Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hetekig_nem_jar_a_fogaskereku

Hetekig nem jár a fogaskerekű

Pályakarbantartási munkák miatt legutóbb tavaly ősszel, november elején nem járt a fogaskerekű két hétig. Most még hosszabb, háromhetes leállás következik, március 8-án üzemkezdettől: a Városmajor végállomásnál, valamint az Erdei iskola és az Orgonás megállókban javítják a munkások a pályát.

Mi indokolja, hogy a pályakabantartási munkákat nem egyszerre, hanem különböző időpontokban végzik a fogaskerekű vonalán, ezáltal néhány hónapon belül kétszer is hosszabb üzemszünetet kell tartani? Erről kérdeztük a BKV Zrt.-t, amely válaszában felsorolta, hogy az elmúlt években több ütemben végrehajtott felújítási munkálatok részeként modernebbre, erősebbre cseréltek 6110 méter sínt, több mint 3000 vágányméteren új fogaslécet építettek be, hagyományos talpfák helyett közel 900 darab vasbetonaljat telepítettek, valamint megerősítették két közforgalmú útátjáró (Eötvös út, Mátyás király út) felépítményét. A felújítás által érintett szakaszokon mindenhol megtörtént a felső ágyazat cseréje, valamint 3055 vágányméter hosszban kisgépes vágányszabályozást is végeztetett a cég.

A nyílt vonali részek felújítása befejeződött. A tervezett tavaszi, valamint későbbi vágányzárak idején a kitérők javítása, cseréje, továbbá a megállók területén egyebek mellett a sín- és fogaslécek cseréje történik meg. Mivel a fogaskerekű nyomvonala és lejtviszonya nem teszi lehetővé a nagygépes felújítási megoldásokat, így az infrastruktúra többségében „kézi erő” segítségével épül át, aminek jelentős az időigénye. A munkálatokat szándékosan úgy szervezi meg a BKV, hogy azokat tavaszi és őszi leállások során lehessen elvégezni.

A mostani, március 8–28-ig tartó üzemszünet alatt a 21-es, a 21A és a 212-es autóbuszokkal a Széll Kálmán tér vagy a Királyhágó tér felől lehet eljutni a Svábhegyre. A Svábhegy és a Széchenyi-hegy között 60-as jelzéssel pótlóbusz közlekedik, ami csak a gyermekvasút irányában érinti a fogaskerekű Művész úti megállóhelyét (a Művész úti óvoda előtt és a Karthauzi utcában, a Művész út torkolata után áll meg), a Széchenyi-hegyről megállás nélkül tér vissza a Svábhegyre.

A fogaskerekű Orgonás és Esze Tamás iskola megállóhelyeinek ellátására 60A jelzéssel a Szent János Kórház és a Pethényi út, valamint 60B jelzéssel a Szent János Kórház és az Esze Tamás iskola (Rőzse utca) között pótlóbuszok indulnak. A 60A és a 60B mindennap 6 és 19 óra között közlekedik, a tavalyi menetrendtől eltérően már vasárnap is. Hétköznapokon csúcsidőszakon kívül (9–14 és 18–19 óráig), hétvégi és ünnepnapokon teljes üzemidőben (6–19 óráig) „igényvezérelten”, úgynevezett telebuszrendszerben járnak: ilyenkor a Budapesti Közlekedési Központ ügyfélszolgálatán, a +36-1/3-255-255-ös telefonszámon lehet kérni a pótlóbuszok indulását.
Az év elején hétvégenként többször is előfordult, hogy elegendő számú üzemképes szerelvény híján a menetrendhez képest ritkábban tudtak elindulni a fogaskerekű járatai. A BKV Zrt. érdeklődésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy több szerelvénynél – a téli, alacsonyabb menetrendi sűrűségű időszakot kihasználva – előre tervezett vizsgálatokat, valamint hosszabb átfutási idejű javításokat végez, és ezek jelenleg is folyamatban vannak. Emiatt a hét szerelvényből álló járműállomány egy része a téli időszakban eleve tervezetten nem tudott részt venni a forgalom kiszolgálásában.

Januárban több járműnél is hajtómű-meghibásodások történtek, így azokat, a biztonságot szem előtt tartva, ideiglenesen kivonták a forgalomból. Ezekben az esetekben – az idén eddig öt alkalommal – a meghirdetett 15 helyett 20 perces járműkövetési ütemre álltak át.

Jelenleg két szerelvény ütemezett téli karbantartása zajlik, még egyet pedig soron kívül javítanak meghibásodás miatt. Így pillanatnyilag négy üzemképes szerelvénnyel, tartalékkal biztosítja a BKV a hétköznapi és a hétvégére meghirdetett menetrendszerű forgalmat.

sz.