Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Mozgalmas délelőtt a Hegyvidéki Rendészettel

Építkezések és építési konténerek ellenőrzése, parkolási szabályok betartatása, roncsautók elszállítása, közterületek rendjének megóvása – egyebek között ezekkel a feladatokkal foglalkoznak a Hegyvidéki Rendészet munkatársai, akiket egy átlagos napjukon kísértünk el.
Elsőként a Kiss János altábornagy utcai központhoz közel eső Turul-emlékmű felé vezetett utunk. Bejelentés érkezett ugyanis, hogy a környéken jól ismert fedél nélküli férfi, nejlonzacskókkal alaposan felszerelkezve, ismét ott telepedett meg. Éppen a piros lámpánál álló autósoktól kéregetett, ám – ha nem is szó nélkül – eleget tett a felszólításnak, és összeszedte az utcán tárolt holmiját.
A rendészek elmondták, hogy a közterületeken senki nem tartózkodhat életvitelszerűen, tilos az alkoholfogyasztás, a szemetelés, és az utca tartozékainak megrongálása is a szabálysértés kategóriába esik. Előbbit csak a rendőrség, utóbbiakat a rendészet is szankcionálhatja.
A hajléktalanokat nemcsak a turulnál, hanem a BAH-csomópontnál is folyamatosan ellenőrzi a Hegyvidéki Rendészet. A Hegyalja út és a Fürj utca kereszteződésében mobil térfigyelő kamera segíti ezt. A rendőrség kifejezett kérésére szabálysértések esetén – ilyen például a koldulás, a szemetelés – a rendészek azonnal értesítik a hatóságot, a rendőrök pedig megteszik a szükséges intézkedéseket. Szintén a közterületek védelmét szem előtt tartva az önkormányzati tulajdonú Fáber Kft. elszállítja a lomokat a helyszínekről, valamint elvégzi a fertőtlenítőtakarítást.Mozgalmas_delelott_a_Hegyvideki_Rendeszettel1Szerencsére összességében kijelenthető, hogy a XII. kerületben kevés ember él az utcákon. A hegyvidéki rendészek, a szabályok betartatása mellett, igyekeznek humánusan eljárni velük, először mindig csak figyelmeztetik őket.
Igaz ez azokra a tulajdonosokra is, akik elmulasztják az ingatlanjuk előtti zöld területek gondozását, vagy kerti növényeiket hagyják jelentősen túllógni a kerítésükön, ami zavarhatja a közlekedést. Legtöbbször a járda és az úttest közötti zöld sávok rendben tartását felejtik el, holott ez ugyanúgy az ő feladatuk.
Még mindig előfordul, hogy az emberek nem rendeltetésszerűen használják a szelektív hulladékgyűjtő szigeteket, a rossz ruháktól a bútorokig sok mindent oda visznek. Pedig tettenérés esetén – amire bőven van példa – komoly pénzbírság vár a szemetelőkre.
Az építkezések ellenőrzésére is gondot fordítanak a rendészek. Elsősorban azt figyelik, hogy a vállalkozó betartja-e a munkakezdési hozzájárulásban foglaltakat – például időben befejezi-e a hangos munkálatokat –, és hogy nem szennyezi-e be a járdát, az úttestet. A szabályozás szerint ugyanis tisztán kell tartani az építési területről kihajtó autók kerekeit, hogy azok ne vigyenek fel a közútra oda nem illő anyagokat.
Szigorúan eljárnak a rendészek közterület-rongálás esetén is. Nem mindegy, hol tárolja a vállalkozó az építőanyagot: ha járdán vagy közúton, akkor ehhez engedélyre van szüksége. A tavasszal és nyáron megszaporodó építési konténerek szintén csak közterület-használati díj megfizetésével helyezhetők el a járdán, esetleg az úttesten. Csupán néhány ezer forintról van szó, ha viszont ezt nem fizeti meg az érintett, akkor a bírság már jóval nagyobb összeg. A konténerekért a megrendelő felel, a rendészek PDA segítségével ellenőrzik az engedély meglétét a helyszínen.Mozgalmas_delelott_a_Hegyvideki_Rendeszettel2A legnagyobb munkát vitathatatlanul a szabálytalan parkolás adja a rendészet számára, a fizetőparkolás ideiglenes szüneteltetése miatt pedig még több volt a feladat. Állandó probléma a járdára parkolás, ami csak akkor megengedett, ha ezt közlekedési tábla jelzi, és a jármű mellett legalább másfél méternyi hely marad a gyalogosok számára. Ellenkező esetben akár kerékbilincs is kerülhet az autóra, amennyiben az nem akadályozza a járműforgalmat. Már önmagában a bilincs levétele 11 500 forint, és ezt növeli a szabálysértési bírság összege; 48 óra után ráadásul el is viszik az autót, ami még nagyobb költséget jelent a tulajdonosnak.
Azokat a gépkocsikat vagy motorkerékpárokat, amelyek érvényes forgalmi engedély vagy hatósági jelzés nélkül állnak a közterületeken, a figyelmeztető matrica kihelyezését követő tizedik nap után a rendészet elszállítja. A jármű kiváltása több tízezer forint lehet, de akár a százezres tételt is elérheti.

MM.