezzük, majd a héját lehúzva a sült paprikát kisujjnyi csíkokra vágjuk. Közben az összes spárgát megtisztítjuk, és egyformán 5-6 centisre daraboljuk. Még jobban mutat, ha ferdén szeleteljük. Ezután lobogva forró, sóval és cukorral ízesített vízbe dobjuk, először a fehéret, majd a zöldet, és 5-10 perc alatt puhára főzzük, utána leszűrjük. A vajat megforrósítjuk, a spárgát és a paprikacsíkokat megforgatjuk rajta, megsózzuk, borssal fűszerezzük. Apróra vágott kemény tojással, fokhagymás, pirított morzsával megszórva kínáljuk.
SZEZÁMMAGOS CSIRKECSÍKOK
A frissen sült, fűszeres csirkemell, sok salátával és zöldfélével, az igazán könnyű fogások közé tartozik. A szójamártástól és a szezámmagtól kicsit keleties beütésű ugyan, de éppen ezért különlegesen ízes, és ami a fő, roppant egyszerűen elkészíthető, akár kezdők is belefoghatnak. Főfogás és saláta egyben.
Hozzávalók (4 személyre):
60 dkg csirkemellfilé
4 tojás
4 evőkanál szójamártás (készen kapható)
3 kiskanál étkezési keményítő
15 dkg szezámmag
…a sütéshez: olaj
…a salátához:
2 fej különböző saláta (fejes, jég-, madár-, rukkola- stb.)
8 szép fej csiperkegomba
4 szál újhagyma
1-1 piros és sárga színű zöldpaprika
10 szem koktélparadicsom
…a salátaöntethez:
1 kiskanál mustár
1 kiskanál fehérborecet
só, frissen őrölt bors
4 evőkanál hidegen préselt olívaolaj
1 csokor zöldfűszer
A csirkemellfilét vékony kisujjnyi csíkokra vágjuk. A tojásokat a szójamártással és a keményítővel simára keverjük, a húst beleforgatjuk, majd legalább fél óráig hagyjuk pácolódni. Közben a salátához való zöldféléket megtisztítjuk, megmossuk. A zöldsalátákat jól leszárogatjuk, és kézzel kis darabokra tépkedjük. A gombát és az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. A paprikákat keskeny csíkokra vágjuk. Mindezeket egy mély tálba halmozzuk, a koktélparadicsomokat is beledobjuk.
A salátaöntethez a mustárt és az ecetet sóval, frissen őrölt borssal elkeverjük, majd lassan az olajat is beledolgozzuk. A salátára locsoljuk, és lazán összekeverjük. Végül a húscsíkokat, kissé lecsöpögtetve, a szezámmagba forgatjuk, és forró olajban 2-3 perc alatt puhára sütjük. A salátára szórjuk, majd azonnal tálaljuk. A salátában szabad a választás, amihez hozzájutunk, az kerüljön bele! Aki idegenkedik a nyers gombától, el is hagyhatja azt, vagy kissé megpárolhatja.
HÚSOS KARALÁBÉRAGU
Ez a húsos fogás mostantól mindaddig terítéken lehet, amíg nem fás a karalábé. Nagyon egyszerű elkészíteni, külsőre magyaros, ízre viszont kissé mediterrán. A bazsalikomtól illatos, a hústól laktató. Pont olyan, amit akkor főzhetünk, amikor a töltött karalábé helyett valami új ötletre vágyunk.
Hozzávalók (4 személyre):
1 közepes vöröshagyma
5 evőkanál olaj
50-60 dkg darált sertéshús
fél kiskanál só
fél mokkáskanál őrölt bors
félmaréknyi friss bazsalikomlevél
3 paradicsom
4 evőkanál ketchup
3-4 karalábé
1 csokor petrezselyem
A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, majd az olajon üvegesre sütjük. A darált húst hozzáadjuk, kevergetve 5 percig pirítjuk. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, a felaprított bazsalikommal fűszerezzük. A kis kockákra vágott paradicsomot beledobjuk, a ketchuppel ízesítjük, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ujjnyira ellepje. A karalábékat vékonyan meghámozzuk, kisujjnyi hasábokra vágjuk, és a húshoz adjuk. Lefedve, kis lángon addig pároljuk, amíg a karalábé megpuhul, de még roppanós marad. Tálaláskor megszórjuk felaprított petrezselyemmel.
MÉZES PULISZKA MÁLNAÖNTETTEL
A puliszka elkészítése a lehető legegyszerűbb műveletek közé tartozik. Mézzel ízesítve finom, formába öntve mutatós, friss, piros gyümölcsökből készült öntettel akár ünnepi fogás is lehet. Az öntet málna helyett eperrel vagy vegyesen is készülhet.
Hozzávalók (4 személyre):
7 dl liter tej
20 dkg kukoricadara
5 dkg vaj
csipetnyi só
2 evőkanál méz
…az öntethez:
40 dkg málna
4 evőkanál cukor
A tejet felforraljuk, a darát beleszórjuk, enyhén megsózzuk, és kevergetve, kis lángon, sűrűre főzzük. A tűzről levéve, lefedve, még 10 percig duzzadni hagyjuk – akkor jó, ha egészen sűrűvé válik. A vajjal négy egyszemélyes vagy egy nagyobb pudingformát kikenünk, a többit a kukoricadarába keverjük, amelyet mézzel ízesítünk. A masszát formákba töltjük, és 5 percre forró sütőbe toljuk, csak amíg a gyümölcsöntet elkészül. Ehhez a megmosott gyümölcs felét turmixoljuk, 1 deci vízzel és a cukorral 2-3 percig forraljuk, majd a maradék málnát egészben hagyva beleszórjuk. A mézes darát óvatosan tányérra borítjuk, és meglocsoljuk a gyümölcsös öntettel.