Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Közösségi komposztálás

Gyűlnek otthon a kidobásra váró zöldség- és gyümölcsmaradványok, a kávézacc, a tojáshéj, a teafű? Jó lenne saját virágföldet készíteni, csak a házunkban nincs rá lehetőség? Van megoldás! Ez pedig nem más, mint a közösségi komposztálás, amire a kerületben először a városmajori parkban nyílik lehetőség.
A kezdeményező Novák István elmondta, hogy a FŐKERT Nonprofit Zrt. nem sokkal korábban a Tabánban, majd a Szent István parkban tette lehetővé ezt a fajta újrahasznosítást. A hegyvidéki helyszín „adta magát”, a Városmajor könnyen megközelíthető, és sűrűn lakott területek határolják. Mostantól a közösség feladata az „üzemeltetés”, valamint a Maros és Csaba utca közelében, a templom mögötti területen, védett helyen elhelyezett nagyméretű komposztáló fenntartása.
A közös komposztálás nagyszerű családi, szemléletformáló program lehet, amibe könnyen bekapcsolódhatnak a gyerekek. Otthon mindenki gyűjti a komposztba valót, aztán együtt elviszik a Városmajorba, és néha visszajárnak gondozni a képződő humuszt. Merthogy erre is szükség van, ezért is alakult meg a már száznál is több tagot számláló városmajori komposztbarátok csoportja a Facebookon.
A komposztáló mellett használati utasítás olvasható, így remélhetőleg nem kerül a rakásba héjas déli gyümölcs, nejlonzacskó, sörösüveg, cigarettacsikk – ha mégis, az önkéntesek eltávolítják ezeket. Talán kevésbé közismert, de a biológiailag lebomló zacskó sem való ide, mert azt csak ipari körülmények között lehet hatékonyan komposztálni.
A lényeg tehát a közös munka és a környezetvédelem, hiszen a kommunális hulladék egy részének újrahasznosítása csökkenti az ökológiai lábnyomunkat. Ráadásul az így képződő humusznál nincs jobb virágföld! Ezt bárki megtapasztalhatja ősszel, amikor már ki lehet termelni a kész „terméket”. Addig is a szervezők mindenkit arra kérnek, vigye bátran a komposztálnivalót. Mennyiségi megkötés nincs, amennyiben a gyűjtőhely megtelik, a FŐKERT másikat létesít a közelben.

-os