Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Lomtalanítás a Hegyvidéken

Tisztelt Hegyvidéki Polgárok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az FKF Nonprofit Zrt. Budapest XII. kerületében az idén április 16–21. között a hagyományos módon végzi a szokásos évi lakossági lomtalanítást.

A kerületen belül az egyes körzetekben különböző időpontokban kerül sor a lomok elszállítására. A kihelyezésre vonatkozó időpontokról és a lebonyolítás módjáról, feltételeiről az FKF Nonprofit Zrt. tájékoztató szórólapot küld a kerületi lakosoknak.

Fontos tudni, hogy az FKF Nonprofit Zrt. kizárólag a kikészítésre biztosított időpontot követő napon szállítja el a háztartásokban keletkező nagy darabos hulladékot (bútorok, háztartási gépek, ládák stb.).

A lomtalanítás során tilos kihelyezni mindennapos háztartási hulladékot, szelektíven gyűjthető hulladékot, építési törmeléket, szénport, földet, autóroncsot, gumiabroncsot, veszélyes hulladékot, elektronikai és elektromos hulladékot, zöldhulladékot.

Újdonság, hogy veszélyes hulladékot az ideiglenes gyűjtőpontok helyett, amelyeket az előző évek során a lomtalanítás idejére létesített a társaság, az idei évtől csak és kizárólag az FKF értesítőjében megadott módon, a lakossági hulladékudvarokban lehet leadni. A hulladékudvarokba a veszélyes hulladékok nyitvatartási időben egész évben beszállíthatók (részleteket itt olvashat: https://www.fkf.hu/hulladekgazdalkodas-lomtalanitas).

A lomokat csak az FKF Nonprofit Zrt. által hivatalosan közölt napon szabad kihelyezni 18.00 órától!

A lom az utcára történő kihelyezéssel a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordinációs és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV Zrt.) tulajdonába kerül, így vagyon elleni szabálysértést, illetve bűncselekményt követ el az, aki elvisz belőle. A lomkihelyezés időpontjának és helyszínének betartását, valamint a kihelyezett anyagféleségeket a hatóság ellenőrizheti, a szabálytalan kihelyezést szankcionálhatja, ami közterület-szennyezési szabálysértésnek minősül, büntetése 150 000 Ft-ig terjedhet. Az elkövetőkkel szemben a hatóságok (közterület-felügyelet, kerületi jegyző) jogosultak eljárni.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a lomtalanítás időszakában a bűncselekmények (lopások, betörések, besurranó tolvajlások stb.) száma esetlegesen megnövekedhet, ezért fokozottan ügyeljenek értékeikre, lakásaik, házaik biztonságára. Így különösen fontos, hogy a lomok kihelyezése valóban csak az elszállítást megelőző napon, 18.00 óra után történjen meg, hogy minél kevesebb ideig legyenek azok a közterületen. (Bűncselekmény észlelése esetén hívja a 112-es segélyhívószámot, illegális közterület-foglalás esetén pedig a Hegyvidéki Rendészet munkatársait a 225-0147-es telefonszámon.)

Amennyiben a lomtalanítást érintő szakaszon útfelújítás, egyéb forgalomakadályozó kivitelezési munka zajlik, a lomokat a legközelebbi, közúti közlekedésre alkalmas, a lomtalanító gépjármű által megközelíthető helyre kell kihelyezni.

Tájékoztatjuk, hogy a lomok elszállítását követően a lomtalanítást igénybe vevő köteles a kikészítésre használt területet összetakarítani.

 Óvjuk környezetünket, biztonságunkat, csak a kijelölt napon helyezzék ki a lomokat!

Köszönjük együttműködésüket!

Hegyvidéki Önkormányzat

1126 Budapest, Böszörményi út 23–25.

Telefonszám: 224-5900

www.hegyvidek.hu, www.facebook.com/Hegyvidek