Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

„A rajtkövön állni fantasztikus dolog!”

Fokozatosan szeretne egyre jobb úszóvá válni Plumpton Milán, aki 13 évesen már az országos ranglista legjobbjai közé tartozik. A Kós Károly Ének-zene Emelt szintű Általános Iskola tanulója beszélgetésünkben elmondta, hogy nem címekben gondolkodik, számára maga a sport jelenti a kihívást.

– Hogyan lettél Bohóchal?

– A Sport 11-ben kezdtem el úszni, majd átmentem a Városmajor utcai Buborék Úszóiskolába. Ott figyelt fel rám Ölyüs Roland, aki átcsábított a Bohóchal Egyesületbe. Azóta is a Bohóchal színeiben versenyzem, immár hat éve. És nemcsak úszásban indulok, hanem kéttusában is, ami futást is jelent. A két sportág jól összeegyeztethető, nagyszerűen kiegészítik egymást.A_rajtkovon_allni_fantasztikus_dolog2

– Jól érzed magad a vízben?

– A víz számomra mindennapos élmény. Ha egy nap nem úszom, akkor teljesítményhiányom lesz. Persze ilyenkor is lekötöm valamivel az energiáimat, de mégiscsak a vízben érzem magam a legjobban, ez az én közegem.

– Régi a barátság? Azért kérdezem, mert azt szokták mondani, hogy az úszást nem lehet elég korán kezdeni.

– Igen, nyugodtan mondhatom, hogy régóta „jóban vagyunk”, csecsemőkoromban is szerettem a vizet. Anyukám hordott baba-mama úszásra, és alig múltam egyéves, amikor már a balatoni nyaralónk medencéjében fickándoztam. Korán megtanulni úszni nemcsak élvezetes dolog, de biztonságos is, szerintem mindenkinek így kellene tennie. Azzal viszont nem teljesen értek egyet, hogy a versenyzéssel ugyanez a helyzet. Van, akinél előnyt jelent, ha egészen fiatalon az eredményességre törekszik, de ez a visszájára is fordulhat. Ismerek olyan tehetséges úszótársat, aki annyit úszott, edzett, versenyzett, hogy már tizenkét éves korára elege lett, és felhagyott az élsporttal. Én nem szeretnék ebbe a hibába esni, betartom a fokozatosságot.

– Az úszók általában korán kelnek, hiszen reggel is edzésre kell menni. Hogy bírod?

– Jelenleg heti hétszer edzem, abból öt úszás-, kettő pedig erőnléti edzés. A szárazföldi tréningek tornateremben zajlanak, ahol hengerezünk, nyújtunk, erősítünk, ezenkívül saját testsúlyos edzésekre is járok a Major Fitneszbe, Budai Richárdhoz. Hetente kétszer úszom reggel 6-tól, ehhez 5.15-kor kell kelnem. Igen, korán indul a napom, amit egyáltalán nem bánok. Persze télen sokkal nehezebb, hiszen olyankor még vaksötét van, viszont nyáron a hajnali napsütésben elindulni meglepően kellemes. Nyolcra beérek az iskolába, tanulok a többiekkel, ott is ebédelek. A délutáni edzések előtt kevés időm marad átvenni az anyagot, ráadásul a gitárórám is olyankor van, leckét inkább este írok. Az alaposabb felkészülésre hétvégén marad idő.

– Megéri?

– Kicsit valóban soknak tűnhet ez így, de meg lehet oldani. Nekem az úszás ennyit bőven megér. Jól érzem magam az úszócsapatban. A sport testileg megerősít, kitartásra és koncentrációra tanít. Amióta az eszemet tudom, úszok, nem érzem, hogy lemaradnék bármiről. Marad időm a barátokra, és még gitározni is tanulok. A fiúkkal szívesen focizom és kosarazom a Majorban. Télen a családdal síelünk, snowboardozunk. A nyári versenyidőszak után vitorlástáborban nyaralok, wakeboardozom. Ha néha versenyem van, akkor a tanárok elfogadják a kikérőmet, minden lecke pótolható.A_rajtkovon_allni_fantasztikus_dolog1

– A versenysporthoz folyamatos motivációra van szükség. Téged mi inspirál?

– A versenyhez vezető út motivál elsősorban, ezért is imádom a felkészülés időszakát. Élvezem, ahogy folyamatosan épül fel a terhelés, ahogy összerakjuk a technikát, az erőnlétet, és élvezem a verseny napját is. A rajtkövön állni fantasztikus dolog! A rajt pillanatában hónapok munkája sűrűsödik össze. Szeretem ezt az izgalmas érzést.

– Melyik a kedvenc úszásnemed?

– A mellúszás a kedvencem, mert technikailag igazi kihívás. Rövidtávú úszó vagyok, ötven és kétszáz méteren versenyzem a leggyakrabban. Kéttusában is az úszás az erősségem, a futást kevésbé kedvelem. Ez egyébként háromra bővült, nemrég kezdtük el a lövészetet, ami izgalmas kihívás.

– Hogyan alakult az eddigi sportkarriered?

– Az első komoly versenyem a 2019-es úszó országos bajnokság volt, arra mindig szívesen emlékszem vissza. Ugyanabban az évben a kéttusa-ob, amin a leggyorsabb úszó voltam, szintén szép emlék. Aztán a 2020-as úszó országos bajnokság következik a sorban, azon több érmet nyertem. Az idén pedig több számban bekerültem az országos ranglista legjobbjai közé, és bekapcsolódhattam a Jövő Bajnokai programba.

– Van példaképed, akinek a nyomdokaiba lépnél?

– Talán Cody Miller, egy amerikai mellúszó. Szívesen nézem a vlogjait. De más úszókéit is követem, sokat lehet tanulni ezekből.

– Mik a terveid, mit szeretnél elérni?

– Mindig is úgy álltam hozzá, hogy majd meglátom, mi lesz. Amíg örömet okoz az edzés és a versenyzés, addig biztosan folytatom.

sm.