Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Ingyen napelem állami segítséggel

Várhatóan már nyáron megjelenik annak a pályázatnak a kiírása, amellyel vissza nem térítendő támogatáshoz lehet jutni napelemes rendszerek telepítéséhez – jelentette be Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára. Ezzel a környezetbarát és költségkímélő megoldással sok tízezer család energiaigénye oldható meg.
A több tízmilliárdos program keretében 70 ezren önálló napelemrendszerhez, míg 17 ezren a fűtés korszerűsítéséhez kapcsolódóan felszerelt napelemek után kaphatják meg a támogatást. Mindez fontos lépés az olcsó és innovatív energia biztosításában, a rezsicsökkentés eredményeinek megvédésében. A napelemek az év minden napján, még felhős időben és télen is termelnek elektromos energiát. A megfelelő méretezésű rendszer egy átlagos család szinte teljes éves energiaigényét képes előállítani. Mindezt akár 25 éven keresztül, hiszen ennyi idő a napelemek élettartama. Az országos napelem-kapacitás a támogatott fejlesztések révén 1100 megawattal nő, ami hozzájárul ahhoz, hogy 2030-ra a teljes áramtermelés 90 százaléka, 2050-re pedig 100 százaléka klímasemleges legyen.
Érdemes már most elkezdeni a tervezést és a szükséges engedélyek beszerzését, mert a Hegyvidéken napelemek telepítése esetén településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni. Amennyiben védett építmény homlokzatára, tetőzetére kerülnének, ez csak a tervtanács ajánlásának, javaslatának megfelelően történhet. Az építményen vagy telken belül takarásban kell elhelyezni a napelemeket.
Műemléknél vagy műemléki környezetben a kulturális örökség védelmével kapcsolatos szabályokról szóló 68/2018. (IV. 9.) Korm. rendelet 63. és 64. §-a az irányadó. Ez kimondja, hogy ha műemléket vagy műemlék ingatlanát érintő építési tevékenységhez az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló kormányrendelet szerinti építésügyi hatósági engedély is szükséges, akkor az engedélyt az építésügyi hatóságnál kell előterjeszteni.
A napelemrendszer pályázati támogatása mellett komoly segítséget jelenthet a családok számára az otthonfelújítási program, amely 50 százalékos állami támogatást nyújt legfeljebb 3 millió forint értékben. Ezt azok a családok igényelhetik, amelyek minimum egy gyermeket nevelnek, az igénylő legalább egyéves társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik, és nincs köztartozásuk. Gyermeknek minősül a 12 hetesnél idősebb magzat, a 25 év alatti, otthon élő és a 25 év feletti, munkaképességében korlátolt, fogyatékkal élő fiatal, aki után a szülő jogosult a GYOD-ra.
A vissza nem térítendő támogatást egyszülős családok, élettársak, örökbefogadó szülők vagy a gyermek nagykorú hivatalos gyámja is igényelhetik. Feltétel a legalább egyéves társadalombiztosítási jogviszony, legfeljebb 30 napos megszakítással az elmúlt egy évben. Ezt a számlák beadásakor, amelyeket a munka végeztét követő 60 napon belül kell benyújtani, vizsgálják az illetékesek. Az Államkincstár 30 napon belül bírálja el a kérelmet, ha mindent rendben talál, a támogatást 5 napon belül megkapják az érintettek. Ez azt is jelenti, hogy a lakásfelújítás utófinanszírozású, azaz a felújítást csak önerőből lehet elvégezni.
Napelem vásárlásán és telepítésén kívül a támogatás igénybe vehető a többi között közművek bekötésére, festésre, nyílászárócserére, klímaberendezés beépítésére, fűtéskorszerűsítésre, bojlervásárlásra és -bekötésre, külső vagy belső szigetelésre, tetőfelújításra, garázsfelújításra, továbbá asztalosmunkákra, kerítésépítésre. A munkálatok megtörténtét, valamint a számlák valódiságát, az elszámolt tételeket és összegszerűségüket is ellenőrzi az illetékes kormányhivatal, amire fél éve van. Jogosulatlan igénybevétel esetén a támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni. Az otthonfelújítási támogatás 2022 decemberéig igényelhető az elvégzett beruházásokra.

sm.

Készült a KEHOP-5.4.1 – Energiatudatos Hegyvidék program keretében.