Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Engedélykötelesek az építési konténerek

Itt a tavasz, amit nemcsak a melegedő idő, hanem a közterületeken gombamód megszaporodó konténerek is jeleznek. Az építési törmelék és a lomok tárolására szolgáló eszközök kihelyezése engedélyköteles – aki ezt figyelmen kívül hagyja a pótdíjazás mellett komoly bírságot is kockáztat. Nem érdemes spórolni a közterület-használati díjon, a Hegyvidéki Rendészet ugyanis folyamatosan ellenőrzi az engedélyek meglétét.

Építési konténer kizárólag a közterület-használati kérelem beadása és a hozzájárulásban megállapított díj megfizetése után helyezhető ki közterületre. Az eljárást a kérelmező kitöltött formanyomtatvány leadásával kezdeményezheti a polgármesteri hivatal ügyfélszolgálatán. Működik az elektronikus ügyintézés is, ehhez elegendő Ügyfélkapuval rendelkezni. Akinek kényelmesebb, postai úton is eljuttathatja kérelmét az önkormányzathoz. A nyomtatványt az ügyfélszolgálaton lehet átvenni, vagy letölthető a www.hegyvidek.hu honlapról. Minderről Dávid Gábor, a Hegyvidéki Rendészet vezetője beszélt lapunknak.
Januártól megszűnt az illetékkötelezettség, kizárólag a közterület használatáért kell fizetni, ami szintén az idei év kezdete óta áfamentes. Összege naponta 2600 forint, a várakozási övezetben és egyes kiemelt területek parkolóhelyein pedig 5200 forint. A hozzájárulás lakossági igénylés esetén a befizetést igazoló csekk vagy a banki átutalás igazolásának bemutatása napján, de legfeljebb másnap már az ügyfél rendelkezésére áll.
Alapesetben a kérelemhez elegendő egy skiccet mellékelni, amelyen jól beazonosítható a konténer leendő helye. Sokat segíthet egy fotó és az interneten elérhető Google-térkép másolata. Figyelni kell arra, hogy a konténer mellett ne legyen tűzcsap, és ne akadályozza a gyalogos- vagy a járműforgalmat. Az úttest igénybevételéhez forgalomtechnikai tervre is szükség lehet, míg a gyalogosközlekedés akadályoztatása esetén a megrendelő gondoskodik az út biztonságos használatáról, az ehhez szükséges eszközök kihelyezéséről. Az engedély lejáratát követően, kártérítési kötelezettség mellett, a közterületet az eredeti állapotnak megfelelően kell átadni.
Annak érdekében, hogy minden zökkenőmentesen történjen, a szakiroda szükség esetén egyeztet az ügyféllel, ha pedig valamilyen nehézséget észlel – például túl szűk a járda, érzékeny a térkő burkolat –, akkor javaslatot tesz a megoldásra. Tanácsot ad a közterület-használat idejének és a konténer méretének megválasztására is. Különösen társasházak felújításakor célszerű egyeztetni az önkormányzat munkatársaival, míg hosszabb időre kért közterület-használati engedélynél az esedékesség előtt legalább nyolc nappal ajánlott leadni az igénylést.
Érdemes minden szabályt betartani, mivel a Hegyvidéki Rendészet folyamatosan ellenőrzi a konténerek kihelyezésének rendjét. Kérésre a közterület-használat engedélyezéséről szóló határozatot – ezt elektronikusan is megkapja az igénylő – fel kell mutatni a rendésznek. Szabálytalanság esetén 5000-től 50 000 forintig terjedő bírság szabható ki, a konténer megrendelőjének a közterület-használati díj mellett, pótdíj formájában, ennek az összegnek akár a tízszeresét is kiszámlázhatja az önkormányzat.
Előfordulhat, hogy nem lehet megállapítani, ki rendelte a konténert. Ilyenkor az azon kötelezően feltüntetett telefonszámon az illetékesek felveszik a kapcsolatot a szállítócéggel, amely a hatóság rendelkezésére bocsátja a megrendelő nevét és címét, így az eljárás lefolytatható. Ha a cég nem tesz eleget a kérésnek, akkor a költségek a vállalkozót terhelik, hiszen a konténert csak akkor helyezheti el közterületen, ha meggyőződött az engedély meglétéről.
Dávid Gábor tapasztalatai szerint ritkán kell bírságolniuk, az pedig még kevesebbszer fordul elő – bár nem példa nélküli -, hogy a napidíj és a bírság nem fizetése miatt az önkormányzat kénytelen elvitetni a konténert. Ugyanakkor felhívta a figyelmet az illegális sittlerakásra, ami korábban néhány szelektív hulladékgyűjtő szigetet is érintett. Éppen ezért helyeztek el több helyen kamerákat, és ellenőrzik rendszeresen a gyűjtőpontokat. A szabálysértési eljárást a rendőrség folytatja le, magánszemélyekre akár 150 ezer, cégekre pedig milliós bírságot is kiróhat.

sm.