Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Fokozatosan újraindul a Hegyvidék kulturális élete

A Hegyvidék kultúraszerető közönsége régóta várja, hogy újra személyesen látogathassa közkedvelt helyeit, válogathasson a gazdag programkínálatból, rendszeresen járhasson klubfoglalkozásokra, előadásokra. Az újranyitás fokozatosan történik. A koronavírus ellen védett emberek a szabadidős létesítmények beltéri szakmai szolgáltatásait vehetik igénybe. A járványügyi előírások hétről hétre változhatnak, ezért az aktuális információkért érdemes folyamatosan követni a honlapokat (amelyek címei programajánlónkban is megtalálhatók). A nyitásról és a közeljövő terveiről a kulturális intézmények vezetői beszéltek.

MOMkult és tagintézményei – Hambuch Gerda:

– Régóta vártuk a pillanatot, hogy ha részlegesen is, de megnyithassuk a MOMkult és tagintézményei kapuit a látogatók előtt. Mindenkinek köszönjük az eddig irányunkba tanúsított türelmét, a megértést és a pozitív hozzáállást! Jó érzés tudni, hogy az emberek egy ilyen mindenki számára nehéz időszakban is mennyire megértők voltak mind a programok változásai, mind például a jegyek visszaváltása kapcsán.

Vár ránk még egy kis feladat e téren: fontos tudni, hogy bár újraindulhat a kulturális élet szervezése, de mindezt a magunk és mások egészsége érdekében kizárólag fokozatosan, kellő elővigyázatossággal tehetjük meg. A MOMkult és tagintézményeiben továbbra is kérünk mindenkit a maszkviselésre, a gyakori kézfertőtlenítésre és a kellő távolságtartásra.

A jegyvétel egyelőre továbbra is online módon történik, munkatársaink azonban telefonon minden hétköznap 10-től 18 óráig rendelkezésre állnak, a vásárlók bizalommal fordulhatnak hozzájuk kérdéseikkel, észrevételeikkel. Bízunk abban, hogy mielőbb megnyithat a jegypénztárunk, és újra lesz lehetőség személyesen is jegyet váltani programjainkra.

Pünkösd után olyan belépődíjas, ültetett kulturális eseményekkel várjuk vendégeinket, amik védettségi igazolvánnyal látogathatók. Május 27-én 19.00 órakor Csányi Sándor Hogyan értsük félre a nőket című színházi estje lesz látható, június 9-én 19.30 órai kezdettel pedig a Cziffra Fesztivál keretében két világhírű zongoraművész, Boris Berezovsky és Balázs János zongoraestjét hallgathatják meg oltási igazolvánnyal rendelkező vendégeink. Ez utóbbi program esetében a koncertteremben is ügyelünk a minél nagyobb biztonságra, így az optimális távolságtartás érdekében sor- és ülésközökkel válthatók jegyek, korlátozott számban.

A játszótér és a biopiac látogatóinak kényelmét szolgálja, hogy ameddig nem lehetséges a teljes nyitás, addig ők nem az épületben található mosdóblokkot, hanem az erre a célra a kertben felállított szaniterkonténert és a mobil szolgáltatóegységeket vehetik igénybe. Bízunk abban, hogy a járványügyi helyzet pozitív alakulásának köszönhetően nyáron már a táborok, szabadtéri rendezvények is látogathatók lesznek.

A helyzet akár napról napra is változhat, ezért kérünk mindenkit, hogy az aktuális tudnivalókról, a belépéssel kapcsolatos tájékoztatókról, szabályokról és a programváltozásokkal kapcsolatos információkról a MOMkult és tagintézményeinek honlapjáról tájékozódjanak. (momkult.hu, 12program.hu)MOM_Kulturalis_Kozpont

 

Jókai Klub – Herczeg Eszter:

– Az első programunkat május 29-re, gyereknapra időzítettük: Jásdi Julinak, a 2019-es Budapesti Illusztrációs Fesztivál díjnyertes alkotójának vadonatúj könyvillusztrációit mutatjuk be. A grafikusművész a kerületünkben élő író, Laboda Kornél Gavarin és az álomantenna című fantasztikus meseregényéhez készített illusztrációkat. Ehhez kapcsolódva meseíró pályázatot hirdetünk gyerekeknek. Az eredményhirdetést szeptember 30-án, a magyar népmese napján tartjuk, a zsűrizésben a két művész lesz segítségünkre, a rendezvényt a Pagony Kiadó támogatja.

Nyáron zumbatábor nyílik gyerekeknek, Finta Gábor művészeti vezetésével szervezzük a Budapest Musical Iskola színjátszó és tánctáborát, továbbá Horváth Lili színésznő kétkurzusos drámatáborát, színjátszással, előadással, kézműveskedéssel – kisgyerekek részére. A tanfolyamok és a klubfoglalkozások szeptemberben indulnak.

Molnár Jacqueline illusztrátor kiállítását szeptemberben nyitjuk meg, aminek kapcsán a művész gyerekekkel közös alkotást szervez a tengerek élővilágának megmentéséért. Hagyományosan ősszel rendezzük meg a Sérült Fiatalok Fesztiválját, az ott készülő alkotásokból pedig kiállítást szervezünk, díjátadóval, koncerttel. (jokaiklub.com)Jokai_Klub

 

Hegyvidéki Kulturális Szalon – Menyhárt Éva:

– Megnyílt a szalon és a kávézó is. Szakmai és egészségügyi szempontokból, a fokozatosság elvét követve, a beltéri programokat regisztráció ellenében lehet majd látogatni, védettségi igazolvánnyal. Az épületen belül továbbra is kötelező marad a maszkviselés.

