Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Zöldségek tárolása, utóérlelése

A piacon járva magával ragadja az embert a vágy, hogy minél több mindent megvegyen a gyönyörű, fényes, tarka zöldségek, gyümölcsök közül. Nehéz megálljt parancsolni ennek az érzésnek! Mindnyájunkkal előfordul, hogy túlvásároljuk magunkat, aztán alig győzzük frissen tartani szerzeményeinket a felhasználásig. Az alábbiakban néhány tippet adunk arra, hogyan maximalizálhatjuk a zöldségek, gyümölcsök élettartamát otthoni körülmények között.

Almát, körtét tálcákon vagy rácson tároljunk, fontos, hogy ne érjenek egymáshoz! A citrom egy egész hónapon át friss lesz, ha vízzel töltött üvegben tartjuk a hűtőszekrényben. A gombát fedjük be nedves papírtörlővel, és tegyük a hűtőszekrénybe, így több napig megmarad. A nyers uborka és a paradicsom csak szobahőmérsékleten tárolva nem veszti el a zamatát, ízét, ezeket tehát lehetőleg ne tegyük hűtőbe.Zoldsegek_tarolasa

Ha túl sok otthon a krumplink, félő, hogy gyorsan kicsíráznak. Ezt úgy tudjuk elkerülni, hogy néhány almát teszünk közéjük. Amennyiben túl sok krumplit hámoztunk meg, öntsünk a fölöslegre annyi vizet, amennyi ellepi, és tegyük be a hűtőbe felhasználásig. Egyes zöldségeket egyébként is szerencsésebb vízben tárolni. A zöldhagymát és a zellert öblös üvegpoharakban, vízbe állítva rakjuk a hűtőszekrénybe, a tormát és az olajbogyót vízzel töltött tálban tartsuk ugyanott.

A legtöbb gyümölcs a leszedés után is tovább érik, ezért érdemes megismerni az utóérlelés legjobb módszereit. A paradicsomot közvetlen napfénytől védve, akár egy fiókban is érlelhetjük, napfényben ugyanis csak meglöttyed, de nem érik be gyorsabban. Az érlelni kívánt almát, körtét tegyük papírzacskóba, valami sötét, hűvös helyre, akkor felgyorsul a folyamat. A minap két mangóval jártam el így, és másfél nap alatt tökéletesen érettek lettek.

A zöld gyümölcsöt perforált műanyag zacskóban érleljük! A lyukakon be tud áramlani a levegő, de az érést elősegítő szagtalan gáz, az etilén bent marad a zacskóban. Az avokádó érését meleg, szellős szekrényben, vagy egy tál lisztbe dugva is meggyorsíthatjuk, vagy egy banánhéj társaságában műanyag zacskóba tehetjük. Egy biztos, a hűtőben soha nem érik meg! Ellentétben a banánnal, amely a hidegben is szépen, igaz, lassabban érik. Így a héja ugyan megbarnul, de a húsa fehér marad.

A zöldsaláta ropogós, ha műanyag zacskóban helyezzük a hűtőszekrénybe. Ha megfonnyadt, tegyünk egy tálba két teáskanál citromlevet, dobjuk bele a salátát, és tartsuk az egészet a hűtőben 1 órán át.

Végül még egy jó tanács: legyen mindig egy száraz szivacs a hűtőszekrény zöldségtárolójában! Ez ugyanis magába szívja a nedvességet, így elkerülhetjük, hogy megpenészedjenek a gyümölcsök, zöldségek, megromoljanak az élelmiszerek.

Kövesdy Zsuzsanna