Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Határtalan összefogás a Könyvajándéknapon

Szülők, nagyszülők, gyerekek és kulturális intézmények is csatlakoztak a Virányosi Közösségi Ház Nemzetközi Könyvajándéknapi kampányához, amelynek célja ezúttal is az volt, hogy a fiatalok lehetőséget és kedvet kapjanak az olvasáshoz. A kezdeményezésnek köszönhetően a Hegyvidéken több mint 800 könyv gyűlt össze külhoni fiatalok számára.

Világszerte február 14-én tartják meg 2012 óta a Nemzetközi Könyvajándéknapot. Ehhez kapcsolódva a Virányosi Közösségi Ház munkatársai – a pandémia miatt – rendhagyó kezdeményezésükben arra kérték a kerületben élőket, hogy határon túl élő magyar gyerekeknek adományozzanak könyveket.

A magyar kultúra napján útjára indított országos kampányban az oktatási és kulturális intézményeket is arra buzdították, hogy ünnepeljék meg ezt a napot a gyerekekkel, a lehetőségekhez mérten tetszőleges, ötletes formában. Az eseményről szóló összefoglalójukat pedig juttassák el a Virányosi Közösségi Háznak, hogy az a honlapján és online csatornáján is bemutathassa az olvasást népszerűsítő programokat.

A felhívásra tizenhárom helyszínről jelentkeztek, Makótól Hajdúböszörményig könyvtárak, iskolák, művelődési házak írtak beszámolókat. A legkreatívabb ötleteket értékes gyermekirodalmi ajándékcsomagokkal díjazták a kezdeményezők.Hatartalan_osszefogas_a_Konyvajandeknapon

Az online kampányhoz több gyermekirodalmi alkotó csatlakozott: Takács Viktória illusztrátor, Laboda Kornél író, dramaturg, rendező és a nemrég ifjúsági képeskönyvvel jelentkező Orosz István grafikusművész is bemutatta kedvenc gyerekkönyvét a Virányosi Közösségi Ház honlapján, YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán. Molnár Jacqueline illusztrátor plakátot tervezett, amelyet mindenki szabadon letölthetett, sokszorosíthatott, használhatott a cél érdekében.

Nagyszülők, szülők és kisgyerekek is adományoztak, volt, aki a már kiolvasott könyvét adta tovább, de teljesen új kötetekből álló csomagok is érkeztek. A Virányosi Közösségi Ház koordinálásának köszönhetően a kezdeményezés elérte célját: a Nemzetstratégiai Kutatóintézet segítségével több mint 800 gyermek- és ifjúsági könyv jutott el külhoni magyar fiatalokhoz.

BM.