A Szalon10 programsorozat részeként június 2-án Méhbarátsétát szervezünk a Szent Orbán tértől a szalon rovarhoteléig, amely rövid filmvetítéssel, minielőadással zárul a kávézóban. Június 4-én 18.00 órakor barokk koncert lesz a szalon előtti téren, Szereti ön Vivaldit? címmel, ezen a Solti György Zeneiskola vonószenekara lép fel. Június 14-én délelőtt és délután tárlatvezetéssel Szaniszló Róbert Ez a Divat! fotóművész kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, a finisszázsra a hónap végén kerül sor.

A Cziffra-emlékév keretében két szombati programra hívom fel a figyelmet: június 19-én és 26-án 18.00 órakor kezdődnek a Klassz.Kamaralépcső interaktív szabadtéri koncertek a Solti György Zeneiskola kiemelkedő tehetségű növendékei közreműködésével a szalon előtti téren. A Cziffra György Fesztivál programjaként június 25-én 18.00 órakor A Virtuóz című filmet vetítjük a Tamási Áron-teremben, amit Kékesi Attila rendező és dr. Havas Miklós producer, forgatókönyvíró beszélgetése követ.

A Szalon10 teljesítménytúra keretében június 19-én és 26-án délelőtt és délután, négy csoportban, diák-túravezetők közreműködésével rendezzük meg az Ördög-orom túrát. Júliusban és augusztusban szabadtéri koncertekkel, levendulakerti programokkal várjuk a látogatókat, majd szeptembertől – reményeink szerint – visszatérnek a kedvelt szalonprogramok, a hagyományos mozgásórák, a tematikus ismeretterjesztő előadások, és elindulhat a klubélet. (kulturalisszalon.hu)Hegyvideki_Kulturalis_Szalon

 

Hegyvidék Galéria – Kallós Judit:

– Majoros Áron Zsolt szobrászművész július 10-ig megtekinthető kiállításával nyitott meg a Hegyvidék Galéria. Ezt Kovalovszky Dániel fotográfus tárlata követi augusztus végéig, amely kapcsolódott volna a Budapest FotóFesztiválhoz, de a karantén miatt kicsit elhalasztottuk, mert szerettük volna, hogy személyesen látogatható legyen.

Mi is bizonyos szabályozásokkal tudunk megnyitni: védettségi igazolvány bemutatása és maszk viselése kötelező, a kiállítótérben egyszerre 10 fő tartózkodhat. Nagyobb létszámú programokat egyelőre nem rendezünk, de kisebb csoportoknak szeretnénk tárlatvezetéseket meghirdetni. Műterem-látogató programsorozatunkat is tervezzük folytatni a nyáron, néhány fős részvétellel, esetleg több turnust indítva. Felmerült egy új program ötlete is: a jövőben építészeti sétákat indítanánk a kerületben. (hegyvidekgaleria.hu)Hegyvidek_Galeria

 

Galéria 12 Egyesület – Borza Teréz:

– A honlapunkon digitális kiállításokat rendeztünk januártól május végéig. Így valósult meg Pató Károly, Szomjas György, Kecskeméti Kálmán és Szamos Iván online tárlata, valamint a húsvéti közös kiállítás.

A Galéria 12 Kávézó és Borbár május 31-én nyit Vén Zoltán grafikusművész kiállításával, amelynek címe: Egy korty Kovid inka. Nagy örömünkre a tárlat témája aranyos és vicces, a 80 éves alkotó borozgatós képei láttán végre talán felszabadulunk egy kicsit.

Júliusban-augusztusban rendezzük a szokásos nyári közös kiállításunkat, szeptemberben – a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódva – közös szakrális tárlatunk lesz. Októberben Németh Andrea fotóművész 75. születésnapi kiállítására invitáljuk a látogatókat. Novemberben, ahogy minden évben, ismét közös fotókiállítást, decemberben, szintén hagyományosan, közös karácsonyi tárlatot rendezünk.

Kifejezetten figyelünk arra, hogy kinek van kerek évfordulója, születésnapja, a jövő évi programot is ennek alapján próbáljuk majd megszervezni. Továbbra is azt szeretnénk, ha a közönség ismerné egyesületünk alkotóművészeit, és rendszeresen hallana rólunk! (galeria12.hu)Galeria_12

 

Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont – Faludi András:

– Elsősorban azokat a programokat tartjuk meg, amik a pandémia miatt elmaradtak. Ilyenek Bősze Ádám előadásai, vagy a még tavaly tavaszra és őszre meghirdetett koncertek.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az NKA támogatta tízrészes koncertsorozat-ötletünket, amelyet tavaly kellett volna megrendeznünk, de csak most tudjuk elkezdeni. Válogatásunk világzenei, dzsessz-, pop-rock és könnyedebb, klasszikus, finom hangzású koncertekből áll, amelyekre olyan előadókat hívtunk, akikről úgy gondoljuk, hangulatos órákat, nívós kikapcsolódást nyújtanak a kerületből és a fővárosból érkező látogatóink számára.

A nyári időszakra számos szabadtéri programot tervezünk, mivel a Lóvasúthoz egy nagy terasz is tartozik, amely tökéletesen alkalmas arra, hogy a környéken élőket ne zavarják a csendesebb, akusztikus koncertek, irodalmi estek, felolvasószínházi előadások. Az épületben működő Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben tárlatvezetőink már május közepétől felkészülten várják a XII. kerület történetére kíváncsi érdeklődőket.

Az épületegyüttesben üzemelő Eber cukrászda hosszú szünet után, áprilisban nyitotta meg kapuját, így a hozzánk ellátogatók egy helyen, egy időben többféle élményben részesülhetnek: remek sütemények, finom kávék társaságában fantasztikus atmoszférájú programok és különleges helytörténeti érdekességek várják őket. (lovasut.hu)Lovasut

Sz. D.