Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Tavaszváró kankalin

Legkorábbi virágaink egyike a kankalin, amely több fajával gazdagítja a hazai flórát, és cserepes virágként is hódít tél végén. A cserépből kiültetve kertünk évelő díszévé válhat.
A gyakran tudományos néven is emlegetett primula nemcsak közismert, hanem közkedvelt is. Már neve is utal legfőbb vonzerejére: a latin primula (primus, prima) szó magyarul elsőt jelent, ráadásul kicsinyítve és nőnemben, ami a korai virág kecses szépségére is utal.
A virágboltokban kapható cserepes virág a vadon élő mintegy félezer faj nemesített változata. Mivel azonban nem áll távol a hazai fajoktól, a legtöbb ajándékba kapott kankalin a kertbe kiültetve megerősödik, évről évre virágzik, és szépen terjed is. A kerület öreg kertjeiben, a gyepszőnyegen elszórva, százával pompáznak tavasszal az elvadult sárga és rózsaszín kankalinok.Tavszvaro_kankalinGondozása nem igényel különösebb szakértelmet. Szereti a rendszeres és bőséges öntözést, nem érzékeny a talajára és a páratartalomra – csak távfűtéses panellakásokban kell párásítani a száraz levegőt. Szobában az elvirágzott példányokat nem érdemes tovább tartani.
Nem kedveli az erős napfényt, de kora tavasszal ilyenre nem kell számítani. A kertben a félárnyékos helyeken a legszebb. Mire a fák kilombosodnak, a kankalin is elvirágzik, így a nyári árnyékolás kifejezetten jól jön a világoszöld leveleknek. Kártevők, kórokozók ritkán támadják meg.
Ha a szaporításával szeretnénk bíbelődni, akkor a magvetés és a tőosztás közül választhatunk. Magvetés esetén több időre van szükség az első virágzásig, de egyszerre akár sok növényt is szaporíthatunk. A vásárolt vagy saját gyűjtésből származó porszerű magokat kora tavasszal vessük homokkal kevert tőzegbe, de ne takarjuk földréteggel. A vetést tartsuk hűvös, de világos helyen. A tőosztás ideje az ősz. Ilyenkor egy-egy idősebb tőről két-három kisebbet lehet leválasztani, amiknek a virágzására már a következő évben bizton számíthatunk.

B.